Петак, 01.07.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
ИНТЕРВЈУ: Генерал Милан Мојсиловић, начелник Генералштаба ВС

Обавезни војни рок је решење за неутралност Србије

До краја године војска ће имати 18 самоходних хаубица „нора Б-52”. ‒ У септембру вежбе и са Русима и Американцима
(Фото А. Васиљевић)

Војска Србије је данас, имајући у виду шта смо од наоружања увели у употребу и за шта смо се обучили, много јача него што је била прошле године. Знајући чиме ћемо све, захваљујући разумевању и ангажовању врховног команданта ВС и председника републике, Министарства одбране и владе, бити опремљени у наредном периоду, могу да кажем да ћемо наредне године бити значајно јачи него сада. Из године у годину, ВС се убрзано мења набоље и тај тренд ће се наставити. Као начелник генералштаба изражавам захвалност врховном команданту ВС и Министарству одбране за уложене напоре и енергију на јачању ВС у целини, каже у интервјуу за „Политику” генерал Милан Мојсиловић, начелник Генералштаба ВС.

Докле се стигло са анализом могућности поновног увођења обавезног служења војног рока?

Пратећи савремене изазове, ризике и претње безбедности са којима се суочава Србија, као и промене на геополитичком плану, Народна скупштина је крајем 2019. донела нове стратегије националне безбедности и одбране. Иако се у овим документима изричито не спомиње враћање обавезног служења војног рока, у Стратегији одбране је изражено опредељење Србије да се заштита и остваривање одбрамбених интереса заснива на моделу тоталне одбране, као свеобухватном одговору система одбране на изазове, ризике и претње безбедности значајне за одбрану Србије, и то првенствено ослонцем на сопствене снаге и потенцијале. У складу с наведеним опредељењем, Генералштаб ВС је, сагледавајући задатке које се постављају пред систем одбране, анализирао актуелни модел попуне мирнодопске и ратне војске и потребе за његовим прилагођавањем. Иако је садашњи модел добровољног вршења војне обавезе дао позитивне ефекте у првим годинама своје примене, првенствено због великог интересовања младих да се по одслужењу војног рока запосле у ВС, али и због чињенице да је и кандидатима женског пола пружена могућност да служе војни рок, применом принципа добровољности део укупног регрутног потенцијала није оспособљен за одбрану земље, па се подмлађивање и адекватна попуна резервног састава намећу као императив у подизању одбрамбених способности ВС. Враћање обавезног служења војног рока, кога се нису одрекле ни многе богатије државе, једно је од решења за унапређење квалитета кадровске и старосне структуре ратних јединица ВС, уз истовремено оспособљавање најширег дела становништва за одбрану земље и поступање у ванредним ситуацијама. Лично сматрам, а то је и став Генералштаба ВС, да је у условима војне неутралности обавеза служења војног рока са оружјем дугорочно решење које ће задовољити потребе мирнодопске и ратне војске. Наравно, одлука о враћању обавезног војног рока није искључиво војно питање и за њено доношење је потребан шири друштвени консензус.

Да ли ће професионални војници и даље бити ослонац ВС?

У складу са досадашњим опредељењима и концептом попуне јединица ВС, без обзира на то да ли ће се донети одлука о наставку обавезног служења војног рока или не, професионални војници ће и даље бити кључни ослонац команди и јединица у извршавању мисија и задатака ВС. Уколико се донесе одлука о враћању обавезног служења војног рока, модел попуне ВС биће комбиновани. У претходном периоду су учињени осетни помаци за унапређење како материјалног статуса и стандарда припадника ВС, тако и услова рада, чиме се директно утиче на задовољство припадника ВС. У више наврата су повећана примања, баш овог месеца је било нелинеарно увећање зарада којим су највећу повишицу добили војници а најмању официри. Започело се и са масовном станоградњом за припаднике снага безбедности. Конкуренција на тржишту рада је јача него раније, младим људима се пружа више могућности за запослење у привредним субјектима који могу понудити бољу зараду, па систем одбране мора учинити додатне напоре да професионалце задржи у свом строју и привуче квалитетан кадар. Наставићемо са унапређењем статуса и стандарда припадника ВС. Професионалним војницима се мора пружити извесност, када је реч о радном односу. Једна од идеја је да им се после одређеног броја трогодишњих уговора о запослењу на одређено време, рецимо три, обезбеди запослење на неодређено време и могућност да у пензију, по испуњењу услова, оду из ВС.

Да ли ће се ВС вратити у неке градове, касарне, из којих је раније отишла, или ће доћи у нека места у којима раније није било војске?

Планирамо да у оквиру предстојећих организацијских промена формирамо више нових јединица у источном и западном делу Србије. Већ је формиран 111. пешадијски батаљон у Лозници. Ове године ћемо отпочети са стварањем услова за формирање брдско-планинског батаљона у Прибоју, док ће се размештајем пешадијског батаљона у Пироту део јединица вратити у тај град. Ако се уведе обавезни војни рок, биће и нових гарнизона.

Шта нам можете рећи о Оклопно-извиђачком батаљону и другим новим јединицама ВС?

Оклопно-извиђачки батаљон је самостална јединица Копнене војске опремљена оклопно-извиђачким аутомобилима БРДМ-2МС као основним борбеним средством. Формиран је средином 2019. године и налази се у Нишу. Батаљон реализује задатке прикупљања обавештајних података и обавештајне подршке јединицама Копнене војске. Формирани су и самоходни топовско-хаубички артиљеријски дивизион 155 мм „нора Б-52”, тенковски батаљон опремљен тенковима Т-72МС, 353. извиђачка ескадрила са наоружаним даљински управљаним ваздухопловима ЦХ. Предстоји нам формирање 211. брдско-планинског батаљона. Подсећам и да је Специјална бригада претходно преформирана у 72. бригаду за специјалне операције и 63. падобранску бригаду, а Батаљон војне полиције „Кобре” у Одред војне полиције специјалне намене „Кобре”, и да су ове јединице сада непосредно потчињене начелнику Генералштаба ВС, чиме је поједностављено командовање специјалним снагама и скраћено време њиховог реаговања.

Недавно сте са представницима САД разговарали о билатералној војној вежби, о каквој активности се ради, када и где ће бити одржана?

Билатерална вежба Оружаних снага САД и ВС биће изведена на полигону „Међа” и у ваздушном простору Србије, у септембру ове године. Реч је о вежби падобранских јединица током које ће се увежбавати снабдевање из ваздуха уз коришћење ваздухоплова Војске Србије и Оружаних снага САД за десантирање терета. Имајући у виду да је процес непосредног планирања вежбе тек отпочео, сценарио вежбе, број и састав учесника нису још усаглашени.

Да ли ће ове године ВС учествовати на руско-белоруско-српској вежби „Словенско братство” и руско-српској вежби БАРС (када и где ће бити одржане ове активности)?

У плану је да припадници Војске Србије ове године узму учешће и у трилатералној вежби „Словенско братство” и билатералној вежби „Братство авијатичара Русије и Србије – БАРС”. „Словенско братство” се ове године одржава у јуну на територији Руске Федерације, уз учешће Војске Србије и оружаних снага Русије и Белорусије, док ће се БАРС, који се од 2015. изводи наизменично у Русији и Србији, одржати у септембру у нашој земљи.

Шта ће од новог наоружања ВС добити у току ове и наредне године?

Током ове и наредне године очекују се значајне испоруке наоружања и војне опреме за ВС, како из домаћег развоја тако и из иностранства. Када је реч о производима домаће одбрамбене индустрије, очекује се испорука нових количина оклопних борбених возила „милош” и „лазар 3”, као и нових количина дигитализованог ракетног система „огањ” и система ПВО „пасарс”. Склопљени су и уговори о набавци нових количина самоходних топ-хаубица 155 мм „нора” ‒ имаћемо их 18 до краја ове године, наоружаних беспосадних платформи, балистичко-заштитне опреме и нове палете стрељачког наоружања и муниције различитог калибра. Оклопна борбена возила „лазар 3”, која су већ у наоружању 2. и 4. бригаде Копнене војске, до краја године стижу у 3. бригаду Копнене војске, а потом следи опремање једног од батаљона 1. бригаде Копнене војске овим средством.

Осим тога, у току су активности на реализацији набавке нових количина наоружања и војне опреме из иностранства. Стратегијски циљ је да се РВ и ПВО у потпуности опреме онако како приличи потребама земље која је војно неутрална. Приоритети у набавци су системи противваздушне одбране малог и средњег домета, као што је „мистрал” француске производње, које одликује висока вероватноћа уништења циљева и могућност увезивања у јединствен систем ПВО ради заштите целокупне територије Србије, као и савремени противоклопни ракетни системи.

Генерал Мојсиловић у разговору с нашим новинаром

Пратимо употребу савремене технологије у сукобима

У савременим ратовима и сукобима све је већа употреба најмодерније технологије. Шта је на вас од тих новина оставило посебан утисак и да ли Војска Србије „држи корак” са тим великим технолошким променама?

Генералштаб ВС с пажњом прати и анализира употребу најмодерније технологије у савременим сукобима. Посебну пажњу изазива масовна употреба даљински пилотираних ваздухоплова и ефекат њиховог дејства по кључним средствима ратне технике, али и могућности, односно немогућности система противваздухопловне одбране да се изборе са овом претњом. У том контексту, истичем да је ВС већ почела процес опремања борбеним даљински пилотираним ваздухопловима и другим беспосадним платформама, али и средствима за њихово неутралисање, што сложићете се говори о правилно одређеним приоритетима опремања. Посебну пажњу поклањамо безбедности у сајбер простору и обуци наших припадника. Трудимо се да пратимо трендове у развоју и примени најмодерније војне технологије, и у складу с могућностима и ресурсима којима располажемо имплементирамо савремена решења у свакодневни рад и обуку припадника ВС.

Коментари40
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ђорђе Вукојичић
Никада не пишем неозбиљне коментаре па ме зато погађа што уредник није објавио мој коментар. Писање коментара захтева време и посвећење. Није у реду не објавити коментар читаоца ако је написан писмено и образложено.
@Ђорђе Вукојичић
Ne radi se o pismenosti i obrazloženosti. Stiče se utisak da se ne objavljuju komentari koji se ne slažu sa tezom autora, ma kako bili razumni, civilizovani i dobro utemeljeni. To je šteta, jer svaka demokratska diskusija dobija na poštovanju raznih mišljenja. Suština ove priče je u tome na šta treba treba trošiti vojni budžet? Na najmoderniju tehniku i visoko obrazovane profesionalce, ili na neke regrute, vojne odseke, oronule kasarne, birokratiju isl. Odgovor bi trebalo da bude prost.
Дипломирани политиколог
Два кратка питања: 1. да ли је довољно средстава издвојено за овакав систем одбране, да не бисмо имали ситуацију да војнике шаљу за викенд кући на прехрану? 2. да ли ће приватне компаније бити у обавези да задржавају радна места људима који су на служењу војног рока? Ово су веома битне ствари, јер значајно утичу на расположење младих људи да нормално одслуже своје држави. Да се разумемо, због душебрижника, војни рок сам одслужио 2009. и сматрам да је врло корисно искуство у питању.
Vojni obveznik
Za vreme druga Tita milioni jugoslovena su izgubili 12-15-18 mesecnih zarada i god. rad. staza u JNA, radeci za drzavu teske poslove na kulik bez ikakve naknade. Sada kada treba da se penzionisu vojni rok im se ne priznaje u staz!? Da nepravda bude epskih proporcija, ne dozvoljava im se ni da taj staz otkupe SVOJIM novcem! Vojska ne sme da ekspoatise mlade ljude bez ikakve naknade. Svaki regrut mora imati bar minimalac+beneficirani radni staz. Besplatni stan, hrana i zdravstveno - nije dovoljno.
Boža
Austrija i Švajcarska su neutralne a kakvu vojsku imaju? Drugo, jaka vojska ne znači obavezan vojni rok. Sada, u vreme sajber ratovanja, dronova i ostale tehnike, učiti decu da kopaju rovove je glupo.
Ера
Занима ме да ли су деца политичара који су били на власти служила војску и колико је њих било у ратовима.То је пресликано стање и у 2020.Енглеска краљевска породица,каква год да је,послала је принчеве у Ирак да буду на фронту са обичним војницима.Неку врсту обуке млади би требали да прођу по угледу на развијене земље.Овакве теме узнемирују породице хероја који су дали своје животе због коментара људи којима слобода не значи ништа јер нису гледани преко нишана.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.