Понедељак, 17.01.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Држава објавила рат антивакцинашима

Водећи стручњаци потрудиће се да демантују лажне информације о вакцинама. Имунизација ће се обављати и у сеоским амбулантама
(Фо­то EPA-EFE/Daniel Dal Zennaro)

За разлику од великог броја земаља где се још чекају веће количине вакцина против ковида 19, у Србији их има довољно. Међутим, код нас су настали нови проблеми које нико није очекивао – људи се тешко одлучују да приме цепиво. У неким општинама, попут Тутина, Новог Пазара, Жагубице или Лазаревца, готово на прсте могу да се изброје они који желе на вакцинацију.

Али зато је у београдским општинама Стари град и Савски венац, или Кикинди, више од 60 одсто најстаријих грађана већ заврнуло рукав и добило изабрану вакцину. Будући да је остало још мало људи који су се путем портала е-управа пријавили за имунизацију, надлежни смишљају нове стратегије како да објасне грађанима да корона неће проћи сама од себе уколико не добију цепиво.

Тако је јуче организована вакцинација у Крушевцу и Сремској Митровици, без заказивања и одређивања термина. Слично се планира и за остатак Србије, а постоји могућност и да лекари иду у велика предузећа и тамо вакцинишу заинтересоване.

Како за „Политику” истиче др Мирсад Ђерлек, државни секретар Министарства здравља и први човек Националног координационог тима за имунизацију против ковида 19, пилот-пројекти шире вакцинације организовани су у поменута два града с циљем да се грађанима приђе – што ближе. Слична акција биће организована и у Новом Пазару и Тутину.

– Постоји велики број старих грађана који живе сами и који нису успели да се пријаве путем е-управе. Зато желимо у сваком граду да направимо вакциналне пунктове како би они могли да се вакцинишу. Ширимо нашу стратегију повећавањем броја тих пунктова – додаје др Ђерлек.

На питање да ли у оним местима где је мали одазив на имунизацију грађани немају поверења у вакцине, наш саговорник одговара да то могу да кажу само злуради људи који покушавају да добију јефтине политичке поене.

– Не могу се поредити Београд и Нови Пазар или Тутин. У престоници готово да немате особу која нема компјутер или телефон, а самим тим и могућност да се пријави путем портала. У неким срединама је то другачије. Кад будемо ишли у сва мања места, видеће се да ће одазив бити исти као у већим градовима. То су углавном разуђене општине, где су нека насеља удаљена по двадесетак километара. Морамо и у сеоским амбулантама организовати пунктове. Ми смо до сада строго водили рачуна да могу да буду вакцинисани само они који су се пријавили преко е-управе – каже др Ђерлек.

Будући да је једна од замерки надлежнима то што нису организовали кампању којом би разбили све заблуде грађана у вези с вакцинама, он напомиње да ће стручњаци о томе више говорити у медијима, јер је јасно да је један од проблема што људи верују „гугл докторима” и антивакциналном лобију, који даје лажне информације.

– Грађани су збуњени. Имају читав низ питања у вези с онколошким пацијентима, оболелима од дијабетеса, кардиоваскуларних и цереброваскуларних обољења. Укључили смо људе из републичких стручних комисија да одговарају на све недоумице. Имаћемо озбиљну кампању с водећим стручњацима из разних области, који ће бити спремни да пруже одговоре на сва питања – наводи др Ђерлек.

Ипак, очигледно је да би то требало урадити што пре, како би се омасовила вакцинација, а са њом и сузбила корона. Епидемиолог професор др Зоран Радовановић напомиње да су многи људи, на правди бога, одбијени за вакцинацију – и то због минорних разлога. Његово виђење је да је проблем то што се за вакцинацију задужују људи који то никада нису радили.

– Ми смо једина земља на свету где понуда превазилази тражњу. У другим земљама се људи боре да дођу до вакцине, а код нас је има више него кандидата који желе да је добију. Здравствено-просветитељска акција је изостала. Људи нису добили довољно информација о користи вакцинације. Кад је реч о вакцинацији деце, у прошлости је важило правило да је одзив добар у руралним подручјима. А сад имамо обрнуту ситуацију: у урбанијим општинама је већи степен вакцинисаних грађана. Питање је да ли су они из руралног поднебља имали приступ вакциналним пунктовима као они у градовима, као и да ли најсиромашнији имају приступ интернету да би могли да се пријављују. Информисаност је мања у руралним срединама – напомиње др Радовановић.

Да нема ту много мудрости и да је једино решење вакцинисати што пре што већи број људи, став је епидемиолога професора др Радмила Петровића. Грађанима треба објаснити, каже он, да прва доза вакцине само припрема организам за стварање имунитета, а да тек друга доза ствара неколико пута већу количину антитела. Неколико седмица касније, ствара се заштита. Као што је случај с вакцином против грипа, тако је и са цепивима против короне: она штите од смрти.

– То значи да вакцинисана особа може да добије благу слику болести, јер је била у инкубацији пре имунизације, али неће имати најтежу форму обољења и неће умрети због ковида 19. Мој предлог је да вакцинисани добију потврду да су имунизовани. Али не на папиру, као што је сада случај, већ људима треба издавати картице, сличне личним картама, по могућности са сликом. Вакцинисане с таквом потврдом треба пуштати да иду на манифестације, у биоскопе, позоришта, на утакмице, разне скупове. Осталима то треба забранити. На тај начин ће се људи приволети да се вакцинишу – стриктан је др Петровић.

Ситуација с вакцинама није једини парадокс. Наиме, док је већина земаља „закључана” због ковида, код нас све функционише нормално, као да короне нема. Кафићи, тржни центри, продавнице су пуни, због чега ових дана лекари апелују на Кризни штаб да донесе нове мере, које ће бити оштрије од постојећих. Јер, у супротном пацијенти неће имати где да се лече, будући да су болнице препуне оболелих. Неки чак траже и смену штаба. Епидемиолог примаријус др Предраг Кон, члан овог штаба, наглашава да је потпуно бесмислена теза да је једини излаз „престанак функционисања медицинског дела Кризног штаба”.

„Овај део штаба остаје, јер смо потребни. Друга је ствар да ли нас слушају или не слушају. И даље смо ту”, изјавио је др Кон.

Професор Радовановић сматра да су грађани Србије и у вези с тим подељени: једнима је доста свих мера, а други замерају властима што нису примењене оштрије мере.

– Власт хоће да игра популистички и да се не замера народу. Али у овом случају, половини ће се сигурно замерити. Чињеница је да је Кризни штаб анемично реаговао све време – став је др Радовановића.

Па коме онда угодити? Радовановић истиче да је потребно да се донесу нове мере, али и да се поштују. Мора да постоји политичка воља да се примењује оно што је договорено. А ту се на оба поља, како каже, омануло. Људи су генерално незадовољни јер пандемија дуго траје.

– Сада је проблем што је међу оболелима доста младих, па су се надлежни мало више узбунили. Треба се сетити да надлежни нису овако реаговали кад је дневно бележено по 8.000 оболелих, а сада су успаничени кад се региструје по 4.000 заражених за 24 сата. Удружење „Уједињени против ковида” још у октобру је тражило да се нешто предузме кад је реч о новим мерама. Завршиће се све ово једног дана, али ће се поставити питање ко је крив за неке одлуке – сигуран је др Радовановић.

А вирус је неумољив, подсећа др Радмило Петровић. Шири се ваздушним путем…

– Нисам сагласан с колегама који сматрају да је овде реч само о капљичној инфекцији. Сви затворени простори су ризични и треба забранити активности и манифестације у таквим просторима. На отвореном простору, на улицама и у парковима, људи могу слободно да шетају. Најмањи поветарац када дуне, разређује вирус до неинфективне дозе – напомиње др Петровић.

И др Ђерлек је забринут јер су болнице у Београду препуне. Само у болници у Батајници лежи око 900 оболелих.

– Морамо да водимо рачуна и о нековид пацијентима. Зато смо одлучили да КБЦ Звездара остане још неколико дана у нековид режиму како би оболели од других болести могли да буду збринути. Уколико расте број оболелих од короне, мораћемо неке болнице да вратимо у ковид режим. Можемо да доносимо разне мере, али суштина је да грађани схвате да морају да избегавају било коју врсту гужви и контакта, да носе маску. Не вреди доносити мере ако се оне не поштују. Годину дана хроничног стреса свима нама је преко главе. Свима нам је опао праг толеранције. Строгим мерама можемо само да изазовемо контраефекат код људи – закључио је др Ђерлек.

Због подељених ставова, сада сви чекају седницу Кризног штаба. Наводно би она требало да буде одржана за два до три дана. Уколико се поново, из непознатих разлога, не одложи до даљег.

Др Куљић Капулица: Убрзати имунизацију и примењивати мере

Тренутно је у борби с вирусом корона најважније убрзати вакцинацију, изјавила је јуче вирусолог Нада Куљић Капулица и додала да није за драстичне мере и закључавање, већ да се примењују постојеће, да су важне хигијена, дисциплина и дистанца.

Она је за Танјуг навела да је у бившој Југославији за месец дана вакцинисано 18 милиона становника против вариоле вере. „Организација вакцинације је добра, али темпо вакцинације треба убрзати. Вакцина је спасила свет и овог тренутка немамо друго оружје”, каже др Куљић Капулица.

Како је навела, потребно је време да се створи специфичан антивирусни лек, као што постоји за ХИВ, хепатитис Це и да за то нема времена.

Сезона вируса корона је крај фебруара и март, те наша саговорница наводи да се већи број заражених могао очекивати у овом периоду. „Нисам очекивала овако велики талас. Он је резултат ових гужви које смо имали у последње време, од Нове године до данас”, напомиње она.

Колико је британски, мутирани сој присутан у Србији, не може се рећи јер, наводи, Србија нема капацитета за то. За јужноафрички сој каже да се већ појавио у земљама у окружењу и да сматра да је присутан и у Србији, али само да није изолован. „Данас је свет једна покретна трака, тако да практично из сваке тачке земљине кугле може да се дође за неколико сати и крене с инфекцијом”, каже др Кулић Капулица.

Сматра да ће енигма остати порекло вируса. „Не верујем да ћемо сазнати порекло вируса и решити ту загонетку. Моје мишљење од почетка је да је тај вирус направљен у лабораторији”, навела је она.

Нагли пораст броја пацијената на респираторима

За један дан у Србији је регистровано још 4.576 случајева оболевања од ковида 19, а тестирано је 16.816 људи. Тиме је број новозаражених наставио да расте, али је порастао и број преминулих – према подацима са званичног сајта „ковид19.рс”, за 24 сата од последица оболевања од вируса корона умрло је 20 људи. У болницама се тренутно лечи 4.279 пацијената, а 189 је на респираторима, у тешком здравственом стању, што је чак 13 више него претходног дана.

Расте број оболелих у готово свим већим градовима у Србији. У Београду је забележен 1.331 нови случај оболевања, Новом Саду 359, Нишу 304, Крагујевцу 129, Краљеву 124, Врању 104, док остали градови имају мање од сто заражених.

Према последњим подацима Владе Србије, до сада је дато 1.704.790 доза вакцине против вируса корона, а 623.424 особе примиле су и другу дозу. Од почетка епидемије од ковида 19 оболело је укупно 494.106 људи, а преминуло 4.599 грађана. Ј. Ч.

Коментари114
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Doktorka iz Amerike
Vakcine spasavaju živote- to je dokazano. Nemojte dozvoliti da vas neprijatelji naše Srbije navlače na pogrešno. Jedini način da zemlja ispliva iz krize (bilo koja zemlja) je da ima zdrave ljude. Ovi sto se potpisuju kao “Aleksandar” i sa kojekakvim ruskim imenima nemaju ništa ni sa Srbijom ni sa Rusijom. Plaćenici od “susjeda”. Ja kad odvezem moja kola kod automehanicara na redovne servise, ne raspravljam sa njim o mojom kočnicama. Nemojte raspravljati sa vašim KŠ. Vakcine spasavaju živote.
Bojan
Прво, какве везе има вакцина са здрављем људи? Немојте мешати бабе и жабе. Друго, није проблем у односу са механичаром, већ је проблем када произвођач кочница диктира шта ће механичар да уради. Разумете ли!? Давно је Ваша професија постала продужена рука фармацеутске и прехрамбене мафије, мислим индустрије, и свој кредибилитет сте у потпуности изгубили. Треће, ако Вам већ сметају "susjedi" немојте користити њихово писмо. Поздрав.
Dubravka
Dok celi svet objavljuje fotografije lica i ruku medicinskog osoblja, opisije njihovu iznemoglost, ovde se vodi kampanja protiv vakcina! Šta to znači? Lenost, primitivazam ili manipulacija od strane nekih medija. Kada bi lekari objavili dobre strane vakcine, onda bi mnogo tv tabloida moralo likvidirano biti, a mnogi lekari koji se pojavljuju u takvim emisijama ne bi imali čime puniti svoje džepove. Poznato je da mnogi vole nadrilekarstvo, a tek penzionisani lekari to obilato koriste.
Лаки
Неморална држава тражи од народа да буде моралан !
Joca Dobric
Cestitam Autoru i Politici na otvorenosti i punom objavljivanju iz ove Tematike i sa kojim ciljem ,na zalost citajuci komentare vide se podjeljenost i razlike nasih Gradana o ovom Vaznom pitanju , jedni suZa drugi Protiv kao i bezbroj puta do sada za druga vazna pitanja ,odlucujemo Individualno kroz licna znanja i shvatanja sto donosi razdor i nevjericu , pitam se Gdje su ONI Odgovorni Strucni Moralni Umni od Naroda placeni da Odgovore i predloze Istinska i Pravedna Rjesenja svome Narodu
Dr Slobodan Devic
Sakrivaju se, kao i obicno ...
miroslav
Zbog velikog broja antivakcinaša su krivi stručnjaci, jer njih se sluša a neki od njih baš naklapaju i na taj način podstiču sumlju. Mi, obični svet možemo blebetati o vakcinama, ali oni moraju biti suzdržani i iznositi samo naučno dokazane činjenice. Teško je razumeti, da naš državni vrh, mora moliti nas kao dragog Boga, da se vakcinišemo? Ko sumlja u ovaj virus i vakcinu, neka pogleda snimke sa Covid intenzivnih odeljenja. Moramo biti fer i do ljudi što rintače godinu dana na tim odeljenjima.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.