Понедељак, 06.02.2023. ✝ Верски календар € Курсна листа

„Хуалонг један” – на челу нуклеарне технологије треће генерације у свету

(Фото: Синхуа новинска агенција)

Дана 30. јануара 2021. године кинеска Национална нуклеарна корпорација (CNNC) објавила је вест о пуштању у рад прве кинеске нуклеарне електране са нуклеарним реактором Хуалонг један.

Нуклеарна јединица број 5 у Фућинг граду у Фуђјен провинцији завршила је вишедневни пробни рад и кренула са производњом електричне енергије у комерцијалне сврхе.

Ју Ђијанфенг, председник кинеске Националне нуклеарне корпорације, навео је у изјави за јавност да са постојећом мрежом „Хуалонг један” Кина обезбеђује позицију у самом врху нуклеарне технологије треће генерације у свету, поред САД, Француске и Русије.

Комерцијална употреба нуклеарног реактора „Хуалонг један” од великог је значаја за оптимизацију кинеске енергетске структуре, што се односи на ниске емисије угљеника као и нa постизање максимума емисије угљен-диоксида пре 2030. године.

Ју Ђијанфенг је такође додао да „Хуалонг један” представља „кинеску визит-карту” као једна од најприхваћенијих нуклеарних технологија треће генерације на светском тржишту нуклеарне енергије. Прва серија комерцијалне производње поставља солидне темеље за масовну изградњу „Хуалонг један” и његове експанзије у свет.

„Хуалонг један” је технологија нуклеарне енергије треће генерације са потпуно независним кинеским правима интелектуалне својине и један од најприхваћенијих нуклеарних реактора на светском тржишту нуклеарне енергије. „Хуалонг један” има дизајнерски век од 60 година, усваја дизајн језгра 177, циклус пуњења горивом од 18 месеци. Иновативна употреба комбинованог активног и пасивног система, те двослојне технологије задржавања, задовољавају најстроже безбедносне стандарде на свету. Сва основна опрема је у потпуности произведена у Кини, а стопа локализације опреме је достигла 88% и све је спремно за серијску производњу.

Изградња „Хуалонг један” нуклеарног реактора званично је почела 7. маја 2015. године, а успешно је повезан са мрежом 27. новембра 2020. године. За више од пет година хиљаде истраживачких и развојних тимова, преко 5.300 добављача опреме, те преко 200.000 људи је учествовало у изградњи овог пројекта. Са знањем и мудрошћу створено је чудо у историји изградње нуклеарних реактора.

Свака јединица „Хуалонг један” може да произведе скоро 10 милијарди киловат-сати електричне енергије годишње, што задовољава годишњу потражњу за електричном енергијом милион људи у умерено развијеним земљама. Значајно је очекивано смањење употребе угља за 3,12 милиона тона годишње, као и смањење емисије угљен-диоксида од 8,16 милиона тона годишње.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.