среда, 12.05.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
субота, 10.04.2021. у 18:58

Нема роштиља без дрва

Pixabay

Одлука власти у Крагујевцу да укину роштиљ на дрва, о којој је и „Политика” писала 6. априла, исхитрена је и погађа угоститељство, једну од привредних грана највише угрожених епидемијом ковида 19. Без доброг кулинарства нема ни успешног угоститељства. Неоспорни бренд српског кулинарства је роштиљ. Нема посетиоца Србије који неће похвалити наш роштиљ, који подразумева печење меса на дрвеном угљу – ћумуру.

Дрво није само извор енергије потребне за термичку обраду меса, него садржи и велики број органских једињења која дају посебан укус и арому печеном месу. Садржи и изванредан природни конзерванс фенолфталин, чији дим уништава све патогене бактерије и обезбеђује трајност месу печеном, а посебно димљеном, на дрвету.

У Африци се месо пече на врстама дрвета које споро горе уз велике количине дима, а тако припремљено дуго остаје непокварено на највећој температури и влази. У Ирану смо у доба Резе Пахлавија радили пројекат мелиорације шума у подручју Каспија. Указано нам је да је најбитније да се из шума обезбеди дрво за печење хлеба и меса. У тој држави, која је по резервама природног гаса трећа на свету, никоме не пада на памет да хлеб или месо пече на гас, него хлеб у пекарама на дрва, а месо у ресторанима на ћумур. А ирански роштиљ је један од најбољих на свету.

Што се тиче тврдње да се угаљ из роштиља таложи у нашем организму, нема никакве основе. Ја сам на крају девете деценије старости, највећи део живота провео сам као шумар на терену једући месо печено на дрва, па не осећам никакве последице тога.

Драги челници Крагујевца, једите ви месо печено на жици, а оставите народ да једе роштиљ на ћумур, на који је већ вековима навикао.

Мр. инж. Срђан Танасковић,
Београд

Коментари9
07a06
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Lili Vu
najbolji rostilj po ukusu se pece na rostilju na GAS. zaista je samo sporedno da je GAS usput najcistija energija, posle solarne !!!
Nikola
Zdraviji je roštilj pripremljen u šerpi na šporetu. I vrlo je ukusan.
Козјера
Баш је лепо што се ви као шумар тако лепо разумете и у медицину... Уосталом, чему лекари кад су ту шумари...
Macak
Iznenadjujuca i odlicna odluga grada Kragujevca. Rostilj, odnosno ono lose kod njega a to je dim bi trebalo zabraniti u stambenim zgradama, kao i gusto naseljenim delovima gradova. U nekim ulicama, na izuzetno malom prostoru postoje spaliri rostiljdzija, koji zagadjuju dan i noc. Kao na seoskom vasaru. Leto, zima, cele godine. To kao i muziku po ugostiteljskim objektima bi trebalo proterati, osim ako nisu u poslovnim zgradama.
Dragan Pik-lon
Holandija je jedna od najstrozijih zapadnih zemalja sto se ekologije tice.Gajenja bioloskih proizvoda-povrca i mesa.Trudi se da ima sto vise zelene energije-vetrenjace na moru,suncevi paneli...sto se tice rostilja na uglju to posebno neguje i najbolje su poseceni restorani koji imaju ovaj rostilj.Mnogi ga postavljaju u sred sale da bi gosti gledali kako se rostilja meso.Bas zbog toga najbolje rade-Argentinci,Grci,Egipcani.No,drzava je uvela stroga pravila.Ventilaciju od 10 metra iznad restorana.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља