Субота, 23.10.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Прохујао с „Твитером”

Власт се ове недеље променила у земљи „ујка Сема”. Шта су амерички гласачи научили у претходне четири године и чему се надају у следеће четири? Специјално за „Политику” о томе говоре присталице Трампа и они који то нису
Бивши председник и прва дама Доналд и Меланија Трамп нису присуствовали инаугурацији Џозефа Бајдена (Фото EPA-EFE/Stefani Reynolds)

Специјално за „Политику”
Њу Џерзи – У Њујорк сам дошла почетком деведесетих. Током студија почела сам да радим у ресторану једног великог њујоршког хотела. Моја нова радна средина била је пуна људи из целог света: Русије, Колумбије, Бангладеша, Перуа, Вијетнама, Немачке, Шпаније, Турске... Сви су се лепо слагали и вредно радили. Најчешће дневне жалбе су долазиле од конобара који су сматрали да су добили мањи број муштерија од њихових колега, што је значило да су имали мање прилике за бакшиш. Логика је била проста: више гостију – више бакшиша. Радници и менаџери нису често спомињали партијска опредељења, председника и текуће политичке проблеме. Те теме су биле резервисане за Југославију.

Тридесетак година касније, ситуација у САД драстично се изменила. Многи хотели и ресторани су затворени. Многи радници су без посла. Главна тема неслагања у дискусијама обичних људи постао је сада већ бивши председник Трамп. Многобројни претходни напади на њега били су углавном неуспешни: од оптужби да није легитимно изабран до тога да је својим деловањем допринео да САД имају највећи број смртних случајева у свету проузрокованих вирусом корона. Међутим, скорашњи нестанак Трамповог твитер налога многима је сигнализирао „нестанак Трампа”.

Транспаренти „Блек лајфс метер” на дан полагања заклетве новог председника (Фото EPA-EFE/Gamal Diab)

Иако је смена власти званично извршена ове недеље, питања која заокупљају обичне Американце многобројна су. Да ли су медији поштено приказивали успехе председника Трампа? Да ли су избори 2020. правилно вођени? Да ли ће председник Бајден моћи да уједини подељену нацију која укључује 70 милиона људи који су гласали за Трампа? Да ли је „Твитер” имао право да „ућути” председника државе?

На ту тему разговарала сам с двојицом америчких гласача, која имају различита политичка гледишта.

Трупе Националне гарде Ајдаха једу и спавају на трави испред Капитола дан након инаугурације (Фото EPA-EFE/Samuel Corum)

Линдон Форд је наставник политичких наука у Џорџији. Питала сам га који су, по његовом мишљењу, највећи успеси и неуспеси председника Трампа.

„Па, скренуо је пажњу целог света на амерички расизам. Осим тога, ја нисам имао никакве користи од политике коју је водио. Много је његових неуспеха: политика граничне контроле била је нехумана, његови програми дискриминисали су мањине, а здравствена реформа којом се уклања ’Обамакер’ искључила је хронично оболеле. Његов неуспешан приступ у решавању кризе изазване ковидом 19 допринео је да смртност у Америци постане највећа људска катастрофа свих времена”, каже Линдон.

Ако бисте добили прилику да поставите по једно питање председнику Бајдену и бившем председнику Трампу, шта би сте их питали? И да ли се слажете с недавном одлуком „Твитера” да трајно обуставили налог председника Трампа због ризика од даљег подстицања на насиље, питала сам саговорника.

„Председника Трампа бих питао зашто мрзи председника Барака Обаму. Председника Бајдена бих упитао, с обзиром на искуство проведено у раду с председником Обамом, које ће смернице или радне етике из тог периода наставити, а које неће. Што се тиче одлуке ’Твитера’ да трајно обустави налог председника Трампа… Да, потпуно се слажем”, одговара он.

А који су највећи изазови пред новим председником Бајденом?

„Сарадња с Републиканском странком, реформа кривично-правног система и сређивање стања у Врховном суду. Он мора да настави спровођење реформе без обзира на оне који ће му се супротстављати и мора да ради на уклањању свих препрека које спречавају демократију. За мене лично најважније питање с којим председник Бајден мора да се позабави јесте претња од домаћег тероризма која угрожава демократију”, закључује Линдон.

Ивет Рубио је професорка математике из Њу Џерзија. За њу су Трампови највећи успеси напредна америчка економија, смањена стопа незапослености и „израелски споразуми”, за које сматра да нису добили заслужену пажњу у медијима.

О Трамповим неуспесима каже: „Његов највећи неуспех је начин на који комуницира с јавношћу. Понекад одаје утисак нарцисоидне особе, свима је прилично јасно да мора да буде по његовом. По мом мишљењу, његова личност одражава типичног успешног бизнисмена из Њујорка, што је он заправо. Многи га нису волели због тога. Медији су то искористили да би га приказали у још лошијем светлу, доприносећи тако његовом негативном имиџу. Због тога је он ствар узео усвоје руке и комуницирао углавном директно преко ’Твитера’.”

Што се тиче Бајденових приоритета у предстојећем мандату, Ивет каже: „Бајден жели да одузме оружје становницима САД. Та врста промене је за мене социјалистичка по природи, чак бих рекла да се граничи с комунистичким мерама. Одрасла сам у комунистичкој земљи и научила ову лекцију: да би маргинализовали људе, комунистички режими морају да им одузму оружје. Циљ је да људи осете да зависе од политичког врха. Вирус корона је допринео да америчко становништво постане веома зависно од централних власти. Тако ја видим председника Бајдена – он жели да људи све више зависе од централне власти. То је успешна комунистичка тактика. Надам се да се комунизам никада неће догодило овој земљи јер бих морала поново да се селим.”

„Реакција Американаца који све више купују оружје – говори сама за себе”, каже она.

„Број захтева за дозволу оружја знатно се повећао у Њу Џерзију, мислим да је Њу Џерзи постала водећа држава по броју захтева за дозволе оружја у последњих неколико месеци. Мој супруг је недавно добио дозволу и купио пиштољ. Власник продавнице оружја му рекао да има толико наруџбина да не може да их испуни на време, иако је његова радња мала и неатрактивна. Значи, мени је веома важно да као амерички грађанин задржим своје уставно право на поседовање и ношење оружја”, каже она и наставља: „Забринута сам за сигурност земље. Трамп је био врло одлучан. Није имао никакве пропусте, ни с Ираном ни с Кином. Бајден ће обновити везе са земљама које су нас повредиле у прошлости. Забринута сам и због тога што Бајден жели да повећа порезе. Нисам против имиграната, и ја сам имигрант, али држава мора да планира колико имиграната може примити у одређеном периоду. Бајден жели да дозволи улазак свим илегалним имигрантима. То ће наштетити нашој ионако ослабљеној економији. Погодиће америчке раднике, влада ће нам повећати порез како би могла да издржава илегалне имигранте.”

„Што се тиче Бајденових могућности да уједини све Американце, ја мислим да у неким случајевима он не мора ништа да предузме. Даћу вам пример. Имам два пријатеља који су велике Трампове присталице. Након инаугурације један је одмах написао на ’Фејсбуку’ да је Бајден његов председник и да се нада да ћемо се на крају дана сетити да смо сви Американци. Мој други пријатељ је изјавио: ’Ох, не – то што је Бајден председник и даље је врло неправедно и уопште није требало да се догоди.’ У сваком случају, ако Бајден настави Трампов пут, пут унапређења економије, контроле имиграције, успешне заштите земље од терориста и тако даље – можда ће успети да уједини све Американце”, додаје она.

Али за сада, сматра Ивет, он ради обрнуто. „Поништава оно што је Трамп остварио у прошлости. За мене је то шамар Трамповим присталицама, а не позив на уједињење. Бајден је већ у току прва 24 сата своје владавине потписао 17 извршних наредби, од којих су девет директни преокрет политике коју је водио Доналд Трамп. То је за мене – шамар, шамар свим Трамповим гласачима. Нови импичмент је такође сигнал да Бајден не ради на уједињавању Американаца. Мислим да се демократе веома плаше да ће се Трамп вратити на власт. Не могу поново изрежирати све ово што је изрежирано до сада како би се Трамп склонио с власти. На крају, на питање да ли су избори украдени, могу да кажем само једно – погледајте број (и ентузијазам) људи на Трамповим и Бајденовим митинзима и све ће вам бити јасно”, закључује она.

„Златна средина” коју сам затекла у Њујорку почетком деведесетих скоро је потпуно нестала. „Фејсбук” је пун неукусних „вербалних ратова” измећу такозваних фејсбук пријатеља који имају различита мишљења о Трампу. Међутим, један од фејсбук коментара који је написан ове недеље другачији је. Преносим га делимично с дозволом ауторке, коју сам упознала раних деведесетих у споменутом хотелу у којем смо заједно радиле.

Кристин Лакава, наставница специјалног образовања из Њујорка, ово је објавила:

„Моји прадеда и прабаба су дошли овде са Сицилије у првим годинама 20. века. Имали су четири прелепе ћерке, моја бака Сантабила је најстарија. Сећам се свог прадеде као да је било јуче. Седео је у дневној соби на Авенији Лаконија у Бронксу, слушао 1010 WINS и гледао вести. Они никада нису желели да се врате у Италију јер су волели своју нову земљу, Америку. Савет који ми је дао као девојчици задржао се у мени: ’Без обзира на то да ли волиш или не волиш свог председника, увек поштуј њега и његову канцеларију.’ Послушаћу савет мог мудрог прадеде. Шта год да сте, демократа или републиканац, поштујте нову власт и пожелите им срећу, ако успеју, сви ми успевамо, посебно наша деца. Да Бог благослови Америку, заустави мржњу. Ако немате ништа лепо да кажете на мој пост, задржите то за себе јер сам ја ставила тачку на негативности и мржњу.”

Људи желе мир.

Коментари4
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Miloš
Zato je i Amerika u rasulu. Što veruje u mir koji je nemoguće postići sa ljudima koji potiču iz celog sveta.
Nemanja
""Савет који ми је дао као девојчици задржао се у мени: ’Без обзира на то да ли волиш или не волиш свог председника, увек поштуј њега и његову канцеларију.’ Послушаћу савет мог мудрог прадеде." Ako smem da Vas obavestim, vremena se menjaju a presednici sve vise lice na tirane iz proslosti. Nemam sumnje da Vam je deda bio mudar covek, ali drzeci se njegovih principa dok narod pase travu mislim da je nonsens
Читалац
Божидаре, цитат плус коментар на то што је цитирано. А цитат је из овог чланка. Ништа није (неспретно) спојено.
Божидар Анђелковић
Овде нешто није у реду. Као да су (неспретно) спојена два коментара!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.