Ђаконије из дубоког тањира
Још од малих ногу, децу уче да су најздравија кувана јела, она која се једу кашиком. И управо на њих се малишани мрште, а тинејџери покушавају да их избегну и замене „брзом храном”. Ако желимо да будемо здравији, виткији и да се боље осећамо, право је време да пређемо на лакше оброке и да прочистимо организам.
– Пословица каже „Пробуши кашику ако хоћеш да смршаш”, а ја бих то променила у „Узми већу кашику”, јер су кувана јела здрава, хранљива и нискокалорична – каже Марина Стрмотић, алиас Марина Марс, искусна и пасионирана куварица, која је и овога пута своје опробане рецепте спремно поделила с нашим читаоцима.
Као бака два живахна дечака који обожавају њену кухињу, наша сарадница је свесна да није лако приволети најмлађе да заволе кувану храну, зато је највећи изазов направити је укусном и привлачном.
– Наравно да ни моја сестра ни ја као деца нисмо волеле таква јела, али тата је био строг када је реч о оброку, нисмо смеле од стола док све не поједемо, па су сузе биле чести зачин за трпезом. Схватила сам да сам одрасла кад сам почела да уживам у јелима из дубоког тањира – признаје Марина.
Пролеће је доба кад се баш сви некако зажелимо бакиних супица с кнедлама од гриза или домаћим резанцима, маминих чорбица и варива, чувеног недељног ринфлајша. А свуда око нас је миришљави зелениш: маслачак, коприва, блитва, боранија, грашак, салате, млади лук и ротквице из баште, гљиве у шуми, шпаргле.
– Ово богатство треба искористити. Учиниће добро организму, а развеселићете и непца свежим укусима – истиче наша саговорница, поручујући, из личног искуства, да ће ручак бити још укуснији ако сами кренете у потрагу за тим благом ливада и шума.
Чорбица од блитве
Потребно је:
- 300 г блитве
- 1 мања главица црног лука
- 2 шаргарепе
- 1 кромпир
- кришка целера
- 1 чен белог лука
- мало першуновог листа
- 50 мл маслиновог уља
- 1 пуна кашика гриза
- со, бибер
- 1 кашика киселе павлаке (по жељи)
На уљу пропржити црни лук, додати насецкано на коцкице коренасто поврће и кромпир, подлити с мало воде и динстати док не омекша, онда долити 7 дл воде и кад проври додати опрану, ситно сецкану блитву и кашику гриза, зачинити и пустити да се кува 5–6 минута. На крају додати сецкани першун, сервирати и по жељи додати кашику киселе павлаке.
Рецепт и фотографије Марина Стрмотић (Марина Марс)
Подели ову вест


Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.