Недеља, 26.09.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Рад­нич­ки универзитет у ру­ка­ма пр­о­гра­ме­ра

На­кон 20 го­ди­на ми ће­мо вра­ти­ти сјај том објек­ту. Има­мо ве­ли­ку од­го­вор­ност за­то што је згра­да Рад­нич­ког би­ла је­дан од сим­бо­ла Но­вог Са­да, ка­жу вла­сни­ци
Зграда Рад­нич­ког (Фото С.К.)

Но­ви Сад – Би­ли су још сту­ден­ти елек­тро­тех­ни­ке и ци­ме­ри сту­дент­ског до­ма у Но­вом Са­ду ка­да је у згра­ди Рад­нич­ког уни­вер­зи­те­та из­био по­жар. Да­нас, два­де­сет и јед­ну го­ди­ну ка­сни­је, Вла­дан Осто­јић и Са­ша По­по­вић, по­ста­ли су но­ви вла­сни­ци ове гра­ђе­ви­не – или ба­рем оно­га што је од ње оста­ло по­сле по­жа­ра и об­но­ве ко­ја ни­кад до кра­ја ни­је би­ла за­вр­ше­на. 

Су­вла­сни­ци су но­во­сад­ске ком­па­ни­је „Ве­га ИТ” ко­ја се ба­ви ра­чу­нар­ским пр­о­гра­ми­ра­њем, али и не­крет­ни­на­ма, уну­тар свог по­слов­ног си­сте­ма. 

Од гра­да Но­вог Са­да ку­пи­ли су за око 5,26 ми­ли­о­на евра бив­ши обје­кат Рад­нич­ког, у Ули­ци Вој­во­ђан­ских бри­га­да. Пр­о­дат је по по­чет­ној це­ни на јав­ном над­ме­та­њу кра­јем де­цем­бра пр­о­шле го­ди­не, а ју­че је скло­пљен и уго­вор о то­ме са гра­дом.

„За­јед­но смо сту­ди­ра­ли елек­тро­тех­ни­ку у Но­вом Са­ду и од­у­век смо ма­шта­ли да осну­је­мо соп­стве­ну ком­па­ни­ју. Увек смо ми­сли­ли да су нам по­треб­ни не­ки стра­ни ин­ве­сти­то­ри, ко­ји би би­ли на­ши парт­не­ри, али смо на кра­ју од­лу­чи­ли да осну­је­мо ком­па­ни­ју са­ми”, ка­же пот­пи­сник уго­во­ра Вла­дан Осто­јић, ди­рек­тор „Ве­га ИТ”.

На­кон за­вр­ше­ног фа­кул­те­та и пр­вих ис­ку­ста­ва у ра­ду, ком­па­ни­ју су фор­ми­ра­ли 2008. го­ди­не, по­сле по­врат­ка Осто­ји­ћа из Хо­лан­ди­је, где је жи­вео не­ко­ли­ко го­ди­на. Код њих је са­да за­по­сле­но, пре­ма ње­го­вим ре­чи­ма, 270 љу­ди, а по­след­њих шест ме­се­ци – око се­дам­де­сет.

Пр­о­шле го­ди­не до­би­ли су на­гра­ду При­вред­не ко­мо­ре Ср­би­је – Нај­бо­ље из Ср­би­је, у обла­сти услу­га, а „Ди­лојт” их је пре­по­знао као јед­ну од пет­сто нај­бр­же ра­сту­ћих ком­па­ни­ја у Евро­пи, при том су би­ли је­ди­ни из Ср­би­је. 

Осто­јић на­во­ди да је би­ла еко­ном­ска кри­за ка­да су 2008. осни­ва­ли ком­па­ни­ју, а да се исто де­ша­ва и са­да по­сле 13 го­ди­на ка­да су од­лу­чи­ли да уђу у сво­ју до­сад нај­ве­ћу ин­ве­сти­ци­ју. 

„На­кон 20 го­ди­на смо ми ти ко­ји ће­мо вра­ти­ти сјај том објек­ту. Има­мо ве­ли­ку од­го­вор­ност за­то што је згра­да Рад­нич­ког уни­вер­зи­те­та би­ла је­дан од сим­бо­ла Но­вог Са­да. Же­ли­мо да спо­ји­мо наш по­сао са вр­хун­ским усло­ви­ма за рад. Омо­гу­ћи­ће­мо свет­ске усло­ве за рад на­шим ко­ле­га­ма. А и град ће би­ти по­но­сан на ту згра­ду”, на­гла­ша­ва он. 

За ње­но пр­о­јек­то­ва­ње по­зва­ли су че­ти­ри архи­тек­тон­ска би­роа и оче­ку­ју пр­ва идеј­на ре­ше­ња за око ме­сец и по. Још не­ма­ју, ка­ко је на­вео, пре­ци­зан пре­мер ра­до­ва, до­дат­них ула­га­ња по­треб­них за об­но­ву ви­ше­спрат­ни­це ко­ја је у фор­ми бе­тон­ског ске­ле­та, али оче­ку­ју да ће уло­жи­ти још то­ли­ко ко­ли­ко су за њу пла­ти­ли при ку­по­ви­ни.

Град ће пар­тер­но уре­ди­ти око­ли­ну, а до­би­је­ним нов­цем фи­нан­си­ра­ће, ка­ко је то ре­као но­во­сад­ски гра­до­на­чел­ник и пот­пи­сник уго­во­ра о пр­о­да­ји згра­де Ми­лош Ву­че­вић, но­ва об­да­ни­шта, уста­но­ве у обла­сти кул­ту­ре, спор­та... 

Згра­да има 13 спра­то­ва, при­зе­мље и по­друм. На­ла­зи се на пар­це­ли од 850 ква­дра­та и има ко­ри­сну по­вр­ши­ну од 6.463,80 ме­та­ра ква­драт­них.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Milan
Zgrada je dobila dostojnog vlasnika, u neku ruku ce se ocuvati tradicija.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.