Четвртак, 28.10.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
РАЗГОВОР НЕДЕЉЕ: др МАРЈАН ИВАНУША, директор СЗО у Србији

Мере од пет дана неће дати резултате у борби са ковидом

Став СЗО је да националне власти не би требало да уводе доказ о вакцинацији против вируса корона као услов за међународна путовања
Нови подтип вируса који се појавио у Србији брже се шири и може да узрокује и тежи облик болести (Фото Иван Милутиновић)

Ковид 19 не посустаје. Србија се по броју новозаражених од вируса корона на 100.000 становника налази на петом месту у Европи, а тренутно је најтежа ситуација у Естонији, Чешкој и Мађарској. Да би се спречило ширење болести, свака држава доноси своје епидемиолошке мере, а у нашој земљи је до сутра на снази одлука да не ради ништа осим прехрамбених продавница, апотека и бензинских пумпи.

У разговору за „Политику”, др Марјан Ивануша, директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији, каже да колико год да није лако, ипак, морамо да имамо у виду да прописи који трају пет, шест дана неће дати значајније резултате. „Да би мере биле успешне потребно је време. Ова пандемија још увек траје, интензиван пренос је у току и то врши огроман притисак на болнице, јединице интензивне неге и здравствене раднике. Комбинација поштовања превентивних мера и високи степен вакцинације одредиће када ће се завршити акутна фаза пандемије”, сматра др Ивануша.

Мислите ли да прописи које је донео Кризни штаб треба да остану на снази и после понедељка?

Знамо да је тешко да се направи баланс између мера и одржавања економије и то је случај свуда у свету, али како би спасили што већи број живота и омогућили здравственом систему да функционише потребне су нам мере које држе епидемију под контролом.

Колико оне могу да побољшају ситуацију са короном?

Више од годину дана је прошло од када смо се суочили са овим вирусом и научили смо које мере су ефикасне у превенцији заражавања. Једна од њих је ограничавање контаката и прописи који су донети требало би да дају резултате. Ипак, ако желимо да мере буду успешне морамо да се понашамо у складу са њима, што значи да не треба сада да се виђамо по кућама зато што не можемо да седимо у кафићу или ресторану. Знамо да су људи уморни, да ситуација предуго траје, да се одражава на економију, да није лако да живимо на овакав начин, али за сада док не будемо имали значајни обухват вакцинацијом, као што је случај, на пример, у Израелу морамо да се ослонимо на здравствене мере.

Шта би Србија још требало да уради како би се стабилизовала ситуација са ковидом 19?

Ситуација у Србији је врло озбиљна. Нови тип вируса први пут откривен у Уједињеном Краљевству, проширио се Европом па и Србијом. Разлика је у томе што се овај подтип вируса брже шири, а, на жалост, може узроковати и нешто тежи облик болести. И то је један од разлога зашто број новооболелих и хоспитализованих расте. Свако од нас има своју улогу у контроли епидемије, од државе до појединца. Прописи који су на снази треба да буду јавни и да се обезбеди контрола њиховог спровођења. Али без превентивних мера ситуација се неће смирити, морамо да наставимо са применом прописа који се односе на одржавање хигијене руку, респираторне хигијене, физичке дистанце и ношења маски. Мере треба примењивати и у радним срединама, али у продавницама, пијацама... Свакако треба да се настави са вакцинисањем што већег броја људи.

Колико сте задовољни како се Србија бори са короном и шта замерате?

На почетку пандемије Србија је јако брзо пребацила здравствени систем на ковид. За време глобалне несташице успела је да набави завидне количине медицинског материјала и апарата. Изграђене су нове болнице. Сада видимо јако успешну набавку вакцина, али и организовање система тако да велики број људи прими цепиво у релативно кратком временском периоду. Имали смо прилику да сведочимо великој посвећености здравствених радника да се пружи помоћ свима којима је у том тренутку била потребна. С друге стране, из више разлога, људи су се повремено понашали јако опуштено, што је био разлог за погоршање епидемиолошке ситуације у више наврата па и сада. Слично као и у другим земљама, људи су уморни, пандемија дуго траје, постоји одређени број особа које и даље мисле да је ковид нешто што се догађа другима, или су убеђени да је безазлена болест. У комбинацији са новим сојевима вируса то су често разлози зашто имамо озбиљну епидемиолошку ситуацију која траје од јесени у читавој Европи па и у Србији.

Да ли сте задовољни како тече вакцинација код нас?

Србија је набавила завидну количину цепива, и организовала систем тако да велики број људи прими вакцину у релативно кратком временском периоду. Осим тога направљена је платформа преко које грађани релативно једноставно могу да се пријаве за имунизацију. Добро је да је препознато да неки људи због година, материјалног статуса, места живота (руралне средине), здравственог статуса, имају отежани приступ вакцинацији и да се сада ради на томе да се они пелцују у месту где живе. Свакако Србија је и даље међу водећим државама у Европи и свету, када је у питању број вакцинисаних до сада. Али, треба да имамо на уму да се учинак имунизације код појединца покаже тек неколико недеља након тога. Има особа које су престале да поштују све превентивне мере минут након вакцинације првом дозом. Физичку дистанцу, маску, хигијену треба поштовати и након пелцовања другом дозом. Велика клиничка испитивања потврдила су да су вакцине ефикасне у спречавању тешког облика ковида 19, па се тиме смањује потреба за болничким лечењем и компликацијама, као и смртни исход. За сада недовољно знамо о спречавању асимптоматских зараза и преносу вируса код вакцинисаних, па до даљег препоручујемо свима да поштују превентивне мере. То је потребно док већина људи не буде заштићена цепивом.

Какав је ваш став о томе да ће вакцинисани морати да добију и трећу дозу, како се помиње у неким државама то ће бити стандард?

Немамо довољно података о ефектима вакцине након друге дозе. За сада давање треће дозе је само претпоставка, јер још нема конкретних искустава и истраживања. Зато морамо да сачекамо.

Како се изборити са антиваксерима јер постоји могућност да ћемо у Србији имати вакцине, али да неће бити довољно оних који ће желети да их добију?

Значајан број грађана је до сада примио вакцину у Србији и очекујем да ће и да се повећава. Иако смо сведоци да постоје људи и у Србији и у свету који из различитих, али пре свега личних разлога, немају поверење у вакцинацију, мислим да је тај број мањи од онога што имамо прилике да чујемо. Треба да видимо због чега грађани оклевају у томе да се вакцинишу и да уложимо напоре да им објаснимо све оно што њих на неки начин брине. Битно је да нагласимо да су цепива безбедна и да се прати њихова безбедност, да су ефикасне за спречавање тежих облика оболевања и да подсетимо колико је ова болест опасна, колико људи је умрло до сада, као и то да у немалом броју случајева имамо озбиљне последице након прележане короне. Без вакцинације не можемо да видимо светло на крају тунела, а ова пандемија утиче на живот свих нас, не само на здравствени систем већ и на економију, а промене које је донела утицале су на сваког појединца.

Људи су уплашени због вести да је у неким земљама због повезаности са тромбозама стопирана вакцинација цепивом компаније „Астра Зенека”. Да ли саветујете људима у Србији да приме ову вакцину?

У државама постоје изузетно добри системи праћења безбедности лекова и цепива. Обавезно се пријављује сваки догађај који је неочекиван и озбиљан, а деси се након апликације вакцина. Одмах почиње анализа узрочне повезаности тог догађаја и саме вакцинације као што је био случај код цепива „Астра Зенеке”. На основу те анализе Европска агенција за лекове је донела закључак да вакцина није повезана са повећањем укупног ризика од настанка крвних угрушака (тромбоемболијски догађаји) код оних који је примају. На основу ових закључака сматрам да би људи требало да се пелцују овом вакцином.

Како реагујете на најаве да ће у ЕУ моћи да путују само вакцинисани цепивима која су одобрена у ЕУ? У Србији је доста људи добило руску и кинеску вакцину које нису регистроване код њих.

Тренутно су у ЕУ у току разговори о томе како олакшати путовања у оквиру шенген зоне. На тој основи ЕУ тренутно спрема неке врсте сертификата који би поред информације о имунизацији укључивао и неке друге параметре (на пример ПЦР тест). Глобално се налазимо тек у почетној фази вакцинације и став је СЗО да у овом тренутку националне власти не би требало да уводе да доказ о имунизацији против ковида 19 буде услов за међународна путовања. Основни разлози су што ефикасност вакцина у спречавању преноса још није потпуно јасна и тренутно је ограничена глобална понуда цепива. СЗО препоручује да људи који су вакцинисани наставе да се придржавају превентивних мера и током путовања. Ограничена глобална понуда цепива је важан фактор. Такође је питање шта са онима који не могу да се вакцинишу.

Очекујете ли да ће на лето пандемија уминути и да ће људи моћи на летовање?

На основу тога што данас видимо у Израелу, могуће је да се јавно здравственим мерама и високим обухватом имунизације ова епидемија стави под контролу. То значи да добрим радом можемо очекивати смиривање ситуације у смислу мањег броја оболелих, хоспитализација, броја смртних случајева... Пандемија свакако неће да се заврши до овог лета, али ће лето барем у неким државама бити нормалније од прошлог. АНТРФИЛЕ

 

Рехабилитација пацијената због „пост ковид синдрома”

Треба ли организовати рехабилитацију за пацијенте који су прележали корону јер многи имају продужене симптоме болести?

Неки од оболелих имају одређене симптоме и након опоравка од акутног ковида 19. Ова група може имати дуготрајне проблеме попут екстремног умора, упорног кашља. Вирус узрокује упале плућа, проблеме са кардиоваскуларним и неуролошким системом и чини се да код неких особа може проћи доста времена док се тело не опорави. Неким пацијентима који су имали тешки или критични облик биће потребна рехабилитација због синдрома постинтензивне неге, односно дуготрајних последица ковида 19 (оштећења дисајних путева, гутања, когнитивно и ментално здравље). Тренутно за опис тог стања користимо термин „продужени ковид” или „постковид синдром”.

 

Неопходно унапређење квалитета ваздуха

У Србији је готово свакодневно загађен ваздух. Шта хитно треба урадити да се тај проблем реши?

Процене СЗО из 2016. године указују на око 6.600 преурањених смрти услед загађења ваздуха у Србији. То може резултирати различитим озбиљним обољењима које могу довести до смртних исхода, а најчешће су болести срца и мождани удар, плућне болести, укључујући и рак плућа. Наше свакодневне активности на подручју ратарства, индустрије, саобраћаја, грејања, утичу на квалитет ваздуха, па је потребно уводити додатне мере на свим тим подручјима. Наравно, наш циљ је дугорочно унапређење квалитета ваздуха. Због тога су потребне координиране интервенције у релевантним секторима, али не само на нивоу доносилаца одлука, већ и на нивоу целог друштва. Пуно тога може да се уради на појединачном нивоу, али уз подршку локалне самоуправе. Када говоримо о загађеном ваздуху треба поменути и велики проблем пушења цигарета у Србији, за који процене указују да се на годишњем нивоу региструје скоро 20.000 преурањених смрти које се могу довести у везу са пушењем.

Коментари13
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Demos Cratein
Треба се угледати на Кинезе. Код њих нема таблоида и ТВ емисија у којима се доводи у питање да ли је вакцинација добра, да ли поштовати мере кризног штаба, да ли треба носити маске, да ли се мора ићи на море, да ли треба ићи на журке, да ли су доктори хумани итд. Хитно прекинути затупљивање грађана таблоидима, ријалитијима, врачањем и сличним лиценцама из западне хемисфере.
karakorum
A zašto se ti ne bi preselio u Kinu kada si toliko zadivljen njom?
Francesco
Nedelju dana u Parizu neće zavarati ništa...
Пера Писар
Господин је одрадио стаж у дому здравља у Љубљани, 9 година радио у Крки у сфери маркетинга, а осталих 14 година је директор канцеларија СЗО у Словенији и по разним колонијама (Бугарска, Грузија), а сада и код нас. Више верујем лекару из дома здравља, он макар има специјализацију.
vito
Ако су сви Израелци вакцинисани, зар не би било интересантно знати има ли код њих епидемије?
Ivan
To "svi" su vakcinisani znači: svi odrasli koji nemaju zdravstvene kontraindikacije. Sa 600 slučajeva na 7 dana na 100.000, spustili su u Izraelu na 100 i još nema trećeg talasa. U Srbiji se taj broj popeo na oko 400, u Nemačkoj se popeo na oko 100.
Бата Сале
Тек када позатварају све,апсолутно све фабрике и фирме у којима је страни капитал већински,а ни једна није затворена,све раде потпуно нормално,у Новом Саду и ЛИР и АПТИВ и све остале,са хиљадама људи који потпуно нормално аутобусима долазе на посао,можемо да причамо о озбиљности.Дотле све ово има један бљутав укус.Битно је да комшиница фризерка не сме да заради своју беду од које живи и плаћа све ове глупости.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.