уторак, 18.05.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 21.04.2021. у 18:21

Домаћинства у Србији произведу више сира него млекаре

(Фото А. Васиљевић)

НОВИ САД – Млекаре у Србији годишње произведу 52.000 тона сира, док је производња сира у српским домаћинствима још већа, а главно тржиште за извоз је Руска Федерација.

Шеф Одсека за декларисање хране и органску производњу у Министарству пољопривреде Бранислав Ракетић казао је, на конференцији у Привредној комори Војводине, да је важно да се разговара са произвођачима у оквиру институција како би се суочили са свим проблемима и радили на њиховом решавању.

„У 2020. години повећан је откуп млека за девет одсто у Србији, што ову годину разликује од претходних. Главно тржиште за извоз нашег сира је Руска Федерација, затим земље ЦЕФТЕ. Потребно је у будућности размишљати и о новим тржиштима”, истакао је Ракетић, преноси Танјуг.

Покрајински секретар за пољопривреду Чедомир Божић је казао да је после посете пољопривредном газдинству „Радишић” из Чуруга заједно са председником Покрајинске владе Игором Мировићем дошао на идеју да се малим произвођачима сира пружи могућност да на једном месту изнесу своје проблеме како би побољшали пласман.

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић указао је на конференцији да се у Војводини годишње произведе око 17 тона сира, што је око 45 одсто укупне производње у Србији.

„Учешће Војводине у укупној вредности извоза сира из Србије је 24,3 одсто. Овај скуп требало би да буде почетак удруживања произвођача сира са територије Војводине како би удружени лакше истицали своје проблеме и како би их институције препознале”, додао је Вучуревић.

Коментари3
fe1af
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Muradin Rebronja
Francuska proizvodi više od 600 vrsta sirava koje izvozi širom sveta. Kod nas samo feta sir, kao i Grci, Bugari... kome je rok trajanja kratak. Čast spašava Pirot, sa njihovom mlekarskom školom i pirotskim kačkavaljem. Odličan sir za pizze i sendviče. Kada bi samo moji Sjeničaci naučili od njih da prave taj sir, ali ne okrugao, nego četvtast 10 X10 cm, imali bi tržište Zapadnog Balkana jerbo su pizza i sendviči biznis, veliki biznis.
branislav
Kad ih država prepozna registrovaće ih i uzeti svoj deo...Sve ostalo je bajka jer nije lako zadržati visoka primanja budžetlija koja su oduvek mnogo veća od onih koji pune taj budžet...Gde god mogu bogati otmu...
dusan1
Sira ima ali nema narod pare da kupi ! Monogo toga ostaje neprodato ! Pogotovu u nepristupačnim krajevima gde je prevoz i otkup mnogo veći problem od proizvodnje. A i sve te 'sanitarne i birokratske' mere oko prodaje gde samo veliki i uporni mogu da ispoštuju uslove ugrožavaju domaćinstva koja imaju par krava i kofu sira mesečno za prodaju .

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља