Среда, 22.09.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Данас многи уче од Србије

Задовољна сам радом владе, али може брже и боље, рекла је премијерка Брнабић представљајући резултате 100 дана Владе, осврнула се на највећи, али тек први ударац мафији и Србе на КиМ који су само јединствени снажни
100 дана Владе премијерка Ана Брнабић (Фото Танјуг)

Данас многе земље, веће и богатије, уче од Србије како организовати ефикасну имунизацију од корона вируса, истакла је данас, представљајући резултате 100 дана Владе премијерка Ана Брнабић.

Она је, на почетку свог излагања, нагласила да је прошла невероватно тешка 2020. година и да се нада се, да ће 2021. година бити потпуно другачија.

„Радимо на свему што смо обећали грађанима И њиховим представницима у скупштини 28. октобра”, нагласила је Брнабић најпре се осврнувши се на борби против ковид19.

Подсетила да је Влада у области борбе против ковид19, отворила две потпуно нове болнице, једну у Београду и другу у Крушевцу, са више од 1.500 кревета.

„Једна смо од три земље у свету која успела да тако нешто уради за само четири месеца”, нагласила је она.

Када је реч о вакцинацији рекла је да данас многе друге земље, веће И богатије уче од Србије како организовати ефикасну имунизацију.

Подсетила је да је Србија, после Велике Британије, била међу првима у Европи која је добила вакцину, као и да је међу првима почела са вакцинацијом, после Велике Британије и Швајцарске. Брнабић је истакла да је до сада вакцинисано више од 525.000 људи, а ревакцинсано већ 21.000.

Задовољна сам радом владе, али може брже и боље

Премијерка Ана Брнабић задовољна је радом владе у првих 100 дана, наводећи да се у наредном периоду рад наставља, још брже и боље.

На питање како оцењује рад министара и коме би дала највећу, а коме најмању оцену, Брнабић је рекла да то никада није радила, да оцењује министре појединачно и јавно, јер су то ствари о којима разговарају на седницама владе и састанцима.

„Задовољна сам радом владе и свим што смо постигли у 100 дана, али радимо у ванредним околностима, а и Србија је навикла да постиже резултате који су били незамисливи до пре неколико година, па се очекује да тако наставите, јер је лествица виса него било када раније”, рекла је Брнабић.

У том смислу, како каже, ако је Србија 2020. годину завршила са најбољим економским резултатом у Европи, очекује се да 2021. заврши међу првих три или пет у Европи.

„За владу је то изазов, али је добро за земљу, јер смо коначно навикли да размишљамо о себи као о победницима. Данас земље из Европе долазе да од наш уче како се спроводи вакцинација”, рекла је Брнабић.

Она је указала да влада, иако је задовољна радом, мора брже и боље, те подсетила да је 330 милијарди динара издвојено за капиталне инвестиције, који се мор испунити да би раст био 6 одсто, као што је зацртано.

Ко је штитио криминалце неће бити заштићен
Премијерка Ана Брнабић поручила је данас да се води најјача борба против организованог криминала у последњих 18 година и да нико неће бити заштићен.„Нико ко је радио за државу, а штитио криминалце неће бити заштићен”, рекла је премијерка.Одговарајући на новинарско питање на кога тачно мисли да неће бити заштићен прецизирала је да мисли на оне који су пружали подршку криминалним структурама док су примали плату из буџета и требало да чувају безбедност и владавину права.Она је рекла да ће се наставити оперативни рад, да се даље води истрага.Министар одбране, а раније министар унутрашњих послова Небојша Стефановић на питање да се поводом прислушкивања председника упире прстом на врх полиције и најближе сараднике, рекао је да је коментар о томе већ узео.„Нека државни органи раде свој посао рекао је и председник, а рекао сам и ја”, поновио је Стефановић додајући да свако ко је урадио нешто противзаконито треба да одговара пред надлежним органима од којих очекује да нас обавесте.

„Задовољна сам, али идемо да радимо даље”, рекла је Брнабић, наводи Танјуг.

Ово је био највећи, али тек први ударац мафији

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да је јучерашња акција МУП-а и БИА, у којој је ухапшено скоро 20 особа организоване криминалне групе, први и највећи удар мафији, и додала да ту није крај већ да се истрага и акције настављају.

Одговарајући на питање новинара ко је у држави одговоран што је једна криминална група успела да нарасте до те мере да се пореди са „Земунским кланом”, Брнабић је рекла да она не би желела о томе сада да говори, јер је, подсећа, истрага у току.

„Сваки мој коментар или коментар министра Стефановића могао би да угрози даљи ток истраге и операција које се тренутно планирају”, рекла је Брнабић одговарајући на питање новинара које је било упућено и њој и бившем министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу.

Истакла је да би она сва питања око најновије акције хапшења препустила надлежним институцијама.

„Ово је био највећи, али први ударац, јер ова операција се наставља”, нагласила је Брнабић.

Навела је да је задовољна радом свих надлежних служби, као и њиховом сарадњом са независним органима као што је Тужилаштво за организовани криминал, преноси Танјуг.

Док су људи у свету остајали без посла, ми добили Тојо Тајер

У првих 100 дана рада Владе Србије, која се поклопила са пандемијом вируса корона која је узрок за губитак многих радних места у свету и угрожавање светских економија, наша земља је успела да доведе страног инвеститора, јапанску компанију Тојо Тајерс, која ће уложити 400 милиона евра и отворити 500 радних места, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић.

„Јапанска инвестиција дошла је у Србију у овим тешким временима за цео свет. Док су људи у свету остајали без посла, ми смо добили нову инвестицију”, рекла је Брнабић на представљању резултата рада 100 дана ове владе.

У области енергетике и заштите животне средине, Брнабић је подсетила да је у нашој земљи 1. јануара пуштен гасовод „Балкански ток” који ће бити још један правац за снабдевање гасом, који ће допринети даљем економском развоју земље јер ће обезбедити веће количине гаса за привреду, али и моћи ће држава да наплаћује транзит гаса.

Брнабић је додала да је и 10. новембра потписана Софијска декларација о зеленој агенди за Западни Балкан којом је расписана три конкурса у области заштите животне средине, а који имају за циљ побољшање ваздуха у нашој земљи.

У првих 100 дана, подсетила је премијерка, у Обреновцу је почела изградња постројења за одсумпроавање у ТЕНТ-у у Блоку Б у, чија је вредност 200 милиона евра, а донеће чистији ваздух.

Брнабић је навела да је настављен и рад на дигитализацији у свим сегментима, као што су, наводи, дигитални уџбеници, дигиталне учионице, подсетила је да је отворен нови Дата центар у Крагујевцу.

Недавно је, подсећа, покренут нови систем е-вакцина, захваљујући којем се, каже, вакцинација у Србији одвија веома организовано.

Такође, премијерка додаје да је донет и Закон о дигиталној имовини, што Србију сврстава једну од ретких земаља у Европи која је донела такав закон.

Брнабић каже и да влада наставља да ради на спајању привреде и образовања и да наставља да улаже у дуално образовање.

Поред тога, Брнабић истиче да је држава и директно помогла грађане, најпре, подсећа, медицинске раднике крајем године са по 10.000 динара помоћи, а затим и пензионере са по 5.000 динара.

Истиче и да су од ове године увећане плате и пензије, али и да држава ради на новом, трећем, пакету помоћи привреди и грађанима који ће бити вредан две и по милијарде евра.

„Када смо добили поверење и мандат 28. октобра прошле године рекли смо да је једини циљ да Србија настави да побеђује, а Србија као резултат напорног рада од 2014. године кроз пут и визију председника Александра Вучића бележи резултате какве никада нисмо имали”, рекла је премијерка Брнабић.

Она је истакла да смо најбољи у Европи крајем прошле године године у привредном расту, а данас можда и први у вакцинацији у Европи.

Срби на КиМ само јединствени снажни
Председница Владе Србије Ана Брнабић позвала је данас све Србе на Косову и Метохији да се не деле и наставе да буду јединствени, као што су били у годинама иза нас.Брнабић је, упитана да ли Срби имају луксуз да се деле уочи предстојећих избора на КиМ, нагласила да је на то јасан одговор „не”.„Од када су Срби на КиМ јединствени они су постали значајан фактор, чинилац који мора да се слуша и уважава и допринели су да је њихова позиција боља, али и да позиција Београда много боља и јача у дијалогу са Приштином.Брнабић је позвала све Србе на КиМ да се не деле, наводи Танјуг, и да наставе да буду јединствени као што су били у годинама иза нас.

„Морамо да наставимо да радимо, боримо се и верујемо да Србија, привреда и грађани могу и заслужују ове резултате”, рекла је премијерка и указала да то нико не

показује боље од добитника признања Доброчинитељ, и да те врлине треба да буду водиља.

Премијерка је навела да има много ствари које смо реализовали, а многе започели и да је пред нама много посла.

Она је навела неке од започетих пројеката као што су дигитализација здравства, споразум о градњи метроа, нову зграду факултета у Нишу, Клиничког центра Војводине..

Навела је отварање лабораторија, унутарводални терминал у Батајници, Стратегију развоја винарства, предлог закона о социјалним картама...

Објављен је тендер за зграду Београдске филхармоније, стратегију за сузбијање насиља над женама, развој дигиталних путева, широкопојасног интернета у руралним подручјима...

Не постоје повлашћене фирме...

Није истина да постоје повлашћене фирме које добијају послове од државе, јер је ситуација у Србији таква да нема довољно фирми да се јаве на све јавне набавке које објавимо, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић.

Она је тако одговорила на питање новинара да ли ће држава урадити нешто по питању повлашћених приватних фирми које добијају највеће послове од државе, а на штету грађана.

„У свим областима у Србији данас има толико послова да нема довољно фирми да се јављају на све јавне набавке да понуде своје услуге, тако да није истина да само повлашћене фирме које добијају послове, данас чак и увозимо и фирме и раднике да раде у Србији”, рекла је Брнабић.

Истакла је да Србија више није земља у којој се током године објави један или два тендера и додала да у овом тренутку све наше фирме раде на максимуму својих капацитета.

Поред тога, додаје, у Србију долазе и нове стране фирме, као и радници.

„Апсолутно се не слажем да постоје повлашћене фирме и знам да у Влади Србије не постоје људи који лобирају за појединачне фирме или их представљају, већ лобирају за бољи квалитет живота свих грађана Србије”, рекла је Брнабић, наводи Танјуг.

Коментари20
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dragan
Sidjite malo medju narod da vidite realno stanje, ako se non stop krecete medju stranackim aktivistima i drzavnim sluzbenicima imacete iskrivljenu sliku. Hvalospeve samom sebi necu komentarisati.
Ivan
Sto se ne pohvaliste da hocete od studenata koji su ucili Kineze engleski za 300Eu mesecno da napravite duznicko roblje. Prosto mi se neveruje da se tako nesto desava u Srbiji. Razumem da drzava hoce da oporezuje (ali posteno i da se sredi status) nekog frilensera koji zaradjuje veci novac ali uzimati 5 godina unazad deci koja pocinju zivot... Prosto mi se ne veruje da neko ovoj omladini na pocetku pravog zivota utiskuje u glavu mrznju prema svojoj drzavi.
Stanojlo
Sami sebe hvale.
Tihomir
Nikako mi nije jasno jel smo imali najmanji pad ili najveći rast? Draga Ana GDP po glavi stanovnika Srbije I koje smo mesto u Evropi. To je pravi indikator a ne najmanji pad najslabije privrede.
Stevo
Ovo je najvece ponizenje i omalovazavanje naroda! Premijerka se sama plasi svojih reci, to se vidi na njenom licu! Sta ih sve nece nauciti veliki A!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.