Понедељак, 17.01.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Како да се спакујете за селидбу – комплетан водич за селидбе

Селидба није мала ствар у животу, дефинитивно мења много тога и утиче на све наше навике. Због тога смо саставили одличну листу савета које морате да узмете у обзир да бисте селидбу извели лако, сигурно и да не заборавите нешто.

Кључ селидбе без стреса је паковање. Ако све добро спакујете, ништа не заборавите, све добро обезбедите од лома, велика је вероватноћа да ћете селидбу завршити без додатног стреса.

ПОЧНИТЕ НЕКОЛИКО ДАНА ПРЕ СЕЛИДБЕ

Ако мислите да све можете да стигнете на дан селидбе, варате се. Постоје ствари које морате да обавите почев најмање од 24 сата до 48 сати пре селидбе.

Ево које су то ствари:

– одмрзните фрижидер,
– одмрзните замрзивач и збрините сву храну коју имате замрзнуту,
– умотајте тепихе.

У зависности од модела фрижидера и замрзивача које имате (ако имате и ако их селите) можда морате да их одмрзнете и избаците лед јер сигурно нећете селити и лед на нову локацију.

Храна коју имате замрзнуту сигурно неће издржати 48 сати отопљена па на време испланирајте шта ћете радити с њом. Предлог је да храну можете однети код пријатеља, ако они имају замрзивач па након селидбе можете поново пренети у свој.

Такође, ако имате било шта што морате да припремите унапред, не заборавите да испланирате и урадите то на време.

ПРИПРЕМИТЕ АМБАЛАЖУ ЗА ПАКОВАЊЕ

Основно од амбалаже за селидбу је следеће: кутије (што више), приjањајућа фолија (купите неколико паковања), пуцкетава фолија с мехурићима (назваћемо је тако) ако нађете, старе тканине које вам више не требају (за умотавање), кесе разних величина, лепљива трака (купите неколико комада) она широка.

Ако имате веће комаде намештаја можда ће вам добро доћи и стара ћебад јер све то треба заштити од гребања и евентуалног лома током ношења и превоза. Имајте у виду да и агенције за селидбе имају такве материјале за транспорт па се консултујте и с агенцијом која ће радити селидбу за вас.

ПАКУЈТЕ СОБУ ПО СОБУ ИЛИ ПО КЛАСИФИКАЦИЈИ СТВАРИ

Добра организација је кључ успеха. Идеално је да кренете редом и спакујете једну собу, затворите кутије из те собе и на кутијама напишете та-и-та соба и онда знате тачно шта имате у тим кутијама.

Међутим, то често није могуће, па је други начин за паковање да узмете кутију и кренете са ситним стварима. Идите из собе у собу и полако пуните кутију, једну, две, три. Када завршите, на тим кутијама напишите најситније ствари (украси и дрангулије). Уколико у вашем стану или кући поседујете клавир, свакако препоручујемо да ангажујете фирму која врши превоз клавира у Београду.

Након тога крените даље с већим стварима, алатима, уређајима и предметима.

Како год да урадите битно је да ви имате слику и знате тачно како сте и где запаковали ствари да бисте лако могли да се распакујете након селидбе.

Водите евиденцију о кутијама, ознакама и садржајима кутија.

Као што смо већ поменули, или пишите на кутији шта се све налази унутра или означите кутију бројевима и правите спискове на листу папира и све забележите. Ако приликом селидбе приметите да су вам одређене ствари вишак и нису вам потребне на новој локацији, потражите услугу складиштења робе и ствари.

Верујте нам да не желите да завршите с много кутија на којима не пише ништа, селидба је готова, пао је мрак, уморни сте, а не знате од које кутије да кренете с распакивањем.

ПРОНАЂИТЕ НАЈБОЉУ АГЕНЦИЈУ ЗА СЕЛИДБЕ

Није најбоља агенција за селидбе у Београду она која има најбољу рекламу, већ она која вама највише одговара. Распитајте се, позовите неке бројеве, погледајте која агенција шта нуди и добро утврдите шта тачно раде за цену коју ће вам дати, питајте за додатне трошкове и шта тачно плаћате. Када добијете све одговоре, питајте поново.

Онако како добро испланирате селидбу толико ћете бити задовољни целим процесом.

Оне скупље агенције обично нуде и, наравно, наплаћују више, комплетну услугу од паковања, заштите, амбалаже, превоза па све до распакивања, чишћења и откупа вишка ствари, па у зависности од буџета видите и шта би вама најбоље одговарало.

Срећно!

Текстови објављени у Бизнис клубу имају промотивни садржај

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.