Уторак, 04.10.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

У Белој књизи сазнајемо о искорењивању сиромаштва у Кини

(Извор: Гуангминг фото)

Према информацијама о искорењивању сиромаштва у Кини наведеним у Белој књизи, ова земља, која чини готово петину светске популације, потпуно је елиминисала апсолутно сиромаштво те постигла циљ смањења сиромаштва. Постизање циља смањења сиромаштва из Програма Уједињених нација за одрживи развој до 2030. године, 10 година пре предвиђеног рока, није само прекретница у историји развоја кинеске нације већ и главни догађај у историји смањења сиромаштва на глобалном нивоу, па чак и у историји људског развоја.

70 процената светске популације која је изашла из сиромаштва чини кинеско становништво.

Од реформи и отварања, према тренутним стандардима сиромаштва, 770 милиона Кинеза из руралних подручја изашло је из сиромаштва. Према међународним стандардима сиромаштва Светске банке, 70 посто светске популације која је изашла из сиромаштва чини кинеско становништво.

98,99 милиона људи из руралних подручја ослобођено сиромаштва

До краја 2020. године, Кина је успешно завршила задатак смањења сиромаштва у новој ери, како је и предвиђено. Према тренутним стандардима 98,99 милиона људи из руралних подручја ослобођено је сиромаштва. Укупно 832 округа погођена сиромаштвом, тачније 128 хиљада села коначно је победило неимаштину. Решен је проблем свеукупног регионалног сиромаштва и испуњен је тежак задатак уклањања апсолутног сиромаштва. Расположиви доходак по глави становника у руралним подручјима износи 12,588 јуана.

Расположиви доходак по глави становника у руралним подручјима повећао се са 6,079 јуана у 2013. години, на 12,588 јуана у 2020. години, што показује годишњу стопу раста од 11,6 посто. Стопа раста је и даље бржа у руралним подручјима него у осталим подручјима широм Кине, а и већа је за 2,3 одсто.

28 етничких група са релативно малом популацијом ослобођено сиромаштва

Изванредни резултати у смањењу сиромаштва постигнути су у регионима у којима живе кинеске етничке групе. Од 2016. до 2020. године укупан број људи погођеним сиромаштвом смањио се за 15,8 милиона и то у аутономним регијама: Унутрашња Монголија, Гуангси, Тибет, Нингсја, Синђанг Ујг, Гвејџоу, Јунан и Ћингхај.

(Извор: Гуангминг фото)

Жене чине око половину од 100 милиона становника ослобођених од сиромаштва

Животни стандард и статус жене у Кини знатно се побољшао. Придржавање основне националне политике о равноправности полова учинило је жене кључним у процесу смањења сиромаштва, чинећи их половином од 100 милиона становника ослобођених од сиромаштва. Укупно 10,21 милион жена обучено је у разним вештинама, а више од 5 милиона жена ослободило се сиромаштва кроз рукотворине, земљорадњу и узгој стоке. Издато је укупно 450 милијарди јуана микрогарантованих позајмица за жене, те микрокредита за ослобађање од сиромаштва, и на тај начин потпомогло 8,7 милиона жена да повећају свој приход од предузетништва.

Постигнут је велики успех у решавању проблема напуштања основног образовања деце из подручја погођених сиромаштвом

Образовне могућности за сиромашне су се знатно побољшале, а и даље се побољшавају. Постигнут је велики успех у решавању проблема напуштања основног образовања код деце из подручја погођених сиромаштвом. У 2020. години, укупна стопа интеграције у деветогодишњи образовни (обавезни) процес у областима погођеним сиромаштвом достигла је 94,8 посто.

Више од 99,9 процената сиромашног становништва покривено је основним здравственим осигурањем

Непрестано се ради на побољшању медицинских и здравствених услуга у сеоским подручјима које укључују: основно здравствено осигурање, осигурање од тешких болести, те троструки систем медицинске помоћи; имплементиране су мере централизованог лечења тешких болести, третирања хроничних болести те превенције од тешких обољења. Више од 99,9 одсто сиромашног становништва покривено је основним здравственим осигурањем. Докторске ординације отвориле су врата у подручјима погођеним сиромаштвом, те од сада и они најугроженији могу примити квалитетну медицинску негу и здравствено осигурање. Проблем високих цена медицинске неге успешно је решен.

25,68 милиона сиромашних у 7,9 милиона домаћинстава живи у квалитетно изграђеним кућама

Од 2013. године, укупно 7,9 милиона домаћинстава са 25,58 милиона  сиромашних опростило се од опасних травнатих, монтажних и трошних кућа и сада живе у квалитетно изграђеним кућама.

(Извор: Гуангминг фото)

У потпуности постићи стабилну и поуздану покривеност напајања електричном енергијом у руралним подручјима

Значајно побољшати услове за напајање електричном енергијом у подручјима погођеним сиромаштвом, имплементацијом посебних пројеката електроенергетских мрежа као што су: производња електричне енергије  у подручјима без исте, трансформација и надоградња руралних електроенергетских мрежа, те пројекти изградње окосних електроенергетских мрежа и електропреноса. Циљ је у потпуности постићи стабилну и поуздану покривеност напајања електричном енергијом у руралним подручјима.

Решен проблем безбедности воде за пиће за 28,89 милиона сиромашних

Спровођењем пројекта о безбедности и унапређењем квалитета воде за пиће у руралним подручјима решен је проблем безбедности воде за пиће за 28,89 милиона сиромашних. Квалитет и количина воде за пиће достигли су стандарде, што је донело корист 382 милиона људи. Снабдевање водом са славине у сиромашним подручјима повећало се са 70 процената у 2015. години  на 83 посто у 2020. години.

Сви класификовани градови и села у подручјима погођеним сиромаштвом имају приступ квалитетним путевима

До краја 2020. године обновљено је 1,1 милион километара путева и новоизграђено 35 хиљада километара пруге у подручјима погођеним сиромаштвом широм Кине. Сви класификовани градови и села у подручјима погођеним сиромаштвом имају приступ квалитетним путевима, градском и поштанском превозу.

Покривеност 4Г мрежом у сиромашним подручјима премашује 98 процената

Повећана је изградња комуникационих објеката у осиромашеним деловима земље. Покривеност 4Г мрежом у сиромашним подручјима премашује 98 посто.  Образовање на даљину дошло је и до школа у најудаљенијим деловима руралне Кине. Телемедицина и интернет трговина су такође доступне и најугроженијима. Компјутеризација је достигла висок ниво у сиромаштвом погођеним подручјима.

(Извор: Гуангминг фото)

Број интернет трговина у 2020. години, у областима погођеним сиромаштвом прешао је 3,113 милиона

Од 2014. године, успешно се спроводи промоција интернет трговине у руралним областима широм Кине, како би се 832 округа у потпуности укључило у е-трговину. До краја 2020. године, у тај пројекат је уложено укупно 24,917 милијарди јуана. Број интернет трговина у областима погођеним сиромаштвом повећао се са 1,315 милиона у 2016. на 3,113 милиона у 2020. години.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.