Ћевапи и пљескавице на струју
Крагујевац – Кафане и киосци брзе хране у центру града претрпеће озбиљне промене у свом раду, пошто за припрему меса неће више моћи да се користе традиционална чврста горива. Уместо на ћумуру, угљу и дрвима, термичка обрада меса ће од првог јануара 2022. године бити дозвољена само на апаратима на струју, гас или – обновљиве изворе енергије.
Скупштина је ову одлуку донела на захтев Крагујевчана који се већ годинама жале на рад угоститељских објеката у којима обрада хране није прилагођена условима живота у центру града. Ова измена није оставила равнодушнима љубитеље „роштиља” који се припрема на старински начин, али ни угоститеље који ће у години пандемије морати да купе нову опрему.
Крагујевчани из центра града жалили су се на рад угоститељских објеката који се налазе у приземљу њихових стамбених зграда, али и на пословање уличних киоска брзе хране чији се власници нису придржавали санитарних и еколошких прописа. Највећи број притужби односио се на буку, али и на неадекватне димњаке из којих су испарења улазила у станове.
С друге стране, није занемарљив број оних Крагујевчана који питају какав ће бити укус ћевапа и пљескавица који се припремају „на струју”. У анкети градске телевизије поједини суграђани навели су да роштиљ без ћумура губи препознатљив шмек, а негодовали су и љубитељи печења које „неће да ваља” ако се припрема на гас или обновљиве изворе енергије.
О потреби да се роштиљи на чврста горива замене апаратима на струју или гас говорило се и раније у нашој земљи. Заговорници ове замене били су и поједини лекари који су упозоравали да је у Србији све више пацијената који се лече од рака дебелог црева, наводећи притом да ову болест изазивају и остаци угља на месу у којима се налазе штетни хетероциклични амини и полициклични ароматични угљоводоници.
Крагујевачки угоститељи с којима смо разговарали кажу да су постали „жртве” неколико колега који нису поштовали прописе. Или нису уградили довољно високе димњаке, или нису чистили роштиље и користили филтере. Сада ће, како су нам рекли, морати да набаве опрему која уопште није јефтина. Цена професионалног роштиља је и до 2.000 евра, а рачуни за утрошену електричну енергију и гас биће огромни.
Одлука крагујевачке скупштине односи се на угоститељске објекте у такозваној екстразони, али ће и власници кафана и киоска брзе хране у ширем центру града морати да поведу рачуна, јер су надлежни најавили да инспектори ником више неће гледати кроз прсте. Многи у Крагујевцу су задовољни гласањем својих одборника, питање је како би слична одлука била примљена у Лесковцу или, на пример, у Новом Пазару.
Подели ову вест









Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.