Четвртак, 26.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
ИНТЕРВЈУ: ЈУГОСЛАВ ТИНТОР, адвокат

Жртве су спремне да се суоче са Алексићем

Онај ко тврди да мора бити материјалног доказа своди реакцију државе само на силовања која су пријављена истог дана, са физичким траговима злостављања. – Отворена је „Пандорина кутија” и после овог случаја ништа више неће бити исто
Југослав Тинтор (Адвокатска комора Београда)

Силовање је једно од најтежих кривичних дела, а одбрана окривљеног с једне и заступање жртве с друге стране – велики су изазови у адвокатској професији. Југослав Тинтор, адвокат са завидним искуством у кривичним предметима, који је већ годинама на функцији председника Адвокатске коморе Београда, заступа глумице Милену Радуловић, Иву Илинчић и још неколико младих жена које су пријавиле професора глуме Мирослава Алексића за више силовања и сексуално узнемиравање. Питамо га најпре како се одлучио за овакав изазов.

– Поред тога што је отац једне од жртава мој колега и пријатељ, окидач да преузмем овај случај биле су заиста специфичне околности које су пратиле функционисање школе глуме коју су похађале ове девојке и њихове подударне тврдње да су у оквиру процеса учења све биле жртве сексуалног злостављања исте особе. Предмет је заиста интересантан и због начина извршења кривичног дела, о чему нисам у могућности да јавно говорим јер је тужилаштво донело наредбу да истрага буде тајна, што ме знатно хендикепира када треба да разјасним јавности поједина питања.

Како коментаришете два најчешћа питања која се ових дана постављају у јавности – колико ће бити тешко доказати силовања после протека више година и има ли материјалних доказа који поткрепљују исказе жртава?

Нема никакве сумње да суд може донети осуђујућу пресуду на основу чињеница које је утврдио из исказа више оштећених. У овом поступку тренутно имате шест оштећених а очекује се да ће их бити више од десет. Онај ко тврди да мора бити материјалног доказа – своди реакцију државе само на она кривична дела која су пријављена истог дана и код којих постоје непосредни физички трагови злостављања. Ни закон, ни судска пракса не подразумевају овакав приступ, у нашем праву не постоји принцип формалне оцене доказа – да је једна врста доказа значајнија од друге, већ квалитет доказа суд оцењује слободно, анализирајући их сваки засебно и у њиховој међусобној вези. Наравно да је лакше доказивати силовање које жртва пријави истог дана али онај ко каже да без модрица и телесних повреда, које се констатују од лекара, силоватељ неће никад бити осуђен, тај шаље поруку да само онај ко истог дана пријави случај има шансе да добије задовољење правде, а да по протеку одређеног времена нема сврхе пријављивати. То је веома опасно и то није тачно.

Како суд, на основу закона, цени доказе у оваквом случају?

Уколико суд анализом исказа утврди чињенице које су потребне за пресуђење и буде уверен у њих – једини могући исход је да окривљени буде оглашен кривим. У овом предмету је специфично то што постоји заиста велики број оштећених чији сагласни искази говоре у прилог оптужбе, тако да ће од суштинског значаја бити анализа ових доказа и оцена њихове веродостојности. Напомињем да то није „реч на реч” већ реч против много речи. Чињеница да су искази дати детаљно и да је свако саслушање трајало по пет сати говори сама за себе, док чињеница да жртве нису тражиле заштиту идентитета приликом сведочења иде у прилог веродостојности њихових исказа јер су спремне да стану иза својих речи. Мислим да то њиховим сагласним тврдњама даје једну додатну тежину.

Има ли у досадашњој судској пракси случајева да је силовање доказано после протека више година?

Било би интересантно проверити да ли је у нашој судској пракси било случајева да је против једног окривљеног покренут кривични поступак због кривичних дела против полне слободе извршених на штету овако великог броја оштећених. Ја нисам чуо да постоји. Сведоци смо да су кривични поступци за убиства покретани и вођени по протеку дужег времена, такође без материјалних доказа, па то није представљало никакву препреку да окривљени буду оглашени кривим.

Какве су санкције прописане за дела која се Алексићу стављају на терет, а шта ви очекујете од суда у погледу одлуке о казни?

За силовање је прописана казна затвора  од пет до 15 година. Не желим да лицитирам санкцијама јер је њихово изрицање у надлежности суда. Очекујем да суд окривљеног огласи кривим на основу расположивих доказа и да ћу заштитити права жртава у овом судском поступку како би умањио штетне последице по њих и помогао да правда буде задовољена.

Како коментаришете чињеницу да жртве имају огромну подршку јавности, док у исто време медији не поштују претпоставку невиности окривљеног?

Природна реакција сваког нормалног човека је подршка овим младим девојкама које су имале довољно храбрости да отворе „Пандорину кутију” и проговоре о детаљима свега оног кроз шта су прошле. То је страшно тешко јер подразумева секундарну виктимизацију. Приметио сам да се у појединим медијима манипулише са деловима информација из изјава које су жртве дале медијима, а не тужилаштву. Додати су поједини наводи који су потпуно измишљени од стране новинара. То је последица тајности истраге, јер се у дефициту информација креирају вести да би продале новине, што није добро и мислим да штети поступку, али немам начина да то спречим. Што се тиче претпоставке невиности, ја као адвокат заиста водим рачуна да својим коментарима не доводим у питање ову процесну гаранцију, чак сам у више наврата саопштио свој став који је у односу на претпоставку невиности принципијелан, независно од стране на којој у судници седим.

Какве аргументе очекујете од одбране окривљеног?

Немам нека очекивања. Окривљени има право да се брани онда када је то за њега најповољније и на начин који је за њега најповољнији.

Можете ли укратко да опишете атмосферу у канцеларији тужиоца? Да ли жртве имају помоћ и подршку приликом саслушања у истрази? Због чега је бранилац окривљеног отишао током исказа Иве Илинчић?

Атмосфера је уобичајена. Тужилац води рачуна о томе да се свака изговорена реч прецизно унесе у записник. Одбрани је омогућено да поставља питања оштећенима. За њих је трауматично да се подсећају свих детаља, али су ове девојке свесне да је то неопходно да би се утврдила истина. Због тога је од огромног значаја подршка породице, коју оне имају док проживљавају ова искуства први пут у животу. У својим исказима изнеле су и разлоге због чега нису могле да пријаве случај раније. Колега је напустио саслушање јер је имао других службених обавеза, али је његова колегиница из канцеларије присуствовала саслушању до самог краја.

Да ли мислите да ће главни претрес бити затворен за јавност? Да ли ће жртве морати у судници да се суоче са окривљеним и да поново испричају све што су рекле у истрази?

Врло је вероватно да ће претрес бити затворен за јавност али одлуку о томе доноси суд. Сасвим је извесно да ће жртве у судници морати да понове све шта су рекле у истрази и то у присуству окривљеног, као и да ће се у том случају суочити са њим – на шта су оне спремне. Међутим, уколико нека од других жртава затражи неки облик процесне заштите – уверен сам да ће суд одобрити заштиту идентитета и примену посебних мера приликом саслушања уз искључивање сваке могућности сусрета са окривљеним и суочења са њим. Оне које заступам то нису тражиле, па ово говорим за друге девојке које се евентуално пријаве.

Сведоци смо да је овај случај покренуо лавину потиснутих траума из прошлости које сада многе жене износе у јавност. Да ли мислите да би оне на овај начин могле да охрабре и све друге које до сада нису имале снаге да пријаве ову врсту кривичних дела?

Потпуно сам уверен да крајњи ефекат овог случаја превазилази поступак који се води, као и да након овог предмета ништа више неће бити исто, када говоримо о кривичним делима против полне слободе. Уколико реакција јавности охрабри све будуће жртве да у оваквим случајевима не ћуте већ пријаве злостављања, јер је пријава један храбар чин коју јавност отворено подржава и не бави се жигосањем жртви, онда ће амбијент у овом друштву свакако смањити тамни број криминалитета код ове врсте кривичних дела, који је на жалост у Србији, по мом уверењу, још врло висок.

Коментари48
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Владимир БЛ
Чињеница је да нико од особа које су коментарисале текст не зна праву истину и да је јавност обично и не зна, већ нам остаје да прихватимо, или не, ставове који су нам сервирани. Створена је атмосфера линча, а многи се понашају као прави шпански инквизитори. Оптужени је, за већину популације, изједначен са осуђеним лицем, иако је цијела ствар прилично сумњива. Наши људи, углавном, не расуђују трезвено, када су у питању наводна дјела, почињена дјеци и женским особама, већ реагују емотивно.
Pera
Suđenje bez materijalnih dokaza u sprezi sa "slobodnim" uverenjem sudija u nepravičnoj državi? Istovremeno zalaganje za vraćanje smrtne kazne i još sijaset propisa protivnih ljudskim pravima i međunarodnom pravu. Strazbur je zatrpan predstavkama iz "eks" kominternističkih diktatura. Hoće li "naša" Politika objaviti istinu koja se kosi sa "agendom".
fensi denser
neće, agenda je tu da se sprovede
Zasto deca nisu rekla roditeljima
To sto je jedna majka izjavila da njeno dete nastavlja da ide u tu "skolu", me je utvrdilo u uverenju da su roditelji svoju decu predavali Miki u ruke iz licnih razloga. Obzirom da su to uglavnom deca imucnih i uspesnih roditelja, oni su u jurnjavi za parama, karijerom i uspehom, svesno prepustili svoju decu Miki na boravak i vaspitavanje. Nisu imali ni vremena ni volje da se posvete svojoj deci, pa zato nisu nista ni primetili niti su deca imala osecaj da mogu da se povere roditeljima.
@gordana
Pogresno objasnjenje. Devojke i devojcice se ne siluju zato sto su ih roditelji zanemarili. Cak i da jesu, silovatelj i niko drugi je odgovoran za svoj zlocin.
Гордана Радојичић
@Мира, овде се не ради о ОПРАВДАЊУ него о ОБЈАШЊЕЊУ! Када се да право објашњење проблема, онда се проблем суштински решава! Овако, казна за починиоца биће донета, али проблем постоји и даље! Апел родитељима да савесније и разумније приступају праћењу живота своје деце, чини се из најбољих намера! Зашто солидним људима стално солити памет и упућивати их на последицу када они говоре о узроку? Убише нас теоријама из психологије о одложеним реакцијама а све би било боље да се ништа одлагало није!
Прикажи још одговора
Две међа у гусла
Против сам принципа по коме је пожељно и корисно да се што више процесних ствари износи у јавност, како би се јавност што више узбуркала и створила одређени друштвени пристисак на суд да донесе осуђујућу пресуду. У овом конкретном случају чини ми се да "адвокат са завидним искуством у кривичним предметима" превиђа могућност да и одбрана оптуженог помно прати све медијске написе и изјаве, из којих, већ сада, готово сасвим сигурно може да издвоји одређене претпоставке у циљу одбране оптуженог.
Дејан Р. Тошић
На основу коментара може се закључити да ће убрзо доћи до промене кривичног закона, којим ће се целокупно правосуђе и МУП бавити а лов на мушкарце биће дозвољен 12.месеци током године. Уз изјаву два, три сведока одосте у затвор и тако све док сви мушкарци не буду у затвору,а децу ће да чувају самохране мајке уз помоћ државе. То се већ чини Србима у Аустрији. Ово је заиста врхунска манипулација и са женама и са мушкарцима у Србији. Ко има мотив и прилику за такву манипулацију јавности Србије?
Дејан Р. Тошић
@Поштовани Дејане, наговештаји претње, страха, љутње, из вашег и сличних коментара, које се упућују другом коментатору, су такође вербалне манипулације којима се ограничавају слободе јавног говора. Напредна друштва су законом регулисала проституцију, зашто наше друштво то не учини. Сматрам да би закон који регулише проституисање у многоме помогао да се жртве гнусног силовање подстакну да пријаве насилнике и да добију пуну заштиту правосуђа а да насилници буду кажњени по закону.
@Dejan
Pretpostavljam da ste razljuceni i uplaseni razvojem dogadjaja. Ono sto je u naprednom drustvu normalno za vas je pretnja katastrofom.
Прикажи још одговора

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.