Уторак, 09.08.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
ЧЕСТИТКЕ ЗА РОЂЕНДАН „ТВ РЕВИЈЕ“

Све наше звезде, све наше године

Нема статистике која би сакупила сва лица – певаче, глумце, редитеље, музичаре, јавне личности и све догађаје из сфере забаве, културе и уметности – забележене на страницама „ТВ ревије“ (првобитан назив: Радио ТВ Ревија) током више од пола века. Овај илустровани часопис је настао под окриљем ТВ Београд. Затим је растао и постао високотиражни недељни магазин издавачке куће „Политика”, а сада бесплатни додатак, у склопу дневног листа „Политика“.

„ТВ ревија“ је била и остала најпоузданији и најкомплетнији информатор о радио и ТВ програму у модерној и практичној форми, прилагођена медијским условима 21. века. Повезала је културу, уметност и естраду, све уметничке жанрове; телевизију и филм, музику и театар, спорт и естраду. Многи уметници су на њеним страницама доживели ватрено крештење првог појављивања у новинама. Постали су славни и популарни делом и због „лица са насловне стране” у високотиражној „Ревији“. Традиција је задржана, „Ревија“ је и даље најтиражнији магазин о телевизији и свим сродним уметничким дисциплинама уливеним у магични мали екран.

Тим поводом, замолили смо неке од угледних личности који су на својим почецима „прошли“ кроз наше новине да се присете времена када је „Ревија“ ушла у њихове животе. Хвала им на честиткама за 54. рођендан, као и свим другим верним читаоцима. Уз свакодневне информације о телевизији на дневним страницама, „Политика” са „ТВ Ревијом“ чека вас сваког петка на киосцима и у супермаркетима са новим причама из света телевизије и забаве.

Љиљана Марковић, спикер ТВ Београд

То је урадио мој муж Саша!

Чувена спикерка Љиљана Марковић појавила се на малом екрану пре него што је Београд добио своју телевизију. Догодило се то далеке 1956. на изложби-експерименту на Електротехничком факултету, на тој својеврсној демонстрацији технике ТВ – чуда невиђеног.

За „Ревију“ је вежу посебно лепе успомене…

- „ТВ Ревија“ и ја славимо исти датум!? Мој Саша је све то уредио! Увек је ишао корак испред времена, вели Љиљана Марковић, једна од живих легенди Београдске телевизије.

- Сви су се питали када ће да изађе први лист о телевизији. И сама сам била радознала, а он тајновит... Говорио ми је: „Видећеш!”. И стварно, када је изашао те 1969. године, у оквиру листа „Полтика“ „РТВ ревија” била сам пријатно изненађена. Догодило се то баш на мој рођендан – 3. марта. „Јел` то поклон за мене? ”, питала сам. „Да!” –  одговорио је. Београдска телевизија била је први издавач Ревије, а мој покојни супруг Александар – Саша Марковић њен оснивач. Говорио је: „Не може да постоји медиј, а да се о њему ништа не забележи”. Још чувам једну насловну страну на којој држим сина Радомира – Лалета и ћерку Дубравку. На њој пише: Љиљана Марковић била је одсутна, родио се син Радомир.

Станко Црнобрња, редитељи и професор

„ТВ ревија“ не посустаје у својој мисији

- Од свог почетка телевизија је штампи давала повода да је прати, и у слици и у речи. То је био сасвим нов, занимљив свет, препун интересантних личности, стваралаца, звезда и звездица, каже Станко Црнобрња, који је 1974. године, са 20 година као најмлађи ТВ редитељ у Југославији почео каријеру.  - Нудио је разноврсне емисије, серије, филмове, спорт, забаву, образовање, науку, информације, хумор и музику. У Југославији, у свакој републици била су најмање два штампана недељника посвећена радију и телевизији. Њихови тиражи, за данашње прилике, били су незамисливо високи. Публика је волела телевизију, али волела је и да чита о њој. У време великих музичких ТВ фестивала, хумористичких програма, квизова, играних серија, „ТВ ревија“, часопис који је увек предњачио по тиражу, установила је годишњу награду за најуспешније програме и личности и то баш по жанровима који су били и најгледанији. Награди и манифестацији на којој су се награде додељивале, а коју је телевизија директно преносила, дали су име „Оскар популарности“. Према свом америчком узору то је био спектакл, са све категоријама, гласањем публике, ковертама, водитељима, статуетама обнаженог златног Оскара који, на уздигнутим рукама, држи лого „ТВ ревије“. Имао сам то задовољство да Оскара популарности примим чак четири пута, за режију, у тим годинама најгледанијих наслова, а то су били – „Недаљно поподне”, „Београд ноћу”, „Хајде да се волимо”, „Формула 1”. Сваки пут „ТВ ревија“ је, наравно, о тим наградама лепо и писала. Током година и деценија, са променама у телевизији, мењала се и „ТВ ревија“. Данас, награда „Оскар популарности“ више не постоји, али све нас који стварамо телевизију, она подсећа на време када је штампа итекако утицала на то шта телевизија емитује. А „ТВ ревија“ постоји већ 54 године и не посустаје у својој мисији да телевизију, са свим њеним лицима, приближи својим читаоцима, али и да утиче на то како телевизија, данас и сутра, треба и може да изгледа.

Јадранка Јовановић, оперска певачица

У стилу породичног листа

- Вест да сам потписла уговора са миланском Скалом прва је објавила „Политика” у Културној рубрици. Касније сам од својих старијих колега сазнала да је у том тренутку то одјекнуло у нашој земљи као бомба. Убрзо стигао је и позив да тим поводом будем фотографисана за насловну страну „Ревије“. Чувам је, драга ми је, као и све остале, а имам их доста у својој личној архиви. Кад год је био неки мој наступ са Хозе Карерасон и Пласидом Домигном или поводом значајних дођајема у свету музике, од Музика РАИ, Карнеги Хол, Кенеди центра ... Све су то били поводи да „Политика“ и њена издања пишу о мени, и јако сам поносна, јер је то, ипак, запис једног времена. „Ревија“ је забележила и моје ТВ улоге (серија „Мој рођак са села”, ТВ драма „Знакови” Петре Зеца,  а да не говорим о наградама које сам добијала, од руског и кинеског министарства културе до Велике италијанске награде на коју сам посебно поносна. Добила сам је 2019. и тиме сам постала прва Српкиња међу највећим именима у свету уметности и културе. Уредник фотографије Милорад  Мића Исаиловић је аутор мојих првих насловних страна. Уредници и новинари „Политике” у мени су, јако младој, препознали нешто што ни ја нисам видела – будућу звезду класичне и уметничке музике. Допада ми се тај стил звезде на насловним странама и оно што бих подвукла као изузетно добро је то да је „ТВ ревија“ свих ових година одолевала помодарствима. Уз праћење савремених токова, увек је задржавала свој стил   породичног листа.

Весна Чипчић, глумица

Чувам „Пролеће једне Весне”

Тридесет првог марта 1978. „ТВ ревија“ је објавила први пут моју насловну страну, уз текст „Пролеће једне Весне”. Чувам је и данас. То је једна од најлепших мојих насловних страна. Увек сам имала завидну комуникацију и сарадњу са „Ревијом“. То је било после прве награде са групом „Сунце” и Ратком Краљевићем на чувеном „Београдском пролећу“. По налогу мог професора глуме Миленка Маричића оставила сам музику и посветила се академији и глуми. Помињу се и моји родитељи што ми је драго, као и филмови „Жестоке године” и филм „Трен”, као и ТВ драма „Џангризало”. „ТВ Ревија“ је помно пратила мој професионални рад од те `78. па све до  данашњих дана. Честитам вам од срца рођендан!

Паулина Манов, глумица

Ветар у леђа младим уметницима

О талентованој глумици Паулини Манов, коју смо недавно гледали у „Камионџијама д. о. о.” а ових дана у „Нек` иде живот”, „ТВ ревија“ је први пут писала далеке 1998. године, поводом премијера две ТВ драме „Никољдан 1901.” и „Кир Јања”, а касније поводом филмова „Апсолутних сто” и „Бумеранг”, ТВ серија „Лифт”...

– Честитам рођендан целој екипи „ТВ ревије“, некадашњим и садашњим уредницима и новинарима. Свих ових година, „ТВ ревија“ је прави промотер филмова и серија домаћих аутора. Она је мојим младим колегама и мени давала простор и шансу да најавимо пројекте на којима смо били ангажовани, била наш ветар у леђа. Наравно, чувам примерак сваког броја „Ревије“ у ком је изашао мој интервју – истиче Паулина Манов.

Веселин Грозданић, редитељ спортских преноса

И похвале, и примедбе

– „Ревија“ је свих ових година на изузетно култивисан начин пратила рад медија, посебно телевизије, и то се јако суштински разликује од онога како то данас чине разни листови и штампана издања. Многи нагињу ка сензацији, истичу лоше вредности, што изазива жаљење. То не води ка просперитету Срба и Србије, као нације, већ унижавају и оно мало борбе за боље сутра. Зато имам много хвале за „ТВ ревију“, а и вежу ме лепа сећања. У ТВ Београд сам провео читав свој радни век, урадио сам пет и по хиљада преноса, од СП у веслању и кајаку 1987. преко сахране Јосипа Броза Тита, војне параде поводом Дана победе, сарајевске Зимске олимпијске игре, загребачке Универзијаде, београдске трке кроз историју, до Олимпијских игара у Атини, Пекингу, АТП Србија опен, свечаног отварања Авалског торња, доласка Путина и Макрона у Београд и новогодишњег концерта Симфонијског окрестра у Сава центру. „Ревија“ је подржавала оно што је било добро и критиковала оно што је лоше. Мени је то значило, да прочитам похвале али и да видим примедбе. Похвале су ме мотивисале, а уочене грешке терале да ја, као сви ми телевизијанци, како уме да каже Бојана Андрић, будемо још бољи и истрајнији.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.