недеља, 20.06.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
КУЛИНАРСКЕ ЧАРОЛИЈЕ

На време осмислите празнични јеловник

Ускршњи ручак је награда за оне који су постили и прилика да се укућани окупе око богате трпезе за најрадоснији хришћански празник
(Фотографије Pixabay)

Ушли смо у последњу седмицу великог ускршњег поста. Широм Србије верници који славе један од најрадоснијих хришћанских празника окупиће се око трпезе у својим домовима, у друштву најближих. Традиција прославе Ускрса налаже да се уз фарбана јаја – први мрсни залогај онима који су постили – за овај дан на столу нађу разноврсне ђаконије: супе, чорбе, јела од меса, салате, други слани залогаји, обавезно посластице.

Да би се избегао стрес и да на време све буде спремљено, јер у данима пре Ускрса домаћице су највише заузете око фарбања јаја, најбоље је осмислити и одредити шта желите да спремите за овогодишњи, свечани ускршњи ручак. Набавите на време намирнице и одморни, с укућанима прославите велики верски празник.

Становници већих градова широм Србије последњих година знају да се дан-два уочи Великог петка и Велике суботе чека у редовима испред месара, на пијацама влада неописива гужва, јер се куповина намирница обавља у последњем тренутку. Осим тога, купују се веће количине свега, јер следе нерадни, празнични дани.

Ове године прослава Ускрса поклапа се с 1. мајем, тако немојте да вас зачуди ако „плане” месо за роштиљ у оближњој месари. Гужве у радњама биле су и прошле године када је први пут Ускрс прослављен у пандемији, у режиму „закључавања”.

Искористите наредних седам дана да на време кухињу опскрбите потребним намирницама за припрему укусних јела, не само ускршњег ручка већ и за остале обеде током празника.

Зелениш за лепшу трпезу

Уз пролећне плодове – ротквице, млади лук, блитву, зелену салате, спанаћ – свака трпеза ће изгледати лепше. Традиционално на српској ускршњој трпези, служе се говедина, јагњетина и свињско месо, а уз то сваки зелениш добро дође.

Традиционална јагњетина

Јагњеће месо, најбоље део бута, обарити у сланој води, заједно с поврћем које имате при руци: зелен, кромпир, бели и црни лук, целер, прокељ, шаргарепа. Кад је скувано, извадити бут, оставити да се мало охлади па очистити од костију. Дно ватросталне посуде намазати старијим кајмаком, преко поређати месо па одозго, такође, премазати кајмаком. Пећи у загрејаној рерни од 180 до 200 степени Целзијуса, док месо не добије румену боју. Служити топло с прилогом од бареног поврћа из воде у којој се бут кувао, а може да се поспе свежим листовима першуна, сремуша или мирођије.

Говеђа супа

Потребно је:

  • 0,5 кг говеђег млевеног меса
  • 2 л воде
  • јаја (по једно за особу)
  • суви зачин
  • со
  • бели бибер
  • лишће першуна
  • 1 мањи целер
  • 2–3 шаргарепе

Поврће исецкати на ситне коцке, додати месо и два литра воде па све заједно кувати, али не мешати. Додати суви зачин, со и бибер. Скидати масноћу која се ствара па кад је месо готово, процедити. Вратити у суд и долити још мало воде па све поново ставити на ватру док не почне да кључа, онда улити по једно јаје, не више од четири, и оставити да се кува још десетак минута. Приликом сервирања у тањир декорисати сецканим першуном и целеровим листом.

Салата од барених јаја

Потребно је:

  • 2 барена јајета
  • кисели краставчићи
  • 3 црвене киселе паприке
  • мало уља
  • со
  • бибер
  • суви зачин

Обарена јаја ољуштити и исећи на половине. Кисели краставац и црвену паприку оцедити и исећи на ситне комадиће. Поврће поређати по тањиру, преко поређати исечене полутке јаја, посолити и побиберити и претходно их мало науљити. Посути више због декорације с два-три зрна бибера, бела или црна.

Свињски бут с каранфилићем

Потребно је:

  • 1,5 кг свињског меса од бута

  • суви зачин
  • со
  • бибер
  • бели лук
  • 50 г свињске масти
  • кашика каранфилића, двадесетак цветића
  • вода
  • мало ракије

Бут опрати, упити воду убрусом па комад зарезати оштрим ножем тако да може да се у изрезе утрљају со, бибер, суви зачин. Када месо овако маринирате, у поре побости каранфилић и комадиће белог лука. У тепсију у којој ћете пећи додати маст, спустити месо и ставити да се пече. Преливати повремено водом, а на крају пре него што искључите рерну прелити водом у коју је додато мало ракије. Може да се сервира топло и хладно.

Коментари0
aaad1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља