Среда, 04.08.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
КУЛИНАРСКЕ ЧАРОЛИЈЕ

Време за лаку храну и добре мисли

Почео је велики Ускршњи пост, па ће на трпези бити више поврћа и рибе
Pixabay

Велики Ускршњи пост за православне хришћане почео је прошлог понедељка и трајаће до 1. маја. То је најважнији и најстрожи посни период у току године чији је задатак да телесно и душевно „прочисти” вернике и припреми их за празник Васкрсења Христовог. Свих тих седмица они који посте уздржавају се од меса, јаја, сира и млека, односно хране са животињским масноћама.

Према црквеним правилима, вино и уље дозвољени су само суботом и недељом и на дан Светих четрдесет мученика (22. марта), који је познатији под називом Младенци, а риба се може јести само на Благовести и Цвети, док се свим осталим данима припрема храна „на води”, а поготово средом и петком. Већина православаца се, ипак, опредељује за пост „на води” тек у последњој седмици пред Ускрс.

Без обзира на то да ли пости или не, свако би у своју исхрану требало да уврсти „безмесне” периоде, да барем једном седмично на трпези има рибу и да што чешће масноће животињског порекла замени биљним, препоручују нутриционисти. У пролеће, кад се обнављају и природа и организам, имунитет (и без короне) опада, хроничне бољке постају израженије, а тело прикупља снагу за нови животни узлет. То би му требало олакшати здравом храном и намирницама које се лако варе а богате су витаминима, минералима и протеинима. У телу ослобођеном „тешке” хране и мисли постају боље и лепше, сматрају психолози. Савремени кувари се зато труде да смисле што више гурманлука који ће бити укусни иако нису пржени, поховани или преливени масним сосовима.

Свеже поврће с пијаце, попут ротквица, зелене салате, тиквица, целера, сремуша, младог лука и шаргарепе, може се наћи на трпези као салата, као главно јело или као прилог уз рибу.

Ових седмица ће љубитељи слаткиша који посте чешће јести туфахије, пите, баклаве и друге врсте колача с јабукама и орасима, евентуално са шаргарепом или сувим воћем, без јаја, маслаца и павлаке – све до краја априла.

Орада и брускете са сарделама

Потребно је:

• 1 орада (око 1 кг за 3 особе)
• 1 лимун
• гранчица рузмарина
• першунов лист
• маслиново уље
• бели лук
• со, бибер
• неколико кришки хлеба
• неколико сланих сардела, инћуна или сардина из конзерве
• маслине
• капар

Рибу очистити, посолити, у њу ставити кришку лимуна и гранчицу рузмарина или першуна, добро је поуљити са свих страна, ставити у плех обложен папиром за печење и у угрејаној рерни пећи на 240 степени око 15 минута. Послужити је топлу, посуту преливом од маслиновог уља, сецканог першуна, белог лука, мало лимуновог сока и бибера, уз кувану блитву, кромпир и брускете са сланим сарделама.

Брускете овако направити: кришке хлеба запећи у рерни или у тостеру, топле натрљати белим луком, покапати богато маслиновим уљем, на њих посложити слане сарделе (или инћуне, а може и сардина из конзерве, у јефтинијој варијанти), додати коју маслину, капре и одозго мало истог прелива као и за рибу.

Рецепт и фото Марина Стрмотић (Марина Марс)

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Бранислав Станојловић
Већи део једног васкршњег поста и Васкрс проведох у Светој Земљи (хаџија), а део другог у Хиландару.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.