субота, 19.06.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

„Један појас, један пут” иницијатива: Кина и свет јачају глобалну сарадњу

На церемонији отварања недавно одржаног Боао форума Азија 2021, Кина је предложила наставак сарадње и изградње заједничке будућности. Наставићемо да сарађујемо са свим странама у заједничкој изградњи „Појаса и пута” високог квалитета, наставићемо традицију опсежних консултација у циљу постизања опште добробити. Промовисаћемо одрживе циљеве: концепт отворене сарадње, зеленила, интегритета, тежити постизању високих стандарда као и побољшању животног стандарда.

Након завршетка епидемије, светска економија, којој је хитно потребан опоравак, суочиће се с три велике промене.

Прво, економски опоравак је успорен док борба за моћ на глобалном нивоу између великих сила достиже свој врхунац. Међународни монетарни фонд предвиђа да ће, како епидемија попушта, стопа глобалног економског раста ове године достићи 6 процената, а 2022. године 4,4 посто. Међутим, постоје одређени предуслови како би се достигао овакав очекивани опоравак. Између осталог ту спадају: проток капитала, логистика; људи треба да се ослободе окова епидемије како би наставили да воде свој живот нормално, а сарадња за опоравак светске економије треба да се настави у склопу међународних економских и трговинских правила. Инструментализовани мултилатерализам појединих великих земаља или вештачко раздвајање од других земаља не доприноси брзом опоравку и здравом развоју свеске економије након епидемије. Неке велике силе настоје да одрже доминантну позицију користећи правила како би сузбиле остале земље или теже удруживању са савезницима како би преобликовале неутралан поредак управљања, прибегавајући селективном мултилатерализму. Таква неслога у глобалном управљању не доприноси опоравку светске економије након епидемије.

Друго, епидемија је убрзала трансформацију економије и дигитализацију. Дигитална трансформација одиграла је велику улогу  у борби  против епидемије. Одржавање економских активности током епидемије наставља да поспешује економски опоравак након епидемије. Кина је заблистала у контроли епидемије и промовисању трансформације дигиталне економије уз помоћ нових технологија, пружајући на овај начин пример земљама света за улазак у ново доба промена. Са сазревањем дигиталне технологије и растућим развитком дигиталне економије, непрекидно се пружају предности нових економских формата након епидемије. То значи де ће компаније из целог света морати хитно да се прилагоде новим пословним форматима, новим правилима и новом конкурентском окружењу.

Треће, све је већа потреба за ниско-карбонским, зеленим и одрживим растом. Морамо хитно да се позабавимо климатским променама јер „човек и природа су једно”.

Претходни модел економског развоја не задовољава потребе човечанства у борби против климатских промена. У том смислу, прилагођавање модела економског развоја и обраћање пажње на управљање климатским променама значи истраживање и развој нових производних  капацитета. Зато нови модел економског развоја мора бити предвођен ниским карбоном, зеленим и одрживим растом.

Иницијатива „Један појас, један пут” је обећање века, кинеско обећање и пут ка будућности. Ова иницијатива ће постати важно полазиште за земље дуж пута и појаса у реализацији и неговању нових могућности у свету након епидемије. Кина ће радити на остваривању више пословних партнерстава у области здравства, еко-развоја, повезаности, тако пружајући позитиван допринос заједничком развоју човечанства.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља