Субота, 01.10.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Опрезно после короне

Mr sci. med. dr  Бојан Илисић, интервентни кардиолог(Фото Бел Mедик)

Миокардитис, запаљење срчаног мишића, више него икад изазива интересовање јавности јер је веома честа компликација Ковида-19. Тешко се препознаје, код 25 одсто оболелих изазива хроничну срчану слабост и трећи је најчешћи узрок изненадне смрти код  деце и младих. Како се борити са овом болешћу, разговарали смо са Mr sci. med. dr Бојаном Илисићем, интервентним кардиологом у Бел Медику.

Који су симптоми миокардитиса?

Бол у грудима, неправилан рад срца, замарање при мањим напорима, отицање ногу, знак су да се одмах јавите кардиологу не само ако имате или сте имали Ковид-19, већ у сваком таквом случају.

Које групе људи су посебно угрожене? 

Од вирусног миокардитиса могу да оболе особе било ког животног доба и пола, али мушкарци су под дупло већим ризиком обољевања од жена. Најчешће обољевају физички активне младе особе од пубертета до раних тридесетих година. Под повећаним ризиком су и особе са ослабљеним имуним системом, као и особе које користе наркотике, без обзира на пол и доб.

Да ли миокардитис може да угрози живот пацијента?

Иако се највећи број пацијената успешно опорави од миокардитиса, светске статистике говоре да је миокардитис трећи најчешћи узрок изненадне смрти код  деце и младих. Зато је потребан посебан опрез код младих и спортиста који желе да наставе са редовним физичким активностима након прележане Ковид-19 инфекције. 

Зашто се миокардитис често јавља код оболелих од Ковида 19?

Вирус Ковид-19 напада ћелије везујући се, по принципу кључа и браве, за такозване АЦЕ-2 рецепторе који су најбројнији у ткивима плућа, срца и крвних судова. Код ове инфекције се може очекивати чешћа инфекција срца него код других вируса, с обзиром на релативно велику густоћу АЦЕ-2 рецептора у срцу, као и на трајање заразне фазе болести. Међутим, осим миокардитиса, Ковид може да изазове и инфаркт миокарда, поремећаја срчаног ритма, згрушавања крви и тромбозе малих и великих крвних судова, активирања запаљенског синдрома и аутоимуне реакције.

Како се дијагностикује?

Дијагноза се поставља на основу субјективних тегоба пацијента, клиничког прегледа кардиолога, електрокардиограма, ултразвучног прегледа срца и налаза повишених кардиоспецифичних ензима у крви. Понекад је потребно урадити и преглед срца магнетном резонанцом, а врло ретко и биопсију срчаног мишића. Додатни прегледи који могу да буду потребни током периода праћења су Холтер ЕКГ мониторинг срчаног ритма и тест физичким оптерећењем.

Које све прегледе треба да обави свако ко је прележао Ковид 19?

Свако ко је прележао Ковид-19 инфекцију би по престанку симптома требало да уради лабораторијске анализе крви. Све особе које су имали средње тешку и тешку клиничку слику Ковид-19, особе које имају болести срца и крвних судова, млади спортисти и рекреативци треба да ураде електрокардиограм и ултразвук срца, а код неких се препоручује и холтер ЕКГ мониторинг, ергометријски тест и магнетна резонанцу срца.

Бел Медик има и посебно креиране пакете за праћење пацијената који су прележали Ковид-19.

Колико дуго трају симптоми?

Симптоми Ковид-19 инфекције обично трају до 14 дана и постепено престају. Одређен број пацијената има продужену Ковид-19 инфекцију, а код неких се развија и пост-Кквид синдром у виду хроничног замора, слабе толеранције напора, главобоља и других тегоба. Овакво стање може трајати и дуже од неколико месеци након прележане инфекције.

Како се лечи миокардитис?

Не постоји специфични лек за Ковид-19 инфекцију, па самим тим ни за Ковид-19 миокардитис.

Пацијенти са вирусним миокардитисом без поремећаја функције срца у акутној фази болести, имају добру прогнозу, и код њих се у највећем броју случајева очекује потпуни опоравак без специфичног лечења. Код болесника са поремећајем срчане функције примењују се лекови за срчану слабост, аритмије, ређе лекови који модификују имуни систем.

Да ли миокардитис оставља трајна оштећења на срцу?

Већина пацијената који су имали благу форму миокардитиса, опорави се без последица.  Половина пацијената са поремећеном функцијом срца се у року од годину дана потпуно опорави, 25 одсто развије хроничну срчану слабост, од којих ће 25 одсто у будућности захтевати комплексне интервенције на срцу, укључујући и трансплантацију срца . Правовремена дијагностика, обустављање тешких физичких активности и одговарајуће лечење миокардитиса смањује ризик од напрасне срчане смрти као и ризик за настанак трајног оштећења срчаног мишића.

Промотивни текст

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.