Субота, 28.01.2023. ✝ Верски календар € Курсна листа

Срп­ска цр­ква би­ра па­три­јар­ха

Из­бор­ни са­бор по­чео је у Хра­му Све­тог Са­ве ли­тур­ги­јом ко­јом на­чел­ству­је ми­тро­по­лит да­бро­бо­сан­ски Хри­зо­стом, док ће сед­ни­ци пред­се­да­ва­ти вла­ди­ка срем­ски Ва­си­ли­је a у ра­ду заседања уче­ству­ју сви ак­тив­ни епи­ско­пи
Сабор је почео литургијом у храму Светог Саве (Фото Танјуг)

Епи­скоп срем­ски Ва­си­ли­је са­оп­шти­ће срп­ским ар­хи­је­ре­ји­ма име но­вог, 46. по­гла­ва­ра Срп­ске пра­во­слав­не цр­кве на из­бор­ном са­бо­ру ко­ји је почео јутрос. Бу­ду­ћи да је, ка­ко је са­оп­ште­но из СПЦ, нај­ста­ри­ји ар­хи­је­реј по хи­ро­то­ни­ји, вла­ди­ка ша­бач­ки Ла­врен­ти­је ју­че пре под­не хо­спи­та­ли­зо­ван у Кли­нич­ком цен­тру Ср­би­је, епи­скоп Ва­си­ли­је ће пред­се­да­ва­ти Са­бо­ру и про­чи­та­ти из јед­не од три ко­вер­те име но­вог, 46. па­три­јар­ха срп­ског.

Та­ко­ђе, ју­че је из срп­ске цр­кве зва­нич­но са­оп­ште­но да ће из­бор­но за­се­да­ње Све­тог ар­хи­је­реј­ског са­бо­ра по­че­ти у Хра­му Све­тог Са­ве све­том ли­тур­ги­јом ко­јом ће на­чал­ство­ва­ти ми­тро­по­лит да­бро­бо­сан­ски Хри­зо­стом, мје­сто­бљу­сти­тељ, чу­вар, па­три­ја­ра­шког тро­на. Са­ма сед­ни­ца, пре­ма на­во­ди­ма ме­ди­ја, по­че­ће у 12 ча­со­ва, у крип­ти вра­чар­ског хра­ма, ода­бра­ној, ка­ко се мо­гло чу­ти у цр­кве­ним кру­го­ви­ма, због епи­де­ми­о­ло­шке си­ту­а­ци­је с ви­ру­сом ко­ро­на бу­ду­ћи да је про­стор знат­но ве­ћи од оног где се ина­че одр­жа­ва­ју са­бор­ске сед­ни­це у згра­ди Па­три­јар­ши­је.

У ра­ду из­бор­ног са­бо­ра уче­ству­ју сви ак­тив­ни епи­ско­пи, у срп­ској цр­кви их је 35, ви­кар­ни, ко­јих је че­тво­ри­ца, као и ар­хи­је­ре­ји из Охрид­ске ар­хи­е­пи­ско­пи­је, ко­јих је та­ко­ђе че­тво­ри­ца. Укуп­но 43 епи­ско­па срп­ске цр­кве има­ју пра­во гла­са, с тим што не­ки од њих, као ад­ми­ни­стра­то­ри упра­жње­них епар­хи­ја има­ју два гла­са: за сво­ју и епар­хи­ју ко­јом при­вре­ме­но упра­вља­ју као ад­ми­ни­стра­то­ри. То је слу­чај с епи­ско­пом ша­бач­ким Ла­врен­ти­јем, ко­ји је ад­ми­ни­стра­тор Ва­љев­ске епар­хи­је, вла­ди­ком бу­ди­мљан­ско-ник­шић­ким Јо­а­ни­ки­јем, ко­ји при­вре­ме­но упра­вља и Ми­тро­по­ли­јом цр­но­гор­ско-при­мор­ском, и вла­ди­ком шу­ма­диј­ским Јо­ва­ном, ко­ји је и ад­ми­ни­стра­тор Ар­хи­е­пи­ско­пи­је бе­о­град­ско-кар­ло­вач­ке. Ве­ћи­на ар­хи­је­ре­ја је до­шла на из­бор­ни са­бор, а пре­ма не­зва­нич­ним са­зна­њи­ма, због за­тво­ре­них гра­ни­ца не­ће му при­су­ство­ва­ти ми­тро­по­лит аустра­лиј­ско-но­во­зе­ланд­ски Си­лу­ан, а из здрав­стве­них раз­ло­га вла­ди­ке за­пад­но­е­вроп­ски Лу­ка, врањ­ски Па­хо­ми­је и ша­бач­ки Ла­врен­ти­је. Ина­че, од­сут­ни епи­скоп мо­же да овла­сти не­ког од ар­хи­је­ре­ја ко­ји уче­ству­је на Са­бо­ру да гла­са у ње­го­во име.

За­се­да­ње по­чи­ње утвр­ђи­ва­њем ли­сте ар­хи­је­ре­ја ко­ји ис­пу­ња­ва­ју фор­мал­не усло­ве за па­три­јар­ха, а то су да су ак­тив­ни епи­ско­пи и да има­ју нај­ма­ње пет го­ди­на ар­хи­је­реј­ске слу­жбе. Не­зва­нич­но, тај услов ис­пу­ња­ва­ју 34 ар­хи­је­ре­ја СПЦ. Сви они би­ће на ли­сти за гла­са­ње, а тро­ји­ца ко­ја бу­ду има­ла нај­ви­ше гла­со­ва сво­је са­бра­ће, ула­зе у трој­ну кан­ди­да­ту­ру. Они мо­ра­ју да осво­је нај­ма­ње по­ло­ви­ну плус је­дан глас при­сут­них чла­но­ва Са­бо­ра. Гла­са­ње је тај­но и по­на­вља се у ко­ли­ко год је кру­го­ва по­треб­но док се не до­би­ју три кан­ди­да­та ко­ја има­ју про­пи­сан број гла­со­ва.

По­сле то­га сле­ди из­бор но­вог па­три­јар­ха „апо­стол­ским жре­бом”, на­су­мич­ним из­вла­че­њем име­на јед­ног од њих. Име­на тро­ји­ца ар­хи­је­ре­ја с нај­ве­ћим бро­јем гла­со­ва ста­вља­ју се у три по­себ­не, за­пе­ча­ће­не ко­вер­те. Све три се ста­вља­ју у Све­то је­ван­ђе­ље, а по­сле мо­ли­тве и учи­ње­не ме­та­ни­је пред Све­тим пре­сто­лом, на ко­јем је по­ло­же­но Је­ван­ђе­ље, углед­ни ду­хов­ник ко­јег је ода­брао Све­ти ар­хи­је­реј­ски Си­нод, из­ву­ћи ће јед­ну од ко­вер­ти с име­ном бу­ду­ћег па­три­јар­ха. За­пе­ча­ће­ну ко­вер­ту пре­да­је пред­се­да­ва­ју­ћем Са­бо­ра ко­ји је отва­ра и чи­та ар­хи­је­ре­ји­ма име но­вог по­гла­ва­ра Срп­ске пра­во­слав­не цр­кве.

Усто­ли­че­ње пр­во­је­рар­ха срп­ске цр­кве обич­но се за­ка­зу­је већ за су­тра­дан у Са­бор­ној цр­кви у Бе­о­гра­ду, док уво­ђе­ње у трон срп­ских па­три­ја­ра­ха у древ­ном се­ди­шту СПЦ, Пећ­кој па­три­јар­ши­ји, бу­де не­што ка­сни­је. Ли­тур­ги­јом у Са­бор­ној цр­кви и чи­ном усто­ли­че­ња но­ви по­гла­вар срп­ске цр­кве и зва­нич­но пре­у­зи­ма сво­ју ду­жност.  

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Alen
Da Bog dadne da slijedi Isusov primjer i ne bude uz skut vlasti ....Amen
Klupa
Razumeo BiH odabir hrama i duhovnih razloga. Kako prostor pod zemljom bez prozora može biti idealno mesto u doba korone? SPC ima divne zgrade i sale.k

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.