уторак, 18.05.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
уторак, 06.04.2021. у 18:26 Бране Карталовић

Ћевапи и пљескавице на струју

У кафанама и киосцима брзе хране у центру Крагујевца од наредне године месо неће моћи да се припрема на ћумур, дрва и угаљ
Панорама Крагујевца (Фото Б. Карталовић)

Крагујевац – Кафане и киосци брзе хране у центру града претрпеће озбиљне промене у свом раду, пошто за припрему меса неће више моћи да се користе традиционална чврста горива. Уместо на ћумуру, угљу и дрвима, термичка обрада меса ће од првог јануара 2022. године бити дозвољена само на апаратима на струју, гас или – обновљиве изворе енергије.

Скупштина је ову одлуку донела на захтев Крагујевчана који се већ годинама жале на рад угоститељских објеката у којима обрада хране није прилагођена условима живота у центру града. Ова измена није оставила равнодушнима љубитеље „роштиља” који се припрема на старински начин, али ни угоститеље који ће у години пандемије морати да купе нову опрему.

Крагујевчани из центра града жалили су се на рад угоститељских објеката који се налазе у приземљу њихових стамбених зграда, али и на пословање уличних киоска брзе хране чији се власници нису придржавали санитарних и еколошких прописа. Највећи број притужби односио се на буку, али и на неадекватне димњаке из којих су испарења улазила у станове.

С друге стране, није занемарљив број оних Крагујевчана који питају какав ће бити укус ћевапа и пљескавица који се припремају „на струју”. У анкети градске телевизије поједини суграђани навели су да роштиљ без ћумура губи препознатљив шмек, а негодовали су и љубитељи печења које „неће да ваља” ако се припрема на гас или обновљиве изворе енергије.

О потреби да се роштиљи на чврста горива замене апаратима на струју или гас говорило се и раније у нашој земљи. Заговорници ове замене били су и поједини лекари који су упозоравали да је у Србији све више пацијената који се лече од рака дебелог црева, наводећи притом да ову болест изазивају и остаци угља на месу у којима се налазе штетни хетероциклични амини и полициклични ароматични угљоводоници.

Крагујевачки угоститељи с којима смо разговарали кажу да су постали „жртве” неколико колега који нису поштовали прописе. Или нису уградили довољно високе димњаке, или нису чистили роштиље и користили филтере. Сада ће, како су нам рекли, морати да набаве опрему која уопште није јефтина. Цена професионалног роштиља је и до 2.000 евра, а рачуни за утрошену електричну енергију и гас биће огромни.

Одлука крагујевачке скупштине односи се на угоститељске објекте у такозваној екстразони, али ће и власници кафана и киоска брзе хране у ширем центру града морати да поведу рачуна, јер су надлежни најавили да инспектори ником више неће гледати кроз прсте. Многи у Крагујевцу су задовољни гласањем својих одборника, питање је како би слична одлука била примљена у Лесковцу или, на пример, у Новом Пазару.

Коментари23
9b511
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Draskone
Ma to je bar prosto. Kad vlada daje silne pare na odsumporavanje TENT-a neka kapne i neku siću za odćumuravanje roštiljnica inače propade roštiljada u Leskovac. Lale kude će bude ćevap bez ćumur! To ne biva !!
Branislav
Za neupucene, drvo je obnovljiv izvor energije...
Киза
Тачно, али обзиром на чињеницу да је стаблу које се користи за прављење ћумура (буква) потребно 50-так година да достигне обим, не може се никако сматрати обновљивим! Кад се каже обновљиви, има се у виду ресурс који се занавља у року од највише 24 часа, а не 50 година! Уосталом, нико разуман неће рећи да је исто посећи шуму стару 200 година зарад огрева и користити сунце или воду као извор! Само кажем...
Киза
Проблем остатака угља (ћумура) на месу је лако решив - уместо решетке на ложиште роштиља се стави "пуна" метална плоча (на Баш Чаршији су овако роштиљали још 70-десетих)! Проблем је у ствари одвод дима, јер су димњаци неадекватни и ниски! У принципу, роштиљ у приземљу зграде би требало да има димњак виши од нивоа околних кровова! Питање је како то решити?! А роштиљ на струју је једино у интересу ЕД! Само кажем...
ja
Ako stavi punu ploču onda može da ga peče i u tiganju na ringli, neće biti razlike. Miris sagorelog drveta i male količine soka koji kapne sa mesa na žar je ono što pravi razliku i zbog čega je roštilj tako omiljen. A ako ćemo o kancerogenosti, mnogo toga je kancerogeno u životu pa se ne zabranjuje, npr. stres na radnom mestu. Ako se u interesu zdravlja ne zabrani rad, pogotovo se ne može zabraniti roštilj.
Muradin Rebronja
Ako mu je "puna ploča", onda mu je lakše da ispod bude gas ili struja. Otvoreni žar i dim mu daju karakterističan miris i ukus. Kao ono kod kahve, što nam je pokojni Dragan Nikolić poručivao, "i miris i ukus".
darko011
Ovaj put žaba nije baš najbolje videla kako se potkivaju konji, ali je opet digla nogu i ona. Italijani, o njima pričam pošto pouzdano znam, peku picu na drva, i to je njihova tradicija i čuvaju je. Zakonom je ograničen broj furuna na teritoriji opština, ne mogu se zidati nove furune, ali one koje već postoje se ne gase. Treba ipak čuvati svoju tradiciju, ali pronaći održiv način da se to izvede. Pozdrav Mišić
Mozart
U prirodu na livadu dalje od grada pa tamo upali i roštiljaj sa društvom niko ti ne brane. Zašto da se i mi i deca trujemo? Nije nam potrebno. Dosta smo se decenija trovali...

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља