Четвртак, 02.12.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
МОЈ ХОБИ

Мајстор многих вештина

Годинама радећи „Квадратуру круга”, аутор и репортер Бранко Станковић је себи наметнуо атлетичарски темпо, али кад жели да се одмори узима четкице и боје у руке и стаје испред штафелаја и слика. Овог месеца специјална емисија и обележавање 19 година постојања емисије
Бранко Станковић (Фото А. Васиљевић)

Сликање доноси мир

– Волим сликарство – каже Станковић. – Жеља ми је била да упишем ликовну академију, међутим конкуренција је била велика те 1980. па сам морао да одустанем од четкица и боја и завршим студије журналистике на Факултету политичких наука у Сарајеву. Док се нисам запослио, од хонорарне зараде нисам могао да издржавам породицу и додатно сам зарађивао сликајући.

Данас је сликање Станковићев хоби, каже, доноси му мир који му је потребан, радост, нова познанства, често гостује на ликовним колонијама код нас и у свети, упознаје уметнике, размењује искуства и усваршава се.

Пре две године био је на ликовној колинији у Тунису, гостовао је са удружењем „Ђура Јакшић”. Само троје представника из Србије, а укупно је учествовало 94 сликара из света.

Сли­кар Ми­лин­ко Ри­сто­вић и Бран­ко Стан­ко­вић (Фото лична архива)

Таленат за писање

Иначе, овај Ужичанин, који последњих година живи у Београду, мајстор је многих вештина. Воли да пише, има талента. Аутор је драме „Није него” и коаутор драме „Бар – Београд виа Пекинг”, које су екранизоване на РТС-у.

Никаквог се он посла не стиди.

– Који је поштен, наравно! – наглашава.

Тапетар и травар

Чак је у једном тренутку помагао брату да тапацира намештај.

Чули смо и да препознаје и бере више од четрдесет врста печурака.

– Кад желим да се одморим и побегнем од света, ја одем у шуму. Природа ми прија. Многе сам пријатеље научио како да беру печурке.

Фото лична архива

Дао нам је и рецепт за конзервирање печурки. И тако открисмо да је вешт и у кулинарским стварима. А није се тиме хвалио.

Још каже да бере лековито биље, то је његова љубав из детињства.

Тајни рецепти

– Мој деда по оцу је био чувени травар Бошко Станковић из златиборског села Доброселица. Он је правио тинктуре и мелеме и уз њега сам као дечак научио све о лектовитим биљкама и њиховом благотворном деловању на наше здравље, како се беру, праве чајеви. Наследио сам тајне рецепте. Скоро ме је звала другарица да пита за верем траву. To je биљка из рода менти која благотоворно делује на човека и поправља расположење. Чај од верем траве користи се за лечење меланхолије, против депресије, несанице, „бола под грудима”... Она је као нана само што има плавољубавичасте цветове и мале листове који обилују танинама, горком материјом, етеричним уљима. Ова трава расте у пролеће – каже наш саговорник.

Тара на фотографијама

Открива да је почео да се бави и уметничком фотографијом.

– Тара ме је инспирисала, то су почеци. Нисам неки велики мајстор, али се надам да ћу у скорије време савлади камеру.

Ових дана убрзано припрема специјалну емисију поводом деветнаест година своје „Квадратуре круга” почетком фебруара.

Фото лична архива

– То је мука! Прегледати све што је снимљено и направити паралелу са човеком од пре двадесет година и данашњим човеком. Шта је урадила дигитална технолигија а шта је корона... Неће у овом рођенданском специјалу бити као ранијих година прегледа, већ ћете видети шта се променило у човеку за 20 година... Када смо почињали није било интернета, није било андроида, наравно, ни короне. Мени је човек увек у средишту. Испред свега. За деветнаест година, било је свега, згода и незгода, смеха и суза. Са својом екипом ишао сам и по киши и мећави, верали смо се по планинама, гудурама, чак и по електричним стубовима.

Рецепт за конзервирање печурки лисичарки

– Неке печурке се кувају дуже неке не и о томе увек морате да водите рачуна – каже Бранко Станковић. – Лисичарке се кувају само четири минута. За килограм печурака лисичарки потребно је насути литар воде у шерпу, када проври вода убаците печурке и кувајте их четири минута и одмах их бланширајте, односно оперите у хладној води па добро оцедите. Потом у другу посуду сипајте 2 дц алкохолног сирћета, пола литра воде, кашичицу соли, пола кашичице шећера и мало бибера у зрну. Када проври и охлади се, течност налити у тегле са наређаним печуркама и добро затворити. Лако је, зар не?!

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

ivan
Сјајан новинар...прелепа емисија...зато и траје...
Живко(пиши ћирилицом)
Необичан човек,у позитивном смислу,а који поред свих талената које поседује има и духа и мотива да све то изнесе из себе и то подели са људима око себе и са гледаоцима и поштоваоцима његове тв емисије.Он успева да изазове неко зрнце лепоте у нама и оплемени живот.Такви људи су веома ретки,али је најгоре што такви људи својим ставом су често и страдалници и што друштво и не зна да их чува,а они су народно благо...
Mihajlo
Sjajan tip!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.