петак, 25.06.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Варнице између Дачића и Палме око пандемије и рада парламента

Лидер ЈС Драган Марковић Палма замерио је Дачићу на начину како је одговорио, а председник парламента је одбацио примедбу, рекавши да је „културно и фино одговорио, никога нисам увредио”
Драган Марковић Палма и Ивица Дачић (Фото: Анђелко Васиљевић)

Апсолутно одбијам ваш предлог, сматрам да је апсолутно неодговоран и популистички, рекао је јуче Ивица Дачић, председник парламента, одговарајући на питање посланика ЈС Војислава Вујића о сврсисходности прекидања заседања Скупштине Србије с обзиром на ситуацију с вирусом корона. Лидер ЈС Драган Марковић Палма замерио је Дачићу на начину како је одговорио – „могли сте да кажете може или не може, културно и фино, какво је било и питање”. Дачић је одбацио примедбу, рекавши да је „културно и фино одговорио, никога нисам увредио”.

Посланик Вујић искористио је могућност за постављање питања на почетку седнице да, како је рекао, пренесе питања која му постављају суграђани у Врњачкој Бањи око мера кризног штаба због пандемије ковида 19. Казао је да велики број грађана поштује мере, да је Врњачка Бања туристичко место и да грађани питају како може толико посланика да буде у сали, а затварају се кафићи. Казао је: „Ред је да и посланици покажу поштовање мера својим примером, то не значи да не желимо да радимо, али у згради је присутан велики број посланика и службеника, па питам да ли сматрате да је сврсисходно да прекинемо заседање.”

Вујић је добио аплауз, а Дачић је одговор започео овако: „Не знам зашто ви из СПС-а аплаудирате, јесте ли ме питали да аплаудирате? Народна скупштина није добровољно ватрогасно, или певачко друштво, већ врховно законодавно и представничко тело. Је л’ мислите да не треба да радимо у условима када је то неопходно? Апсолутно одбијам овај предлог. Без обзира на то што смо ми у истој коалицији, сматрам да је предлог апсолутно неодговоран и популистички и то кажем свим народним посланицима. Ми смо овде да радимо у интересу народа и државе. Заказиваћу седнице све док за то постоје услови, чак и кад сви остали не могу, ми морамо да радимо, за то смо од народа изабрани.”

Будући да пословник не дозвољава коментаре, Вујић није могао да одговори, а нешто касније, кад је почела расправа о закону, у сали се појавио Драган Марковић Палма, који је рекламирао повреду пословника, да би се осврнуо на Дачићев одговор. Казао је да је Дачић погрешно протумачио Вујићево питање, које су овоме постављали грађани Врњачке Бање, а рекли су му власници кафића – „Како вас 200 може да седи у једној сали, а нама је рад ограничен до 15 или 20 часова?” Додао је: „Не дозвољавам, председниче, да питање карактеришете као популизам. Свако од посланика има аутономију да пита оно што грађани траже од њега. Не знам зашто сте тако реаговали, мени је то мало чудно. Јесте ви старији брат у нашој коалицији и ја то поштујем, ви то добро знате, али што би бабе рекле, кад народ ово гледа, он мисли да ми то радимо због политичких поена. Не радимо, па вас молим да одговор буде – може или не може. Нико децидно није захтевао да нешто мора, а сигуран сам да иста питања имају и други посланици у градовима из којих долазе. Немојте да имамо страх за било шта што треба да питамо, или кад треба да говоримо, да ћемо због тога добити пацке. Мислим да ово питање не заслужује пацке, већ културан одговор, као што је и питање било културно.”

Марковић је добио аплауз само посланика ЈС, а Дачић му је одговорио: „Господине Марковићу, и мој одговор је био културан, адекватан питању. Апсолутно никога нисам увредио, само хоћу да кажем да би, кад је реч о тако важним политичким питањима, требало да се консултујемо унутар наше коалиције. С друге стране, ви сте у овој сали кризном штабу предлагали да се дозволе свадбе, па како сада не може да ради скупштина, а могу свадбе? Ја вас разумем, хоћете да одбраните свог посланика и ја немам ништа против тога, само кажем да предлог не одговара ситуацији у којој смо. То је мој став. Потпуно културно и фино сам то рекао. Знате да сам подржао ваш став који сте упућивали кризном штабу да не треба да улазимо у неку параноју, против сам неког масовног закључавања, тако да идемо даље. Не желим да се враћамо на то. Мислим да је корисно да сви учествујете у расправи, да грађани чују шта свако има да каже о свему томе.”

Посланици ЈС су аплаудирали, а Марковић их је бодрио: „Аплаудирајте јаче! Браво! Алал ти вера!” Међутим, Самир Тандир (СПП) рекламирао је повреду пословника, да би, практично, прокоментарисао ове „варнице”. Казао је да је Дачићев одговор био јасан, да је питање мера у надлежности кризног штаба и струке, „то није за посланике, а ако буде, то ће бити на дневном реду седнице”. Позвао је да се пређе на расправу о инвестицијама у култури, „то је наш посао, а не да отварамо неке теме само зато што смо на почетку седнице, па је мало већа гледаност, већи шер, па би да се бавимо неким другим темама”. Закључио је: „О томе можемо да разговарамо кад овде буде министар здравља, а ово, о пословнику, није тема постављања питања.” Дачић је одговорио: „Није ми јасно шта сте хтели, али идемо даље.” Ту се ово „варничење” између коалиционих партнера завршило, а седница је настављена по дневном реду.

Председник скупштине позвао странке да се припреме за наставак дијалога

Председник парламента Ивица Дачић позвао је, како је рекао, још једном све политичке странке и посланичке групе да се припреме за наставак међустраначког дијалога, да изнесу своје платформе и одреде представнике. Он је, одговарајући на питање Ђорђа Милићевића (СПС) шта је договорио с представницима Европског парламента о наставку међустраначког дијалога рекао и: „Дијалог се води под покровитељство Народне скупштине, потпомогнут је, а не вођен, од стране Европског парламента и зато је важан објективан приступ, да било који од посланика или представника ЕП не исказују своју политичку наклоност било којој политичкој опцији, као што је то било у претходном периоду. Ово је била само прва активност, сада је нека припремна фаза која ће трајати одређено време, а сви ћете бити обавештени о тренутку када буду позване све политичке странке.”

Небојша Бакарец (Фото лична архива)

Бакарец: Завера против Вучића

Напредњак Небојша Бакарец тражио је обавештење од МУП-а и БИА о „завери против председника Александра Вучића, а догађаји који су уследили после хапшења мафијашког клана Беливука, али и неки пре тога, показују да постоји низ повезаних догађаја који воде само једном закључку – постоји завера против председника Вучића”.

Казао је да је „циљ завере – заштита угрожених интереса појединих опозиционих лидера, представника бившег режима и појединаца из владајуће структуре” и додао: „Први имају интерес да заштите богатство које су нелегално стекли до 2012. године, а други да заштите новостечено богатство и задрже привилегије власти и моћи. Обе групе као главну препреку за остварење мрачних циљева, виде у председнику Вучићу и због тога су од почетка присутни покушаји насилне промене власти и припрема ликвидације председника Вучића. Уколико неко мисли да су моје тврдње претеране, нека се сети убиства премијера Зорана Ђинђића и покушаја убиства Александра Вучића у Сребреници. Постоји нешто што се зове хронологија завере, подсетићу на оружје пронађено 2016. године у Јајинцима, таргетирање Вучића у Ђиласовим медијима, претње убиством Вучићу и члановима његове породице, сведочења Чабе Дера, двогодишњег прислушкивања председника Вучића, снајперских пушака клана Беливука, сетимо се веза Дијане Хркаловић, Дејана Миленковића, Александра Кајмаковића, Елеза, Милачића, Кокезе, Стефановића, Владимира Вулетића, Саше Вукадиновића и Драгана Ђиласа, одбијања полиграфа, амбиција лица која позива СБПОК...”

Наводио је изјаве Владимира Ђукановића (СНС) и Милоша Вучевића (СНС) о онима у власти који су „спремали свилен гајтан, пардон снајперску пушку Вучићу”, те да су они „дотакли једно тело мафијашког клана Беливука” и истакао: „Шта је друго него ковање завере састанак бившег шефа БИА Саше Вукадиновића у Трсту с тајкуном Драганом Ђиласу и његовим политичким директором Вуком Вучуревићем и Јадранком Дринић? Говорећи о Трсту, ја сам описао врх другог мафијашко-криминалног клана Беливук. То што је урадио бивши шеф БИА је крајње непрофесионално и недопустиво у професионалним обавештајним односима, иначе замислите да се бивши шеф ФСБ-а састаје са Наваљним, то се у Русији решава тако што те више нема. То је класична прича о завери, грамзивости, о томе како су поједини људи из бившег режима и одређен број њих из садашње власти, подлегли грамзивости, жељи за влашћу и моћи.”Антрфиле

Драган Ђилас (Фото А. Васиљевић)

Реаговање ССП-а и Дачићев одговор

Странка слободе и правде Драгана Ђиласа упутила је отворено писмо председнику парламента Ивици Дачићу у коме му је замерено што није реаговао на то што је „Небојша Бакарец позвао на ликвидацију Саше Вукадиновића, бившег шефа БИА, Вука Вучуревића и Драгана Ђиласа, и то само зато што су заједно пили кафу”. Дачић је, са скупштинске говорнице, одбацио оптужбе, рекавши да нико, па ни Бакарец, није никоме претио нити позивао на нечију ликвидацију, те да је реч о искривљавању онога што је речено.

Коментари0
025f6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.