Уторак, 31.01.2023. ✝ Верски календар € Курсна листа

Кинеска нова година – година бика – води Вас у онлајн обилазак шареног света династије Ћин: Теракота ратници – од прошлих времена све до данас

Током дуге историје кинеске цивилизације древни народ Ћин је у 3. веку пре нове ере сабирао мудрост света и уводио иновације. Врхунске занатлије направиле су ратнике и коње од теракоте за Маузолеј кинеског цара Ћин Ши Хуанга – историјско и културно благо светске класе и тиме оставиле снажан утисак на читав свет. Баш у време Кинеске нове године (Нове године по лунарном календару), са циљем да људима из Србије, као и Кинезима у иностранству пружи ту празничну атмосферу, Амбасада Народне Републике Кине у Републици Србији ће, уз подршку Одељења за културу и туризам провинције Шанси, 12. фебруара 2021. године званично покренути онлајн изложбу модерне уметности под називом Ћин – Теракота ратници – од прошлих времена све до данас.

Изложбу „носи” интернет уз подршку технологије, пажљиво је креиран онлајн садржај са елементима културе и туризма – стварајући свеобухватно и интерактивно изложбено искуство, „оживљавајући ратнике од теракоте” и пратећи Вас кроз време и простор за време епидемије, а све са циљем да уживате у јединственој кинеској новогодишњој „онлајн” гозби са карактеристикама провинције Шанси.

Главна тема изложбе су ратници од теракоте цара Ћин Ши Хуанга, као и прикупљање историјских чињеница, наслеђа, уметности, културног стваралаштва и интегрисање различитих културних елемената, попут кинеске Нове године, српских обичаја, као и народних обичаја провинције Шанси. Ова изложба из делова попут традиционалног свитка са сликама које се пред Вама отварају и нижу полако приповеда прошлост и садашњост ратника од теракоте, окружујући плодове њиховог стваралаштва. Садржај је подељен у седам већих категорија: „Плиме и осеке историје”, „У посети историјским местима”, „Древне уметничке технике”, „Кинеска и западна уметност”, „На путу за Ћин”, „Кроз прошлост до садашњости” и „Необични ритмови”. Повезујући откриће и историју ратника од теракоте, њихово стваралаштво и технологију са савременом технологијом и иновативним техникама, људима се дочарава величанствени шарм ратника од теракоте. Време трајања изложбе је од почетка Кинеске нове године до априла месеца.

Адресa за изложбу

http://srb-qin.topartsintermational.com/ 

или скенирајте QR код


 

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.