Понедељак, 06.02.2023. ✝ Верски календар € Курсна листа

Укупан приход од пројекција кинеских новогодишњих филмова руши светске рекорде

Публика купује карте за биоскоп на самоуслужним аутоматима у Ванфуђинг улици у Пекингу, 17. фебруара (Извор: Гуангминг фото)

Према подацима од 11. 2. 2021. године, у ноћи уочи Нове године па до шестог дана првог лунарног месеца, укупна зарада од продаје улазница за биоскопе у Кини достигла је 7.822 милијарде јуана. Након прихода од 5.905 милијарди јуана у 2019. години, благајна кинеских биоскопа је још једном оборила национални рекорд и то за време Пролећног фестивала ове године, с повећањем прихода од 32,47 посто, обарајући у исто време светске рекорде једнодневних те викенд продаја биоскопских улазница.Епидемија вируса корона у 2020. години утицала је на кинески филм, те су гледаоци са жаљењем прихватили новонасталу ситуацију, нарочито одсуство штандова за време Пролећног фестивала. Овогодишњи Пролећни фестивал је већ у првих неколико дана премашио сва очекивања. Према подацима Beacon Professional Edition, 12. фебруара укупна зарада од продаје биоскопских улазница премашила је 1.7 милијарди јуана, надмашивши историјски рекорд од 1.48 милијарди јуана за исти период у 2019. години. Такође је оборен и светски рекорд једнодневне продаје биоскопских улазница.

Ове године, за време Пролећног фестивала, публика је имала прилику да ужива у седам нових филмова из категорија драме, фантазије, комедије, анимације, те љубавних филмова као што су „Како си Ли Хуанјинг”, који приказује породичне односе мајке и ћерке, напета драма  комедија „Детектив из кинеске четврти 3”, анимирани филм „Храбри медведи”, „Нови Богови: Повратак Неџа”, фантазије „Атентат на романописца” и „Господар Јинјанг” те филм „Гужва” који је заснован на јапанском филму у којем убица и глумац размењују идентитете.  Укупни остварени приходи од продаје улазница:

– „Како си Ли Хуанјинг” – 2.722 милијарде јуана

– „Детектив из кинеске четврти 3” – 3.562 милијарде јуана

– „Атентат на романописца” – 529 милиона јуана

   – „ Храбри медведи” – 405 милиона јуана

   – „Нови Богови: Повратак Неџа” – 239 милиона јуана

   – „Господар Јинјанг” – 211 милиона јуана

   – „Гужва” – 151 милион јуана

Гледаоци у реду у биоскопу у Шангају, 12. фебруара (Извор: Гуангминг фото)

Судећи по извештајима са благајни, кинеско тржиште се потпуно опоравило и вратило на позицију пре избијања епидемије. Један од разлога је то што је већина становништва славила Нову годину у својим локалним заједницама те се много људи одлучило за гледање филмова у време празничне атмосфере. Још једна новина је усвајање традиције гледања новогодишњих издања филмова у време Пролећног фестивала већ неколико узастопних година са изузетком 2020. године.

Због мера превенције и контроле епидемије, биоскопи раде уз веома строге мере заштите па није лако наћи улазнице за време Пролећног фестивала. Већина телевизијских и филмских радника морају да изаберу најраније или најкасније термине како би погледали филмове за које су заинтересовани. Иако је временски интервал између пројекција популарних филмова као што су „Детектив из кинеске четврти 3” и „Како си Ли Хуанјинг” само 30 минута, још увек је тешко изаћи у сусрет свим заинтересованим љубитељима биоскопске пројекције филма. Због укупне ситуације и смањеног броја пројекција, термини у раним јутарњим сатима су били посећенији него ранијих година.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.