Стрес погоршава тегобе са желуцем
У последњих неколико месеци све је више особа које се јављају изабраном лекару због проблема у вези с варењем и тегобама у горњем делу трбуха. Најчешћи проблеми у вези с варењем последица су поремећаја у слузници желуца. Они могу бити у облику гастропатија и гастритиса.
Како истиче др Драгана Ђукић, из београдског Дома здравља „Врачар”, проглашење пандемије и све већи број оболелих од ковида 19, страх и неизвесност од непознатог, довели су до ограниченог кретања и међусобног удаљавања људи. Последица свега тога јесте да се код великог броја особа јавио и поремећај психичког стања, како анксиозности, тако и депресије због великог стреса пролонгиране „напетости” организма.
– У таквим случајевима се ремети нормално лучење желудачне киселине и долази до поремећаја стабилности имунолошког система. Стрес појачава унос неквалитетне и нездраве хране, што доводи до погоршања тегоба у вези с пробавним системом. Јавља се гастропатија, оштећење слузнице желуца без пропратне упале у слузници, а као последица различитих иританаса или поремећаја циркулације у желуцу. Неки пацијенти имају гастритис, упалу слузнице желуца, која може бити акутна и хронична. Акутна упала настаје нагло, симптоми су јако изражени и трају кратко. Када тегобе трају месецима и годинама, постепено се развијају, нису свакодневно присутне и слабијег су интензитета, тада говоримо о хроничном гастритису – истиче др Ђукић.

Два најчешћа узрока ових поремећаја јесу инфекција бактеријом хеликобактер пилори, као и дуготрајна употреба иритирајућих лекова против болова и ацетилсалицилне киселине у континуитету. Од осталих узрока се наводе стрес, пушење, прекомерно уношење алкохола, генетска предиспозиција, начин исхране (неисправне намирнице, врела јела и пића, нередовна исхрана, пржена храна), прекомерно уношење кафе и газираних сокова, а могу се јавити и у склопу других болести. Сви ови узроци доводе до повећаног лучења желудачне киселине која оштећује слузницу желуца.
Ово је веома чест здравствени проблем који може погодити било кога, у било које доба дана или ноћи.
– Тегобе које се најчешће јављају и наводе пацијенте да дођу лекару различито се испољавају и описују. Могу бити у виду бола који је присутан у горњем делу стомака, различитог интензитета и трајања. Болови могу „шетати” у пределу стомака. Описују се као осећај печења, тиштења, чупања у трбуху што се појачава при узимању хране. Осећај као да вам храна „стоји” у желуцу, који се може описати као осећај препуњености и тежине у стомаку, значи да је варење поремећено. То може довести до успореног кретања хране кроз црева што може утицати на погоршање гастритиса – наводи др Ђукић.
Горушица, мучнина и повраћања обично се јављају у јутарњим часовима, и то након доручка. Због непријатног осећаја мучнине, особа није у могућности да ужива у омиљеним јелима. Након неколико залогаја губи се жеља за храном. Заједно с тим пада имунитет и јавља се нагли губитак килограма. Измучен организам је подложан дејству инфекције више него икад и отежава уједно лечење. Стомак је отечен и тврд након јела више него што би требало. То се понавља с времена на време. Долази и до појаве осећаја ситости након што се поједе количина хране која је мања од нормалне порције.
– Грчеви мишића зида стомака, желуца или црева доводе до ослобађања гасова па се јавља и подригивање. Могу се јавити и непријатан укус у устима и непријатан задах. Повраћање доводи до краткотрајног олакшања. Појава црних столица у виду талога од кафе или повраћање тамног садржаја, указује да је дошло до крварења у желуцу. Тегобе могу бити јаке толико да отежавају дисање и изазивају нелагодност и нервозу код пацијената. Уколико се не лечи, гастритис се може искомпликовати стварањем чира на слузокожи, а код нелеченог хроничног облика повећава се ризик од оболевања од рака желуца – напомиње др Ђукић.
Наша саговорница истиче да преглед лекара није нужан код сваког бола у стомаку. Блажи симптоми могу нестати у року од два дана. Важно је особа буде опрезна када бол у стомаку траје дуже од једног сата или код повремених болова који трају више од 24 сата. Најпоузданија дијагностичка метода јесте гутање сонде, односно гастроскопија, приликом које се може узети узорак слузнице са сумњивих места у желуцу (биопсија) и тако узет материјал посматрати под микроскопом. Уколико се докаже присуство хеликобактерије пилори, лечење се спроводи антибиотском терапијом (два антибиотика) у комбинацији с лековима који блокирају или смањују лучење киселине у желуцу или њихове комбинације с бизмутом.
– Ако су узрок тегоба лекови, треба престати с њиховим узимањем. У стањима када се морају употребљавати ови лекови препорука је да их особа не узима на празан стомак. Најбитније у лечењу свих ових тегоба јесте промена лоших животних навика. Пацијенти не треба да се преједају, али и да не гладују – каже наша саговорница.
Особе које имају ове тегобе морају да избегавају храну која је зачињена, кисела, пржена и има превише масноће. Некада кашичица маслиновог уља, павлаке или младог кајмака може ублажити тегобе. То је зато што маст смањује грчење желуца па тако смањује болове. Битно је да маст не буде пржена јер је у том случају њена киселост већа па ће надражити слузокожу желуца. Свеже воће и поврће пацијентима углавном не прија због целулозе која механички надражује слузокожу већ оштећену запаљењем. Треба правити свеже сокове од воћа и поврћа. Уз то, важно је имати више мањих оброка (четири-пет пута дневно). Два-три сата пре спавања не треба узимати ништа од хране.
– Саветује се и избегавање грицкалица, пецива од лиснатог теста и газираних сокова. Треба престати с пушењем и конзумирањем алкохола. Могу се користити пробиотици за заштиту слузокоже целог система за варење јер је запаљена слузокожа оштећена и подложна патогеним бактеријама – нагласила је др Ђукић.
Подели ову вест

Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.