Субота, 24.07.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
КУХИЊСКИ ЗАПИС

Нема лоше хране – само лоших кувара

Ово је изјавио највећи познавалац руске кухиње Виљам Похљобкин. Многи славни писци признавали су и истицали значај добре хране за човеково расположење и душевно здравље, а „ковид година” за нама то је потврдила
(Фотографије Pixabay)

Нема искреније љубави од љубави према храни, рекао је једном приликом славни ирски писац Џорџ Бернард Шо. Као да допуњава ову мисао, популарна америчка списатељица и колумнисткиња Харијет ван Хорн закључила је: Кување је као љубав – или му се предајте или не улазите у то!

Генијална Вирџинија Вулф сматрала је да нико не може да мисли како треба, воли како треба и спава како треба – ако није вечерао како треба, а бесмртни Франц Кафка, у чијој авангардној књижевности су савременици налазили мало радости и много безнађа, ипак је признао: Све док вам је у устима залогај хране, проблеми су бар привремено решени.

И заиста, многи од нас су се уверили да је ових годину дана пандемије и многобројних изазова које је донела – страх, изолованост, неизвесност и неактивност само су неки од њих – храна одиграла важну улогу у нашем животу. Некима је донела утеху и смирење, некима занимацију и нови хоби, а некима уверење да ће избором одговарајућих намирница сачувати здравље и избећи ковид 19.

И сви су у праву. Као што је (из личног искуства) приметио „отац” Дон Кихота Мигел де Сервантес, у чијим се делима повремено могу наћи сочни описи гозби, свака туга је мања уз хлеб. Није прецизирао да ли обичан, интегрални, бесквасни или безглутеински, али је вероватно, као прави Шпанац, међу 300 врста хлеба који се месе у његовој постојбини, бирао традиционални издужени „пистолас” или хрскаву „хогазу”.

Езоп је добро знао да је боље појести корицу хлеба у миру, него пун сто хране уз пуно брига, али редитељ Федерико Фелини је, као прави Италијан, давао предност – тестенинама. „Живот је комбинација магије и пасте”, говорио је.

Контроверзни књижевник и песник Оскар Вајлд, познат по бритком хумору, хедонизму и разноврсним интересовањима, упоредио је кулинарство с дипломатијом. Написао је да је направити добру салату и бити вешт дипломата једнако осетљива ствар: у оба случаја важно је знати колико тачно уља и колико сирћета користити.

Американка Алис Меј Брок, која се прославила својим ресторанима, куварима, а највише цитатима о храни, успела је да у једној реченици сажме суштину савременог куварства. „Додајте парадајз и оригано да јело учините италијанским; додајте вино и естрагон да га претворите у француски специјалитет; додајте павлаку за руски шмек, а лимун и цимет за грчки; додајте соја-сос да постане кинеско, а бели лук да би постало добро”, посаветовала је љубитеље разноврсности на својој трпези.

Најзад, требало би послушати и мишљење Виљама Похљобкина, највећег познаваоца руске кухиње, аутора многих књига из историје кулинарства, преведених широм света, који је тврдио да нема лоше хране – постоје само лоши кувари.

И ево прилике да проверимо оно о чему су писали: да ли „паста” заиста уноси магију у наш живот, да ли умемо да на прави начин зачинимо салату, да ли ће павлака у намазу учинити да он делује као специјалитет из Русије и, на крају, да ли ћемо се показати као успешни кувари ако у то што спремамо унесемо не само труд и искуство већ и – срце.

САЛАТА ПО ОСКАРУ ВАЈЛДУ

Опрати листове младог матовилца (око 200 г) и ставити у посуду. Додати једну мању накиселу јабуку исечену на преполовљене кришке, једну кувану цвеклу (или из тегле) исечену на коцке, шаку куваног наута (леблебије), по жељи неколико комада старијег белог сира (најбоље овчји) и исецкан чен белог лука. Посолити, налити с две равне кашике девичанског маслиновог уља и покапати с две кашике винског или балзамовог сирћета.

ПАСТА ЗА ФЕЛИНИЈА 

Скувати „ал денте” тестенину у облику спирала (250 г), добро испрати и оцедити, и накратко пропржити у дубљем тигању на мало маслаца. Истрести у чинију и по жељи посолити. Преко ставити неколико преполовљених чери парадајза, комаде моцареле (150 г) и коцкице ементалера или неког другог тврђег жутог сира (100 г). Додати језгра 3-4 ораха и посути ориганом или босиљком.

НАМАЗ КАО РУСКИ

Чашу (180–200 г) павлаке или милерама истрести у дубљи суд, додати ситно сецкану шунку (око 100 г), кашичицу рена, кашику сремског сира, посолити и добро измешати. Намаз ставити на кришке црног ражаног хлеба, украсити младим ротквицама исеченим на листиће и листовима першуна.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.