понедељак, 17.05.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 03.03.2021. у 19:29

Србија спремна за дијалог који ће уважити интересе обе стране

Лајчак: Немамо интерес да одржавамо статус кво. Ниједна влада нема луксуз да бира приоритете. Вучић: Ако рачуна на признање Србије, Приштина прави рачун без крчмара
(Фото EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

Председник Србије Александар Вучић састао се са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, који је допутовао у посету Београду.

Састанак Вучића и Лајчака почео је око 18.00 сати у згради Председништва.

Главна тема састанка је наставак дијалога измеду Београда и Приштине.

Лајчак је данас после подне стигао у Београд, након што је претходна три дана боравио у Приштини, где је разговарао са лидерима политичких партија и актуелним руководством привремених институција у Приштини.

Србија ће инсистирати на компромисном решењу

Председник Александар Вучић поручио је након разговора са Мирославом Лајчаком, да је Србија посвећена дијалогу са Приштином. Да је спремна за његов наставак и да ће инсистира на компромисном решењу, које ће уважити интересе обе стране, без ултиматума, али не поставља рокове за долазак до компромисног договора.

(Фото EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

Лајчак: Немамо интерес да одржавамо статус кво

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је данас, после разговора са председником Србије Александром Вучићем, да је дошао да поручи да државе чланице ЕУ немају интерес да одржавају статус кво и да су спремни да доведу процес дијалога Беогада и Приштине до успешног окончања и то онолико брзо колико су две стране за то спремне.

„Државе чланице ЕУ очекују да се дијалог Београда и Приштине о свеобухватној нормализацији односа Косова и Србије и свим отвореним питањима настави конструктивно и у доброј вери”, рекао је Лајчак наводи Танјуг.

Истакао је да, такође, чланице ЕУ очекују да две стране имплементирају све што је договорено у оквиру процеса дијалога у последњих 10 година.

Казао је да је то његова трећа посета Београду у том капацитету, као и да је последњи пут био пре пет месеци.

„Желео бих да долазим чешће, али то није било могуће због пандемије. Почео сам посету у Приштини у понедељак, хтео сам што пре да дођем након избора како бих разговарао о дијалогу и значају његовог наставка након што институције буду формиране. И да упознам саговорнике са детаљима процеса и да их упознам са прогресом који смо направили од када је дијалог настављен у јулу прошле године”, као је Лајчак.

Истакао је да је дијалог кључан за обе стране како би напредовале на свом европском путу, док статус кво није одржив ни за једну страну.

„Србија је већ значајно напредовала на путу европских интеграција и дијалог је кључ за даљи напредак према чланству у ЕУ”, казао је Лајчак.

Додао је да је имао конструктивне састанке у Приштини са Аљбином Куртијем, Вљосом Османи и Авдулахом Хотијем и са лидерима политичких странака.

Лачак каже да је свим послао исту поруку, као и у Београду.

Нагласио је да ЕУ има историју добре и блиске сарадње са САД и да се враћа тој блиској сарадњи.

„Припремили смо ову посету заједно и планирали смо заједнички долазак са Метју Палмером који због ковида није могао да дође и делимо исти циљ за Западни Балкан, а то је придруживање ЕУ. Након ове посете Приштини драго ми је да да могу да поделим да постоји разумевање да је дијалог од кључног значаја и да мора да се настави након формирања институција”.

Лајчак каже да је имао користан састанак са Вучићем и да му је драго што је председник Србије потврдио своју спремност да дође у Брисел у сваком тренутку, кад га позову, како би се наставио пут ка свеобухватном споразуму нормализацији и решавања свих отворених питања једном и заувек.

Ниједна влада нема луксуз да бира приоритете

Изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак поручио је да ниједна влада или лидер немају луксуз да бирају приоритете.

На констатацију да је рекао да ЕУ не жели статус кво на КиМ, и питање како онда коменатрише што Аљбин Курти и Вјора Османи кажу да их не занима ништа друго него узајамно признање, да неће компромис и да им дијалог није међу приоритетима, Лајчак је рекао да, што се резултата процеса тиче, његов мандат налаже да помаже странама да постигну свеобухватни споразум о нормализацији односа.

„На томе радимо. Од две стране зависи дефинисање завршне фазе”, рекао је Лајчак.

Што се приоритета тиче ниједна влада и лидер нема луксуз да бира приоритете, поручио је он.

„Имате оне које бирате и оне које морате да прихватите. Не видим конфликт приоритета које је Курти поставио у кампањи, али он разуме да је његов спољни приоритет број 1 наставак дијалога”, објаснио је он.

Лајчак је казао да се то од њега очекује и да је он то прихватио у разговору у Приштини.

Применити договорено, Приштина да формира ЗСО

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да ЕУ очекује да обе стране у дијалогу имплементирају све што је договорено, па тако и да Приштина формира Заједницу српских општина (ЗСО).

На питање да ли остаје при својој ранијој изјави да устав није Библија, те да ли види могућност да се ЗСО формира уз одређене законодавне промене у Приштини, Лајчак је одговорио да ЕУ то и очекује.

„Прво што сам рекао и данас је да ЕУ очекује да две стране дијалога имплементирају све што је договорено. Друго, обично је пракса договарања међународних споразума, након што се попишу, да се усклађују са унутрашњом легислативом. То је то што сам рекао и што могу да потврдим”, рекао је Лајчак.

Председник Србије Александар Вучић надовезао се на ово питање уз коментар да је Лајчак, када је то раније изјавио, био под жестоким нападом, али мањим у Београду, већим у Приштини.

Упитан како Србија може да верује да ће се споразуми имплементирати када се то није десило осам година, Лајчак је рекао да не може са тим да се сложи и тврди да је много тога већ имплементирано.

На питање о томе како веровати у механизма који је најавио да ће бити успостављен да би надгледао примену договореног у коначном свеобухватном споразуму, с обзиром на досадашње искуство, каже да постоји механизам мониторинга.

„Информишемо државе чланице о напретку и једну и другу страну. Ми говоримо да свеобухватни договор о нормализацијин треба да садржи сва питања укључујући и питања из прошлости”, истакао је Лајчак, преноси Танјуг.

(Фото EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

Вучић: Ако рачуна на признање Србије, Приштина прави рачун без крчмара

Србија је спремна на дијалог и компромис, а ако они у Приштини нису спремни на то и мисле да ће нека батина да им створи државу и да ће Срби на то да пристану - праве рачун без крчмара, поручио је вечерас председник Александар Вучић.

Вучић је, после разговора са изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине, а у вези са изјавама из Приштине, рекао да сваког дана слушамо увек исте приче.

„Трудим се да на њих никада не одговарам, не зато што смо уплашени да кажемо што мислимо, или у страху од ЕУ или неког другог. Рачунам да су одговорни и озбиљни људи господари неизговорене речи и слуге изговорене. Зато се трудите да на све увреде цивилизовано одговарате, а тако и неутемељене планове. Слушао сам све изјаве. Не могу да се насмејем, јер је сувише озбиљан тема”, рекао је он.

Истакао је да, ако неко мисли да је могуће да ће неко да узме чекић и удари Србију у главу и каже „морате да признате независно Косово” - то се неће догодити.

„Постоје велика очекивања од Приштине од нове америчке администрације. Албанци мисле да могу да не направе нити један компромис, да ће Срби да им дају све што желе, јер то морају под притиском. То се неће догодити”, нагласио је он.

Истовремено Вучић је констатовао да је Лајчак у вечерашњем обраћању „случајно” рекао Косово и Србија, јер је требало је да каже Београд и Приштина.

„Али, добро на то смо у ЕУ већ навикнути, они највећим делом говоре Косово и Србија, иако се ради де факто о Београду и Приштини. Ми ћемо да наставимо да разговарамо и спремни смо на компромисе. Нити бирамо њихово руководство, нити политику, важно је да решавамо наше односе, да они буду добри, да сви живимо добро и једни са другима и једни поред других. Ако они неће шта ћемо”, констатовао је Вучић преноси Танјуг.

У чему је компромис ако је решење у признању?

У чему је компромис ако се само очекује да Београд призна тзв. Косово, упитао је председник Србије Александар Вучић одговарајући на питање новинара да ли је компромис могућ без признања тзв. Косова.

„А у чему је онда компромис ако они који посредују у дијалогу, али и Приштина, кажу да је признавање тзв. Косова компромисно решење?” узвратио је Вучић питањем.

„Лако вам неко каже: 'Границе су овакве какве смо их ми поставили, а при томе хоћемо међусобно признање', ја ту не видим ни жељу ни вољу за компромисом”, рекао је Вучић на заједничкој конференцији са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчаком.

Вучић је указао и на то да док ЕУ говори о „пуној нормализацији односа између Београда и Приштине”, што, додаје и јесте мандат ЕУ и договорено на нивоу УН, из САД стижу честитке са синтагмом – „међусобно признање”.

„Приштински политичари су то понављали као папагаји - 'међусобно признање' и ма како то глупо звучало сваком човеку у Београду, Новом Саду или било где, као да је нама потребно признање Приштине и као да ми не постојимо као држава без њиховог признања, с друге стране у честитки америчког председника ја добијам исту синтагму - 'међусобно признање'“, рекао је Вучић.

Многи би, каже, рекли да је то под приштинским притиском, али се сада види да је то, истиче, америчка идеја.

Додаје да су се због садржаја текста у честитки радовали неки други, али не грађани Србије.

Вучић наводи да је више пута у Бриселу прекинуо албанске представнике када год су говорили о „међусобном признању”.

„Немам шта да кријем, наша позиција је тешка, веома тешка. Ми ћемо се суочавати са озбиљним притисцима и морамо да радимо и да учествујемо у дијалогу и да дођемо до компромисног решења”, рекао је Вучић.

Али, наглашава, и Србија има своје државне и националне интересе које мора да штити и чува.

Наставак дијалога у априлу или мају

Председник Србије Александар Вучић рекао је да не види да су Албанци спремни за споразум, и да у том погледу није оптимиста, али је додао да је добра вест то што су спремни за дијалог и разговор што може да доведе до резултата.

„То је већ помак и то није мали посао који је Мирослав Лајчак направио”, истакао је вечерас Вучић на заједничкој конференцији за новинаре.

Он је Лајчаку и ЕУ захвалио на посвећености и изразио уверење да , у зависности од формирања власти у Приштини.

На питање да ли у разговору са Лајчаком поменуто то што је он на свом званичном твитер налогу поставио фотографију са сусрета у приштини на којој је застава Албаније, Вучић је рекао да су разговарали о свему, али не и о албанској застави.

Вучић је напоменуо и да је суштина разговора много важнија од тога.

„А суштина је да не видим да су Албанци спремни за споразум, нисам зато оптимиста, али је добра вест да су спремни за дијалог и разговор, то може да доведе до резултата”, истакао је Вучић.

За нас је много важније и шта ће се дешавати у будућности, указао је он и напоменуо да на Косову има 90 одсто албанских застава, а 10 посто српских и да је тешко очекивати да на Албанце неко може да утиче.

Упитан о изјави Метјуа Палмера о убрзању и циљу дијалога, Вучић је рекао да Палмер има одличну сарадњу са Лајчаком и ЕУ и да ће они тај процес да надгледају.

„Направили су своје чедо и љуљају га, порасло дете до тинејџера. Ништа није спорно за нас, само је нама тежа ситуација”, рекао је Вучић.

Он је навео да је важније да разговарамо и држимо се дијалога и извучемо оно што је најважније за свој народ и да му гарантујемо безбедност.

Вучић је указао и да решење није напуштање разговора, те да ниједан разговор са Лајчаком и Албанцима није лак.

Коментари10
e9c0d
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

SLOBODAN MIKAVICA
Jos nigde nisam procitao sta znaci dijalog koji ce uvaziti interese prihvatljiv za obe strane. Znam sta zele Albanci ali Srbija sta trazi to ne znam.Znam jednp. nikada im ne treba dozvoliti da dobiju sve, to bi bio priznanje banditizma.
Gavrilo
"Bješe oblak sunce uhvatio, bješe tama goru pritisnula, pred oltarom plakaše kanđelo, na gusle se strune pokidale, sakrile se vile u peštere ,bojahu se sunca i mjeseca, bjehu muška prsa ohladnjela a u njima umrla svoboda, ka kad zrake umrlu na planinu ,kad utone sunce u pučinu."(P.P.Njegoš)
Dr Slobodan Devic
O tome koliko nam EU zeli dobroga govori i cinjenica koga su izabrali za specijalnog izaaslanika - politicara iz SLOVACKE!!!!!! Ako neko pomisli da su nam time zeleli dobro - grdno se vara. Nastupi Lajcaka su gori od mnogih albanskih politicara. Cinjenica da Slovacka NIJE priznala pokrajnu Kosovo kao drzavu, u kombinaciji sa neprijateljski raspolozenim Lajcakom nikako nije slucajna vec ima za cilj da kod nas stvori osecanje bespomocnosti. Evropska Utopija - NE ...
Mrki
Gledao sam koliko ima takvih teritorijalnih problema usvetu i nasao oko 200 i interesantno da se ni jedna drzava ne odrice ni m2 svoje teritorije u miru.To samo vidimo u Srbiji.Neka me neko ispravi.
Sasa Trajkovic
Дипломатија није само у дипломатском језику - фразама већ и у симболици и терминима. У Србији нико нежели да види заставе Албаније које су на свим званичним састанцима са преговарачима из ЕУ али и термина СРБИЈА И КОСОВО који се увек користе кршећи договор о фус нотама ...додуше србија је прва одустала од тога али то је и доказ ПРИСТАСТРОСНИ ЕУ која нема кредибилитет да више учествује у овим преговорима.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља