Субота, 28.01.2023. ✝ Верски календар € Курсна листа

Легендарна археолошка открића шест жртвених јама и преко 500 културних реликвија у археолошком налазишту Сан Сингдуи

На слици је приказан фрагмент златне маске откривен на локалитету Сан Сингдуи

Дана 20. марта, у граду Ченгду провинције Сечуан, одржан је главни састанак о напретку пројекта „Археолошка Кина” на коме су објављена најновија открића и резултати истраживања на локалитету Сан Сингдуи у месту Гуангхан провинције Сечуан. У октобру 2020. године поново су започета археолошка ископавања на налазишту Сан Сингдуи и до сада је откривено 6 жртвених јама и преко 500 драгоцених културних реликвија, укључујући златни лист, жад овалног облика, украсе од бакра у облику корњаче, злато у облику птице као и многе друге археолошке драгоцености.

Сан Сингдуи је древно археолошко налазиште Шу цивилизације, које датира од пре 3.000 до 5.000 година и налази се у месту Гуангхан провинције Сечуан, на површини од 12 квадратних километара. Познато је и као једно од „највећих археолошких открића човечанства у 20. веку”. Применом нове научне археологије, те сарадњом великог броја стручњака, ископавања на локалитету Сан Сингдуи настављена су 1986. године, обогаћујући разумевање људи о овом легендарном археолошком налазишту и његовој култури.

Према извештајима, од новембра 2019. године до маја 2020. године, на локацији Сан Сингдуи откривено је 6 жртвених јама и преко 500 културних реликвија, као што су златне маске, украси од злата у облику птица те бронзане скулптуре. У поређењу с јамама бр. 1 и бр. 2 из 1986. године, шест новооткривених жртвених јама је слично по облику и положају, а и саме ископане културне реликвије су сличне.

Издужена бронзана маска с наглашеним очима (Извор: Сан Сингдуи музеј)

Током ископавања у јами бр. 3 откривене су невероватне бронзане главе с насликаним очима, бронзане реликвије у облику гротескне маске, статуе, клечеће фигуре и бронзано свето дрво. Ископано је много украса од слоноваче од којих је део спаљен, а део сахрањен заједно с бронзом и жадом.

Су Ђиан, професор универзитета у Шангају, који је учествовао у ископавању јаме 3, објаснио је да је у јамама 1 и 2 пронађен велики број оруђа од бронзе, злата и жада који су први пут виђени, те да ће ти предмети у значајној мери изменити пређашње знање о карактеристикама древне кинеске цивилизације. Археолошке ископине у јамама пуне су нерешених мистерија.

Овога пута, једно од првих открића у Сечуану везано је за свилу. Наиме,  међу 16 комада поломљене бронзе, послатих из налазишта Сан Сингдуи у „Кинески музеј свиле” на увид, код пет је пронађен протеин свиле. То показује да су древни људи Шу цивилизације пре више од 3.000 година почели да користе  тканине од свиле.

Људска фигура од бронзе (Извор: Сан Сингдуи музеј)

У поређењу са 1986. годином, данашња археологија има приступ модерним лабораторијама на самим археолошким налазиштима што представља прекретницу у области археолошких истраживања. Ту је археолошки стакленик са стабилном температуром и влажношћу ваздуха, мултифункционални археолошки оперативни систем, платформа за заштиту археолошких ископина, просторија за стручне консултације с могућношћу преноса података, систем евиденције културних реликвија у пуном капацитету те видео-систем евидентирања археолошких проналазака. Техничке гаранције омогућују синхронизацију ископина и заштите, мултидисциплинарну интеграцију и сарадњу између више тимова стручњака.

У археолошкој кабини постављена је соба за хитне случајеве везане за органске ископине, која је опремљена ормарићима ниске температуре и хидратације, биолошким кутијама за узорке који захтевају ниске температуре и другом опремом која може извршити хитну заштиту ископина од слоноваче, текстила, дрвета и лакираних предмета. Узорци слоноваче прикупљени у јами бр. 5 подлежу тестирању и скенирању, а прелепе овалне бордуре могу се јасно видети под лупом. Постављена је и соба за хитне мере заштите и за неорганске ископине опремљена јоноизмењивачком (јонском) хроматографијом и комплетном опремом за екстракцију, која може пружити тренутну заштиту ископинама од злата, бронзе, жада и керамике.

Бронзано свето дрво (Извор: Сан Сингдуи музеј)

Од осамдесетих година прошлог века до данас археолози су сукцесивно откривали ископине на археолошким налазиштима као што су древни град Сан Сингдуи, мали град Мун Бај, градић Џанг Баобао, примарно налазиште Ћинг Гуаншан огромне грађевине те гробље у Реншенг селу. Ово невероватно археолошко откриће обогаћује историјску вредност целокупног локалитета Сан Сингдуи, помаже бољем разумевању културе ове древне цивилизације и промовише напредак у изучавању исте. Истовремено помаже бољем разумевању културолошког односа Ченгду равнице и околног подручја. Археолошки резултати налазишта Сан Сингдуи у потпуности одражавају важан допринос Шу цивилизације и културе и реке Јангце кинеској цивилизацији и веома су важан материјални доказ мултикултуралног модела развоја кинеске цивилизације.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.