Среда, 01.12.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
ТЕМА НЕДЕЉЕ: ГОДИНУ ДАНА БОРБЕ СА ВИРУСОМ КОРОНА

Ми другу земљу немамо, а пацијенти немају друге лекаре

Медицинарима је најтежа патња пацијената који у беле мантиле гледају као у богове и спаситеље – те слике су им пред очима и када заврше смену
(Фотографије Марко Спасојевић)

Изнад болничких кревета налазе се имена и годишта пацијената. На зидовима су налепљени рендгенски снимци плућа. Многи су прикључени на респираторе, апарате који уместо њих дишу. Нису ни свесни шта се око њих дешава, који је датум, у каквом су стању… Налазе се у некој врсти коме. То је, једноставно, неопходно у лечењу најтеже оболелих од короне. Јер њима је ковид 19 готово „појео” плућа. А некима и друге органе.

Није лако ни медицинарима у Ковид болници у Батајници да се боре 24 сата за њихове животе. Предаха нимало нема. Под пуном „ратном” опремом, у скафандерима, у црвеној зони непрестано контролишу најугроженије болеснике, мере им ниво кисеоника у крви, проверавају гасне анализе, дају инфузију и терапију… Све екипе функционишу као јединствен тим. Њихови међусобни погледи приликом контроле стања болесника говоре више од речи…

Уместо разговора чују се звуци разних апарата. А главни утисак је борба пацијената за дах… За оно о чему до појаве короне нико није ни размишљао.

До сада је у овој здравственој установи збринуто више од 3.300 оболелих од ковида 19. Најмлађи пацијент кога су лечили и који је нажалост изгубио живот имао је само 21 годину. Отишао је заувек тачно 15 минута пре поноћи, на преласку 2020. у 2021. годину. Најстарији пацијент имао је 96 година. Али без обзира на године, пол, веру, нацију, за лекаре су сви пацијенти исти. И сви добијају најбољи могући третман.

Доцент др Татјана Аџић Вукичевић, директорка болнице, објашњава за „Политику” да све више долазе млађи људи, најчешће у четвртој и петој деценији живота, а мање је најстаријих суграђана, који су загазили у 80. или 90. годину. Умиру и читаве породице… Тада осећају да је корона победила.

– Недавно ме је погодила смрт оца моје студенткиње, који је лежао у нашој болници и коме се нагло погоршало здравствено стање у јединици интензивног лечења. Реанимација је трајала скоро пола сата, али је било безуспешно. Пре короне био је потпуно здрав, није имао ниједну хроничну болест, није био гојазан, ни пушач и није конзумирао алкохол. Нажалост, преминуо је у 47. години. Смртност пацијената у интензивној нези је 70 одсто – наглашава др Аџић Вукичевић.

Иако је став лекара да се у старту пацијентима даје јака терапија како би се предупредиле компликације, нажалост, ни то некада не помогне. У просеку, пацијенти бораве у болници око 15 дана, али неки чак и 45. Они који се излече често имају последице, због чега морају дуго да одлазе на контроле.

– Понедељком у Клиничком центру Србије прегледам пацијенте у постковид амбуланти. Свашта могу да видим. Имам пацијента који је био грдосија од човека пре него што је добио корону. Једва је преживео. Дошао је на контролу крећући се уз помоћ ходалице. Атрофирала му је комплетна мускулатура, смршао је више од 30 килограма и сада треба да иде на интензивну физикалну терапију да би се вратио у нормалне токове живота. Последице короне су емболије плућа, отказивање рада срца, а наше екипе дежурају 24 сата у ангио- сали где се хитно ваде тромбови и стављају стентови. Код једног броја људи јаве се високе тромбозе артеријског система, па морају да се раде ампутације. Страшно је када имате интубираног пацијента, коме морате да ампутирате обе ноге, или једну руку – додаје наша саговорница.

Најтежа им је патња пацијената који у беле мантиле гледају као у богове и спаситеље… Те слике им буду пред очима и када заврше смену у болници. Многи због тога пате од несанице и тешко могу да одвоје овај посао од приватног живота.

– Не можемо да спавамо, да се ослободимо мисли, да се релаксирамо. И тако сваког дана испочетка… Краја нема. Једини спас је вакцинација. Трећина популације ће бити у контакту са вирусом, а остали морају да стекну антитела уз помоћ вакцине. Тек када 70 одсто људи буде прокужено, моћи ћемо да кажемо да смо корону победили. Надам се да ће то бити до лета, али ме много плаши све ово што се сада дешава. Скијалишта и гондоле су пуни, Златибор и Копаоник крцати… Бојим се да ће нас то доста коштати у наредним данима. У неком тренутку неће имати ко да лечи пацијенте, јер су здравствени радници преморени, нико није ишао на годишњи одмор – наводи др Аџић Вукичевић.

Рад у скафандеру је јако тежак. Биљана Јокић, главна сестра ове болнице, каже да имају осећај као да раде у оклопу. Велики је број пацијената, а мало сестара које трче од пацијената до пацијента.

– Када заврше смену у црвеној зони, буквално излазе у голој води. По осам сати се ради у полуинтензивним, а по шест у интензивним негама. Паузе немају. Могу да изађу само у случају ако баш морају. Није лако када вас колеге зову да питају за најмилије. Имала сам ових дана једну болну ситуацију када ме је колегиница из Ваљева молила да проверим стање њене сестре. Нажалост, та жена је преминула у 40. години. Дрхтала сам од саме помисли да јој јавим лоше вести – напомиње Јокићева.

Тешко им је када виде да је из дана у дан број хоспитализованих пацијената и оних на респиратору све већи, што потврђује и професор др Иван Палибрк, начелник Одељења анестезије и реанимације у Клиници за дигестивну хирургију КЦС-а, који брине и о оболелима у болници у Батајници.

– Трудимо се да медицинаре што чешће мењамо да би ниво терапија и интервенција био на високом нивоу. То пацијенти заслужују. Па и у рату, када сте у рову месец дана, имате два месеца одмора. За све нас је депримирајуће када се некоме нагло погорша здравствено стање. Има и оних који оду кући и врате се после једног дана са погоршаном сликом и општим стањем. Свако одвајање пацијента од респиратора за нас је велики успех и даје нам додатну мотивацију да радимо добро. Свашта видимо. Има доста породичних трагедија. Иако све ово дуго траје, има људи који нису свесни да излажу себе опасностима ако се не придржавају мера. Помисле „неће то мене” или „прележаћу то као обичан грип”, а деси се управо да добију тежи облик короне – истиче др Палибрк.

Лазар Врга, струковни специјалиста анестезије и реанимације, додаје да је највећи изазов за њега био да буде део медицинског тима нове болнице, као и да организује рад службе и медицинских сестара. Најтежи тренуци су када изгубе пацијенте за чије животе су се дуго борили. А шта помисли када изађу из болнице и виде крцате кафиће?

– Помислим, ја бих све њих довео овде у Батајницу, да виде да болест постоји, да се нађу барем у дворишту болнице. Нико нема свест о томе шта се то овде дешава– додаје Врга.

Докторка Аџић Вукичевић напомиње да је ова болница отворена у правом тренутку, јер би се у супротном забележио италијански сценарио, па би пацијенти вероватно морали да леже на носилима, на колицима, по ходницима… Тренутно су овде отворене четири јединице интензивног лечења и 14 полуинтензивних нега. Болница има капацитет за 930 места, а попуњено је између 600 и 700 кревета. Ако потребе буду налагале, отвориће се и преостали капацитети.

– Ми другу земљу немамо, а пацијенти немају друге лекаре – рекла је ова докторка, док је испраћала екипу нашег листа са осмехом. И жељом да никада лично не сазнамо како изгледа лечење тешко оболелих од короне.

Улазак из зелене у црвену зону

Пре уласка у црвену зону ковид болнице, неопходна је добра заштита. Облачи се скафандер, на ноге се стављају назувице, на главу капа, а на руке два пара рукавица. Лице треба заштитити маском, а онда визиром. Затим се пролази кроз дезинфекциони тунел, па се онда стиже на одељење. Много је компликованији излазак из црвене зоне. Тада се опет пролази кроз дезинфекциони пролаз, а затим се долази у део где запослени помажу медицинарима да скину заштитну опрему полако и баце је у тачно одређене кутије како случајно не би дотакли део контаминираног материјала. Потом следи нова дезинфекција алкохолом. Поступак траје око десетак минута.

Дан на интензивној нези кошта око хиљаду евра

Здравствени радници који раде у овој болници углавном се довозе посебним аутобусима. Када дођу у зелену зону болнице стану у ред испред просторије где се свакоме од њих даје заштитна опрема. Нико од њих се не жали што иде у црвену зону и чине све да помогну оболелима.

Милан Николић, главни техничар болнице, задужен је за логистику, набавке, опрему… За „Политику” каже да се свакодневно користи доста потрошног материјала због великог броја болесника, а да један дан боравка пацијента на интензивној нези кошта око хиљаду евра. И опрема за медицинаре је веома скупа. Само један скафандер стаје око 1.200 динара. Кисеоник се троши у огромним количинама. Месечно више него што је раније био случај за неколико месеци у болницама.

– Сваки кревет има свој довод за кисеоник. То нема ниједна болница на Балкану. Проблем је што сада долазе пацијенти у све тежем стању и готово свима је потребан кисеоник. Требало нам је у почетку мало времена да се уходамо и да све уђе у неку рутину. Био је велики изазов да се све постави „на ноге”, јер је болница стигла у правом тренутку, када је било најпотребније. У Србији је тада „горело” што се тиче броја оболелих од короне и није било лако наћи кревет у болницама. За неколико дана од тренутка од када је отворена установа примили смо 500 пацијената. Особље је доста уморно, јер све ово предуго траје – појашњава Николић.

Први пацијент – са скијања у Бугарској

Корона је званично у Србији потврђена 6. марта прошле године, када је и доцент др Татјана Аџић Вукичевић већ имала првог званично оболелог пацијента. Реч је о младићу који се тада вратио са скијања у Бугарској.

– Ми смо још крајем новембра и децембра 2019. године имали болеснике у нашим хитним пријемним амбулантама са клиничком сликом која је веома личила на вирусну инфекцију непознатог узрочника. Било је доста младих људи. У марту су почели на мом одељењу на Клиници за пулмологију КЦС-а да се смештају „сумњиви” пацијенти. Како се погоршавао број оболелих, цела клиника је постала црвена зона. Од 176 људи који су лежали код нас до јуна, забележили смо невероватне успехе, јер смо имали два смртна случаја, а остали су били излечени – додаје наша саговорница.

 

 

Коментари16
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

misko
Hvala na izvestaju kako izgleda iznutra. Svakako treba paziti se, medutim mozemo da pricamo o raznim aspektima kako smo se odnosili prema kriznoj situaciji, ne samo mi, nego i razvijen svet. Ima tu dosta aspekata medutim ja licno ne videh vece face da su se zarazile, kako kod nas tako u svetu, njih nekako korona zaobilzali. Svakako "Prvi" nikako ne nosi masku, zasto se onda stalno okrivljuje narod s? Zasto se lekari nisu ranije pobunili u stanju u zdravstvu?Mnog pitanja a kriv narod.
M.pov.citaoc
Informativno, sa ciljem da se objasni tezina situacije za obolele, zdravstvene radnike i ekonomski aspekt lecenja. Malo informacija o ucinku vakcinacije na obolevanje zdravstvenog osoblja kao i mozda vec primecenu promenjenu tezinu bolesti kod obolelih a vakcinisanih. Dalje, koji lekovi se koriste u lecenju? Dnevni broj umrlih u RS je duze vreme oko 15 dnevno,sto zajedno sa brojem pacijenatna na intezivnom lecenju pokazuje pravac razvoja pandemije. Vise o pomenutom daje bolji pregled stanja.
Milan Subotic
A onda cujemo "Privreda mora da radi, nema zatvaranja "??? U Skotskoj je sve zatvoreno od pocetka ove godine.Svi stariji gradjani ,medicinski radnici i osetljive katogorije su vakcinisani pre svih ostalih koji uredno cekaju na poziv. Smrtnost je sa 93 osobe /dnevni rekord u Januaru/ spala na 2 osobe po jucerasnjim podacima. Zarazenih je bilo 2300-2400 dnevno, juce 580.
Mozart
Covid 19 je Virus novog Biološko-Trgovinskog Trećeg Svetskog Rata...
Mira
Ma dosta vise sa tim teorijama zavere. Diskutujte ih privatno ako bas morate. To je bezosecsjno prema svima koji su tesko oboleli ili izgubili svoje bliznje.
Hajduk Veljko
Heroji naseg doba.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.