Понедељак, 30.01.2023. ✝ Верски календар € Курсна листа

Изложба фотографије „Век посвећен миленијумском напретку 56 етничких група и заједничком путу ка развијеном друштву”

Изложба фотографије „Век посвећен миленијумском напретку – 56 етничких група заједно корача ка развијеном друштву” приказана је 10. јануара 2020. године (Гуанг Минг фото: Јан Хуифанг)

У 2020. години Кина постиже велика историјска достигнућа градећи   просперитетно друштво у сваком погледу. У одлучној борби против сиромаштва остварена је завидна победа. Свеобухватна изградња добростојећег друштва прво је обећање стогодишњег плана у којем, први пут у историји човечанства, 56 етничких група заједно корача ка просперитетнијем друштву. Етничке мањине у појединим удаљеним областима су чак постигле хиљадугодишњи напредак прешавши из примитивног у модерно друштво.

Као сведоци историјског тренутка у којем достигнућа 56 етничких група у процесу ослобађања од сиромаштва граде пут ка светлијој будућности, Guang Ming Daily и Guangming.com удружили су снаге организујући изложбу фотографија под називом „Век посвећен миленијумском напретку – 56 етничких група и заједничком путу ка развијеном друштву”. Домаћини овог догађаја су Guang Ming Daily и Guangming.com као и Кинеско друштво за фото-репортерство, док је сама изложба  одржана у пекиншком Миленијум парку”. Изложба приказује фотографије разноликих села, домаћинстава, живот обичних људи, њихове свакодневице те детаље као што су посекотине, руке пуне жуљева и сл. Фокусирајући се на развој појединца, породица и села кроз микроперспективу, представљено је 56 етничких група на путу ка добростојећем животу.

Жене из Ји етничке групе у селима Гуђада и Сјаосанђа, код места Дацанг, округа Веишан, Дали града, у Јунан провинцији, везу традиционалну одећу. Вез као традиционална национална радиност убризгао је нову снагу у борби против сиромаштва те постао нови индустријски извор у повећању прихода (Гуанг Минг фото: Џанг Шулу)

Изложба је богата садржајем и фокусира се на мукотрпан пут етничких група ка ослобађању од сиромаштва те на дирљива дела њихових лидера. Приказан је нови изглед руралних делова као и велики број људи који живи и ради у миру и благостању уједињени у намери да побољшају животне услове у целом региону. Фотографије се одликују великим и суптилним композицијама, коришћена су дуга и кратка сочива како би се забележили историјски тренуци у борби против сиромаштва.

Пустиња Алашан у Унутрашњој Монголији привлачи туристе специфичним пејзажима и културним ресурсима развијајући јединствени туризам овог поднебља (Гуанг Минг фото: Ванг Џенг)

На фотографијама су приказане висоравни прекривене снегом, јужна и северна страна Тјаншан планине, северне границе Кине, југозападна граница, ђубривом прекривено плодно тло пуно пролећних цветова, јесењи плодови, планине, бистре реке, прелепи сеоски пејзажи и разнолике традиционалне ношње с искреним осмесима људи. Изглед подручја етничких мањина мења се сваким даном све више, а животни стандард људи се побољшава. На дирљивим фотографијама смењују се светлост и сенке, сликовито тумачећи напоре целе државе и друштва у борби против сиромаштва. Пружајући помоћ људима у руралним деловима рађа се јединство истока и запада, које спаја све етничке групе, те се гради темељ добростојећег друштва.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.