среда, 23.06.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
ИСХРАНА

Благотворни маслачак

Време када се цветови маслачка сакупљају управо је у току – од априла до краја маја
(Фотографије Пиксабеј)

Када помислите на маслачак, сигурно нећете размишљати о једној упорној коровској биљци (Taraxacum officinale), већ о биљци која вас враћа у детињство. Своју распрострањеност маслачак дугује томе што се разноси ветром и може се наћи буквално свуда. Његови жути цветови улепшавају ливаде и пашњаке, паркове и стазе које воде поред њих.

Маслачак се користи у исхрани, али је такође у народној медицини нашао примену као лековита биљка. Користи се готово сваки део биљке: корен са листовима, као и цветови и стабљика.

Време када се маслачак (цветови) сакупља управо је у току – од априла до краја маја. Листови се беру пре цветања, а корен у рано пролеће и рану јесен. Млади, пролећни листови маслачка обилују витаминима и минералима и укусни су, за разлику од јесењих који знају да буду горки и тешко падају на стомак.

Маслачак је биљка која обилује калијумом, инулином, етеричним уљима и другим биолошки корисним супстанцама неопходним за добро здравље. Листови маслачка садрже око 17 одсто витамина Це и око 3 процента гвожђа, што је знатно више у поређењу са спанаћем. Поред тога, маслачак садржи и витамине А, Е, витамине Бе комплекса, органске киселине, калијум, калцијум, цинк, натријум, манган, бакар и магнезијум.

У исхрани се највише користи лист маслачка, који делује и диуретички, дакле, подстиче излучивање течности. Подстиче метаболизам, што је нарочито важно код дијета и баш као и корен потпомаже чишћење крви од токсина. Због бројних нутритивно вредних фитохемикалија које садржи, лишће маслачка се препоручује у исхрани трудница и жена у постменопаузи, најбоље у облику салата. Салата од маслачка се прави од сасвим младих листова који су убрани далеко од загађених подручја и то, наравно, пре цветања биљке.

Омлет од маслачка
Потребне намирнице: 2 јаја, 120 г листова маслачка, 25 г пармезана, со, бибер, уље, влашац.
Припрема: Умутите јаја, додајте зачине, влашац и половину исецканих листова маслачка. Остатак маслачка пропржите на мало уља. Испржите омлет, а при крају додајте пропржени маслачак одозго и поклопите. Мера је довољна за једну особу.

Чај од маслачка добар је и против депресије, инфекције уринарног тракта, диспепсије и губитка апетита. У народу се још користи и као лековито средство против шећерне болести, шуљева, реуме, гихта и екцема и других кожних болести.

Новија истраживања иду у смеру да је маслачак лековит и у лечењу канцера и регулисању нивоа шећера у крви. Као и за све друго и у конзумирању маслачка треба бити умерен, јер претерана употреба може довести до стомачних тегоба, осипа на кожи, дијареје и других проблема.

Корен поред тога има улогу у лечењу болести јетре, дакле, жутице, цирозе и хепатитиса, а такође потпомаже варење и смањује вероватноћу добијања камена у жучној кеси. У мањој мери корен маслачка је и лаксатив, па се у терапији затвора (опстипације) користи и чај од маслачка. Од маслачка се праве и сирупи против кашља.

Било да се једе у салатама или пије као чај, маслачак је благотворна биљка, па му дајте шансу, ако већ нисте.

Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com

 

 

Коментари0
1a747
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.