понедељак, 14.06.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Сламка спаса за ноћне угоститеље

Град ће „опростити” кирије власницима клубова и барова за период од првог априла ове године до 31. марта 2022.
(Фотографије М. Спасојевић)

Као најугроженији чланови велике угоститељске породице, ноћни клубови и барови коначно се не осећају као пасторчад у овој привредној бранши, која је на ветрометини неизвесности сада већ дуже од годину дана. Разлог за уздах олакшања ноћних угоститеља јесте одлука Скупштине града да се „опраштају” кирије угоститељима који раде ноћу, а изнајмљују простор чији је власник град, од првог априла ове године до 31. марта 2022.

– Ово је велики помак за нас, како због финансијске помоћи у току наредне године тако и због тога што су ноћни клубови и барови препознати као посебна категорија којој је забрањено да послује већ 12 месеци – рекао је за наш лист Миша Релић из Удружења ноћних барова и клубова. Ова категоризација, напомиње Релић, отвара врата за директну помоћ Министарства финансија, узевши у обзир да до овог тренутка једино ноћни барови и клубови, као и ивент индустрија, нису добили никакву финансијску помоћ.

Ноћни угоститељи, међутим, питају се шта ће бити са рентама од првог априла прошле године до првог априла текуће.

– С обзиром на то да нам је рад био све време забрањен, као и да ће нам рад у затвореном простору  вероватно бити онемогућен најмање до новембра, ова помоћ не може бити компензација за поменути период. У овом случају, најбоље решење за све би било да се ослобађање од плаћања ренте продужи до краја 2022. Уколико је немогуће да се ренте ретроактивно отпишу, врло је битно да се плаћање рачуна одложи до почетка пословања, односно макар до јануара наредне године – сматра Релић и додаје да верује да ће и овај проблем бити решен у разговорима са замеником градоначелника Гораном Весићем. На тај начин, истиче Релић, град би значајно подстакао опстанак ноћног живота и развој туризма. А из оних објеката који су чувени по домаћим и страним гостима који уживају у укусним залогајима и доброј капљици, а чије радно време је због епидемиолошких мера ограничено до 20 часова, сматрају да су веома угрожени јер никакав попуст на кирију нису добили, а једва састављају крај с крајем.

– Мислим да рад традиционалних ресторана ни на који начин не угрожава људе. Реч је о класичним ресторанима, где се поштују мере, а нарочито постоји дистанца. Град овог пута није мислио на традиционалне угоститеље – каже Бошко Кузмановић, директор УП „Варош капија”.

Привреда мора да опстане, сматра Кузмановић, а традиционални ресторани и ноћни клубови и барови потребни су главном граду. Туристи који дођу у Београд, истиче он, у току дана посећују ресторане, док је вече резервисано за провод у објектима који раде ноћу.

– Сви смо ми лепо живели док смо имали госте из иностранства. А сада живимо од домаћих гостију, узевши у обзир да нам забрањују рад викендом, преко недеље радимо краће, обавезе према држави су и даље ту – каже он. Од државе, како каже, добили су попуст од 50 одсто на прошлогодишњу кирију у случају да плате до Нове године, што су учинили. Како сматра, град је и сада могао да им снизи кирију у износу од 50 одсто или одложи плаћање за неко боље време јер су сада у ситуацији да раде „кобајаги”.

Приватне журке није могуће контролисати

Током викенда, када није радио ниједан угоститељски објекат, било је организовано много приватних журки, а неопходно је направити компромис између захтева медицинског дела Кризног штаба и оних који се баве економијом ове земље, истакао је јуче Горан Весић, заменик градоначелника, а преноси Беоинфо.

– Уместо да људи седе у ресторанима уз поштовање свих мера и могућност државе да контролише такве објекте, сада су се сви преселили у приватне куће у које не можемо да уђемо. На тим местима људи су много изложенији зарази. Буде ли Кризни штаб одлучио под притиском, а премијерка морала да попусти да ресторани и даље не раде, имаћемо још више приватних журки – рекао је Весић и позвао све да погледају снимке са кућних журки које циркулишу друштвеним мрежама, напоменувши да неће подржати мере које уништавају привреду и остављају породице без прихода.  

Коментари2
71c71
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Bolja Srbija
A da grad iste te vlasnike restorana uslovi da za to vreme ne smeju otpustiti ni jednog svog zaposlenog?
Vale
Nije valjda da je najveci problem rada privrede klubovi i kafici, gde se sedi, trosi vreme u ispija pice. To u nasem jeziku zajednuckim imenom zovu danguba. Da mozda nije problem u necem trecem... Veoma je jasno sta se sve konzumira u ovim objektima, eto nam sada i pravog odgogora u cemu je problem kroz Covid zurke...

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља