Петак, 17.09.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Сармице од кеља

Потребно је:

  • 1 главица кеља
  • 1 шака сувих грожђица (намочених у води да одстоје)
  • 400 г булгура
  • 1 кашичица масти
  • 100 г сецкане сланине
  • 1 ситно сецкана главица лука
  • першунов лист
  • 1 кашичица сувог зачина
  • парадајз-сос
  • 1 кашичица шећера
  • по жељи мало киселе павлаке

Листове кеља одвојити, одрезати задебљани део и обарити у посољеној води, да буде сваки лист савитљив за мотање, али пазити да се не раскувају. Извадити из воде и сложити лист на лист, раширене, док се спрема надев.

За надев: булгур ставити у посуду у којој ће се кувати, залити са 6–7 дл кипуће воде (у крупнији булгур ставити 7 дл), промешати и пустити да се кува 5–6 минута, док не попије готово сву воду. Промешати лагано, поклопити и оставити на страну, да буде растресит.

На масти попржити лук, док не постане стакласт, и убацити сланину. Скинути с ватре и у то додати кувани булгур, процеђене грожђице, пуну кашичицу сецканог першуна, кашичицу сувог зачина, побиберити и све заједно добро промешати. Овом смесом пунити обарене листове кеља те их мотати као сарме. Слагати у посуду за печење. Све прелити благо посољеним парадајз-сосом, уз додатак кашичице шећера. Покрити фолијом и ставити у рерну загрејану на 200 степени око 45–50 минута. Ово јело се, по жељи, може сервирати и с мало киселе павлаке.

Фото и рецепт Марина Стрмотић (Марина Марс)

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.