Субота, 22.01.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
НАПРЕДАК У ЛЕЧЕЊУ ОБОЛЕЛИХ ОД МУЛТИПЛЕ СКЛЕРОЗЕ

Нове терапије – на радост и пацијената и лекара

Сем врло делотворних терапија за лечење оболелих, усвојена је најсавременија стратегија третмана ове озбиљне болести. – Енглески стручњаци Србију наводе као пример за велики напредак
Могућа и безбедна трудноћа (Фотографије „Хемофарм”)

У Србији су од половине прошле године доступни сви лекови којима се пацијенти оболели од мултипле склерозе лече у развијеним земљама Европе и света, а захваљујући великим средствима које је издвојила држава. Огроман напредак на радост пацијената и њихових породица, али исто тако и лекара који се баве третманом ове тешке болести.

– Кључно је да смо ми у Србији прихватили најсавременију стратегију третмана мултипле склерозе. Концепт инсистира на очувању здравља мозга тако што ће се запаљенски процес у мозгу који је и главна карактеристика мултипле склерозе у патолошком и патофизиолошком смислу умањити у највећој могућој мери, а самим тим умањити и активност саме болести. Како се то постиже? Управо применом одговарајућих лекова, и то што раније – објашњава проф. др Јелена Друловић, начелница Одељења за имунски посредоване болести ЦНС-а, Клинике за неурологију у УКЦС

Мултипла склероза не може да се излечи као ни већина хроничних обољења, али уз одговарајући третман болест постаје знатно блажа, а квалитет живота оболелих много бољи.

– У Србији су први пут постале доступне најсавременије високоефективне терапије, између осталих и моноклонским антителима, и то су натализумаб, алемтузумаб и оцрелизумаб. У питању је револуционарна промена јер конкретно лек оцрелизумаб, први пут омогућава и лечење примарно прогресивне мултипле склерозе, форме болести за коју до сада није било лека. Сада се, међутим, код ових пацијената са често озбиљном онеспособљеношћу постиже успоравање прогресије болести поменутим леком, што је за њих од огромног значаја – објашњава докторка.

Уведене промене су омогућиле да се удвостручи број пацијената који се лече најновијим терапијама. Лекови за сада нису доступни свим пацијентима, али јесу онима којима су најпотребнији.

Проф. др Јелена Друловић

– То је савршен резултат, посебно када знамо да се дешава у време пандемије ковид 19, а држава је упркос тешкој ситуацији издвојила велика средства и омогућила најквалитетнију терапију. На Клиници за неурологију у Београду тренутно лечимо око 1.500 пацијената овим лековима. У питању је врло сложен третман који захтева посебну припрему, али и накнадно праћење оболелих, њихових лабораторијских налаза, налаза магнетне резонанце, клиничке слике, али ми смо први пут у могућности да нашим пацијентима понудимо да буду лечени на најбољи могући начин. Увођење ове терапије баш у време ковид 19 епидемије био је огроман изазов. Поносни смо што је то препознато и ван граница наше земље, па тако колеге из Енглеске Србију истичу као пример по питању напретка лечења мултипле склерозе, а на стручним блоговима наводе и да је то пример успешне сарадње пацијената, Министарства здравља, Републичког фонда за здравствено осигурање, али и подршке премијерке Ане Брнабић лично – наглашава проф. др Јелена Друловић.

У исто време значајно је повећан и број оболелих који се лече умерено ефикасним терапијама.

– Тако је. Али поред инјекционих терапија различитих препарата интерферона бета и других лекова те врсте, први пут су уведене и оралне терапије, дакле таблете, што је такође напредак јер постоји одређени број оболелих који имају озбиљан страх од инјекција и нису вољни да их примају – каже наша саговорница.

Дошло је и до великог напретка у третману трудница оболелих од МС-а.

– Током прошле године показано је да препарати интерферона бета смеју слободно да се примењују током трудноће, па чак и дојења, а годину дана пре тога исто је доказано за препарате глатирамер ацетата. Ако знамо да је ова болест два пута чешћа код жена, онда је ово велико олакшање и добра вест за наше пацијенткиње и нас лекаре. Раније се чак препоручивало избегавање трудноће, а данас све жене које желе да постану мајке, а болују од МС-а, могу слободно да рађају – поручује професорка Друловић.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.