Уторак, 27.07.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
Хемофарм фондација покреће кампању „НЕСАЛОМИВИ“

Србији прети црвени ментални аларм

(Фото Хемофарм)

Према броју људи који пате од депресије Србија је још пре пандемије COVID-19, са пет одсто оболелих, била изнад светског просека. Стручњаци процењују да ће утицај актуелне пандемије на ментално здравље људи бити велики и да број психичких поремећаја изазваних стресом широм света бележи раст. Према Светском економском форуму, свака трећа особа развија анксиозност и депресију проузроковану новонасталом ситуацијом, а домаћи психијатри и психолози очекују сличан тренд у Србији. Како би се спречило да пандемија коронавируса буде праћена епидемијом психичких поремећаја, Хемофарм фондација у сарадњи са Филозофским факултетом у Београду и уз подршку Министарства здравља Републике Србије покреће националну кампању за очување менталног здравља, борбу против растуће депресије и стигме која прати оболеле под називом „НЕСАЛОМИВИ”.

Билборди са поруком „Пази, ломљиво” и „Не дај да те сломи” видљиви у 18 градова у Србији, први су у низу активности ове кампање чији је главни циљ подизање свести јавности о депресији, значају превенције и заштите психичког здравља грађана у Србији, као и пружање директне подршке оболелима од депресије. Кампања „НЕСАЛОМИВИ” представља покрет за оснаживање особа са депресијом, обезбеђује мрежу стручне подршке оболелима и позива на активно ангажовање свих у борби против овог поремећаја и стигме која прати оболеле. У оквиру ове кампање, Хемофарм фондација је обезбедила:

  • у сарадњи са компанијом Телеком Србија, бесплатан СОС број 0800 001 002, оперативан 24 сата седам дана у недељи. На овом телефонском броју грађани ће моћи да потраже стручну помоћ коју ћу пружати стручњаци при Специјалној болници за психијатријске болести „Др Славољуб Бакаловић” у Вршцу и Специјалној болници за психијатријске болести у Горњој Топоници.
  • адресар установа за бригу о менталном здрављу у којем ће на једном месту бити обједињене контакт-информације већег броја специјализованих здравствених установа у земљи.
  • на веб-сајту www.nesalomivi.rs доступни су текстови и савети наших стручњака за унапређење психо-социјалног здравља, исповести особа које се боре против депресије, као и најчешћа питања и одговори за превазилажење ове болести.

„Хемофарм фондација већ 27 година покреће теме које су важне за наше друштво – оне нису увек пријатне, али су значајне за добробит свих нас. Након почетне бриге за физичко здравље и борбе против вируса, вере у науку и проналажења вакцине, у овој 2021. суочавамо се са изразитим утицајем пандемије на ментално стање нације. Неопходно је да посебну пажњу посветимо нашем психичком здрављу и зато овом кампањом отварамо тему која има статус црвеног аларма, позивамо на узбуну и тражимо ангажовање читавог друштва”, изјавио је поводом нове кампање Роналд Зелигер, генерални директор компаније Хемофарм.

Према речима министра здравља Златибора Лончара, ментално здравље је пођеднако битно као и физичко, а важност националне кампање „Несаломиви” огледа се управо у различитим видовима подршке која ће у оквиру ње бити пружена грађанима Србије. „Хемофарм фондација, Филозофски факултет у Београду и Министарство здравља обезбедили су стручну помоћ за свакога коме је она потребна, а циљ нам је један – борба за здравље нације. Свесни смо да живот током претходних годину дана, услед јединствене ситуације у којој се нашао цео свет, није био лак, те је наш заједнички циљ да спречимо да пандемија COVID-19 иза себе остави озбиљне последице по психичко здравље грађана”, изјавио је министар Лончар.

Зашто је важна национална кампања? Истраживање које је у периоду од 23. марта до 25. априла прошле године спровео научно-истраживачки тим са универзитета у Београду и Крагујевцу* на узорку од 1.057 пунолетних грађана широм Србије, показало је да су депресија, анксиозност и стрес преовладавали у српској популацији током пандемије COVID-19. Месец дана након проглашења ванредног стања 28,9 одсто испитаника пријавило је умерену до тешку депресију, 36,9 одсто анксиозност, а 38,1 одсто умерене до тешке симптоме стреса. Ово истраживање показује забрињавајуће индикаторе, док ће јасни трендови у погледу менталног здравља нације бити доступни након националних истраживања која су у току.

Имајући у виду ову статистику и процене менталног стања грађана, Хемофарм фондација упућује позив за јединство нације у погледу спречавања, али и суочавања са депресијом у циљу благовременог лечења. Кампању Хемофарм фондације подржале су бројне институције и организације у Србији као и медији, а појединци и организације које накнадно желе то да учине могу се прикључити путем сајта www.nesalomivi.rs. Постаните део највеће мреже за подршку особама које се боре против депресије. Постаните НЕСАЛОМИВИ и дајте свој допринос у борби против депресије.

*Научни рад под називом „Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Epidemic and Mental Health Status in the General Adult Population of Serbia: A Cross-Sectional Study”, објављен је 17. фебруара ове године у престижном научном часопису International Journal of Environmental Research and Public Health највише категорије у науци М21. Научно-истраживачки тим су чинили докторанди медицинских наука са Факултета медицинских наука у Крагујевцу: Теодора Сафиyе, Јакша Дубљанин, Бојана Миликић, Драшко Дубљанин  и  Емина Поповић, доценти Медицинског факултета у Београду Исидора Вујчић и Елеонора Дубљанин, као и редовни професор Филозофског факултета у Београду Миланко Чабаркапа. Више информација о истраживању можете пронаћи на ЛИНК.

Промотивни текст

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.