Четвртак, 20.01.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Зашто је тотални преглед срца златни стандард у кардиологији?

(Фото ПУЛС)

Годишње у свету, од кардиоваскуларних болести, премине чак 17,8 милиона људи. Овај број је у Србији такође доста висок и износи око 50.000.

Ове узнемирујуће бројке показују нам да много људи још увек не схвата колико су болести срца и крвних судова озбиљне и учестале и да о овом органу треба редовно водити рачуна. Најбољи начин да се установи у ком стању се налази срце и мрежа крвних судова у нашем телу је одлазак на тотални преглед срца, током кога ће се детаљном анализом више фактора доћи до одговора на ово питање.

Уколико постоји породична склоност ка болестима кардиоваскуларног система, онда је ова врста прегледа неопходна, јер на тај начин пацијент делује проактивно и иде у сусрет откривању проблема на време што је круцијално за лечење болести срца и крвних судова. Што се пре открије да евентуални проблеми у функционисању овог система постоје, реаговаће се у почетној фази и неће доћи до тежих оштећења, која могу довести и до фаталног исхода.

Важно је да знамо следећи податак – чак 85% превремених смртних исхода је могло бити спречено правовременим откривањем проблема на крвним судовима и срцу. Дакле, превенција и рана дијагноза спасавају живот и због тога треба ићи на редовне годишње прегледе уз помоћ којих пацијент може да сазна да ли је све у реду с његовим срцем.

Које све анализе обухвата тотални преглед срца?

Свеобухватни преглед срца је осмишљен тако да лекар добије што више информација у току само једног доласка пацијента у ординацију, па тако он обухвата неколико различитих анализа:

  • процену кардиоваскуларног ризика,
  • комплетну анализу крви,
  • ЕКГ срца,
  • ултразвук срца,
  • ергометрију.

Због чега је важна процена кардиоваскуларног ризика?

Када је процена кардиоваскуларног ризика у питању, за лекаре је она важна како би на време почели с лечењем пацијента или код оних код којих је већ утврђено неко кардиоваскуларно обољење, како би учинили све што је могуће да не дође до погоршања стања или фаталног исхода. На ризик од појаве кардиоваскуларних болести утиче животни стил, па су тако гојазне особе, пушачи и сви они који имају слабу или никакву физичку активност, угрожени.

Комплетна анализа крви

Лабораторијске анализе крви омогућавају лекару да сазна више о стању кардиоваскуларног система, кроз посматрање неколико параметара. Ово су неки од најважнијих (наравно у складу с општим стањем пацијента, анализе се могу проширити), које треба пратити током одређеног временског периода: комплетна крвна слика с леукоцитима, затим ЦРП и седиментација, гликемија, уреа креатинин, холестерол, али и АСТ, АЛТ, ГГТ, натријум и калијум.

ЕКГ срца – преглед од само неколико минута који даје важне информације

ЕКГ или електрокардиограм, уз помоћ дванаест електрода, за свега неколико минута доноси информације о раду срца на безболан и безбедан начин за пацијента. Ова метода се користи за дијагностиковање аритмија, задебљања или проширења срчаних преткомора или комора, као и за проверу рада срчаних зализака. Поред тога, преглед ЕКГ-ом може и да открије да ли је пацијент имао срчани удар.

Ултразвук или ЕХО срца – открива срчане проблеме код пацијената свих узраста

Ултразвук срца је још једна безбедна и безболна метода прегледа срца, која лекарима пружа информације о величини и облику срца, месту евентуалног оштећења ткива, изгледу срчаних зализака, а такође открива и урођене срчане аномалије.

Препоручује се, пре свега, пацијентима који имају изражене тегобе и већ дијагностиковане срчане проблеме, но често се користи и за пацијенте који не осећају никакве изражене симптоме, већ се само на тај начин превентивно врши детаљан преглед срца.

Ергометрија – мониторинг срца током физичке активности

Још једна неинвазивна метода уз помоћ које лекар сазнаје како срце пацијента реагује на интензивну физичку активност. И док пацијент вози ергобицикл или хода по траци, лекар све време током тих активност, које су на почетку блаже, а касније све интензивније, посматра електричну активност срца, крвни притисак, број откуцаја срца у минути и сл. На овај начин се могу открити аритмије, али и пратити успешност деловања прописане терапије.

Закажите тотални преглед срца и спречите кардиолошке проблеме

Уколико осећате извесне тегобе и стално одлажете одлазак код кардиолога, нека ово буде знак да је време за заказивање тоталног прегледа срца у ПУЛС кардиолошком центру у блоку А на Новом Београду,  на коме ћете сазнати у ком стању се налази ваше срце. Овај преглед је намењен како млађим (већ од 30. године живота) тако и старијим пацијентима да би ваш лекар на време детектовао постојање проблема и препоручио адекватну терапију.

Промотивни текст

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.