Уторак, 26.10.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Улагање у „Један појас један пут” ојачава економски опоравак након епидемије

Лука Ерлијанхот у Унутрашњој Монголији. Данас саобраћају 43 воза Кина – Европа експрес ( Гуанг Минг фото)

Од избијања епидемије вируса корона ојачала је антиглобализациона струја, заједно с трговинским протекционизмом и унилатеризмом. Као највећа светска земља у развоју и одговорна сила, Кина се залаже за заједничку изградњу „Појаса и пута”, засновану на мултилатерализму, једнакости, придржавајући се принципа опсежних консултација, заједничког доприноса те остваривања узајамне користи и заједничких резултата. Градњом „Појаса и пута” градимо пут економској глобализацији, нарочито у тренутку када је епидемија вируса корона довела до затварања многих индустрија те ометања међународне сарадње. Изградња „Појаса и пута” пружила је важну платформу и канал за промоцију глобалног економског опоравка те ревитализацију регионалних економских циклуса.

Иницијатива „Појаса и пута” пут је који уједињује земље у суочавању с новим изазовима. Усред глобалне кризе јавног здравства изазване епидемијом вируса корона, Кина и земље дуж „Појаса и пута” помажу једна другој у изградњи пута који представља судбинску повезаност свих земаља које се заједничким снагама боре против епидемије. Иако су мере затварања за време епидемије у великој мери погодиле међународни бродски и ваздушни саобраћај, копнени транспорт „Појаса и пута” правовремено је дуж руте превозио материјале и потрепштине за превенцију и борбу против епидемије. Међународна логистика добила је нову шансу те се такође допринело стабилности на глобалном нивоу. На тај начин осигурана је стабилизација међународног индустријског ланца снабдевања. Узимајући за пример Кина – Европа експрес, кинеска царина издала је 10 мера за подршку и развој, омогућавајући компанијама да самостално бирају начине царињења, подржавајући развој мултимодалних транспортних услуга повезаних железничким превозом те подржавајући пругу Кина–Европа у развоју прекограничних телеком услуга. Комерцијални, брзи и поштански сервиси пружили су огромну подршку земљама дуж „Појаса и пута” у борби против епидемије.

Брод „ Паун” пристао је у луци бр. 21 теретног предузећа „Кинхуангдао” ради утовара опреме за изградњу моста Падма, 12. маја 2020. године (Гуанг Минг фото)

„Појас и пут” је пут који промовише социјални и економски опоравак. Током епидемије, инфраструктурни пројекти као што су железница Мађарска–Србија, мост Падма, који повезује Кину и Бангладеш, и тунел Манмај бр. 1, на потесу Кина–Лаос, успешно су се одупрели епидемији и градња је настављена, демонстрирајући на овај начин снажну виталност иницијативе „Појаса и пута”. Од септембра 2020. године, Кина је потписала 200 докумената о сарадњи с 138 земаља и 30 међународних заједница те заједнички спровела више од 2.000 пројеката у склопу иницијативе „Појас и пут”. У првих девет месеци 2020. кинеска улагања и сарадња са земљама дуж „Појаса и пута” непрекидно напредују, а нефинансијска директна улагања кинеских компанија повећана су за 29,7% у односу на претходну годину. Велики број пројеката уговорен је са земљама дуж руте, а вредност новопотписаних уговора била је 83,71 милијарда долара, док је реализовано 53,13 милијарди долара. Ова улагање ће донети добробит људима у земљама дуж „Појаса и пута” те додатно ојачати оправак светске економије.

„Појас и пут” је пут раста који ослобађа развојни потенцијал. Иако је епидемија озбиљно погодила светску економију, учинила је да се телемедицина, онлајн образовање, пословне платформе и прекограничне е-услуге много више користе. У процесу одговора на епидемију, Кина и земље дуж „Појаса и пута” продубиле су сарадњу те побољшале комуникационе канале делећи искуства у обнављању производње. Кина је такође прикупила средства удруженим издавањем посебних противепидемијских обвезница. Кроз трговину медицинским материјалом, интернет разменом противепидемијског искуства медицинског и научног особља те дељењем информација о јавном здравству и сарадњом с мрежама за управљање ванредним ситуацијама, створена је јака одбрана против епидемије и изграђен је „дигитални пут свиле”. Уз помоћ науке и технологије можемо продубити сарадњу с другим земљама на много већем нивоу те ефикасно промовисати глобалну повезаност.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.