Петак, 12.08.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Отворена фабрика ауто-делова АФТ у Прибоју

(Фото Танјуг)

ПРИБОЈ – Немачка компанија АФТ отворила је данас фабрику ауто-делова у Прибоју, у присуству председника Србије Александра Вучића.

У фабрици ће бити запослено укупно 400 радника, а производиће делове за „ауди”, „бе-ем-ве”, „фолксваген” и друге познате аутомобилске брендове.

„Они размишљају о отварању још неког погона у Прибоју”, рекао је Вучић.

Истакао је да то доноси резултате Прибоју, као и да је ситуација у Прибоју била доста лоша до пре само неколико година.

„Данас имам разлог да попијемо са председником општине Лазаром Рвовићем једну домаћу”, додао је председник, преноси Танјуг.

Иако је Пријепоље веће од Прибоја сада Пријепољци долазе у Прибој, јер ту могу да нађу посао, казао је Вучић.

Каже да је Прибој познат по ФАП-у и да тај град има добру радну снагу, добрим знањем и традицијом у аутомобилској индустрији.

Председик општине Прибој Лазар Рвовић каже да је Прибој раније имао најниже плате и највећи проценат незапослених грађана, док је сада друга ситуација.

Фабрика је изграђена на парцели већој од 15 000 квадрата, има 6 300 квадратних метара, а вредност инвестиције је шест милиона евра.

Тренутно је запослено 160 људи, до краја године радиће 250, а укупно ће бити запослено 400 радника.

Вучић: Урадићемо цео пут Кокин Брод-Прибојска бања-Прибој

ПРИБОЈ – Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће у потпуности бити урађен пут Кокин Брод-Прибојска бања-Прибој, за шта ће држава издвојити осам милиона евра.

Вучић је окупљеним грађанима на отварању хотела „Терме 36.6”, казао да ће ускоро видети машине на изградњи пута, а очекује да ће кренути да раде најкасније 1. октобра, јавља Танјуг.

То ће привући нове инвеститоре и биће још фабрика у Прибоју, нагласио је Вучић.

„Имаћемо много политичких проблема и притисака због Косова, али економија нам иде добро, а и пензионери ће имати веће пензије и обезбедићемо више радних места за наше грађане”, поручио је Вучић.

Прибој значајно промењен у последњих седам година

ПРИБОЈ – Председник Александар Вучић данас је на отварању хотела „Терме 36.6” у Прибоју истакао да се тај град много променио у последњих седам година и да је поносан на ту чињеницу.

Вучић је у обраћању казао да су се за Прибој борили он и многи његови људи, а посебно је захвалио саветнику Јергу Хескенсу.

Истакао је и да можемо да успемо само ако имамо људе и породице као што је породица Горана Деспића која је инвестирала у обнову хотела.

„Радио је цео живот и одлучио да уложи у Србију, а могао је лагодно да живи три живота без икаквих проблема од Монака до Москве. Он је решио да новац који је тешким радом зарадио у иностранству уложи у свој Прибој”, казао је он.

Вучић је подсетио да је Деспић добио признање патријарха СПЦ Иринеја, те најавио да ће добити одговарајући орден Републике Србије за све што је урадио за овај крај.

„Прибој не изгледа као пре седам година када сам долазио. Ако је неко поштен нека узме слику Прибоја од пре седам година и данас, па погледајте шта је било и шта је данас у Прибоју. Данас када видите овакав хотел са четири звездице, а онда газда Деспић каже да нуди ноћење са доручком за 2.990 динара. Када га питате како се исплати, он не кука и каже има рачуна”, додао је Вучић указујући да су му нуђене субвенције, али да их је одбијао, преноси Танјуг.

Вучић је казао да ће у хотел, у који су уложени милиони, долазити гости из целе Србије, али и иностранства.

Пренео је да је договорено да се од 1. октобра крене са изградњом пута Прибој-Кокин Брод, како би се спојили Златибор и Златар са Прибојем, што ће коштати најмање 850 милиона динара.

„Настављамо да радимо на прузи Ваљево-Врбница. Пут ћемо брзо да завршимо, али за три до четири године моћи ћемо да кажемо да идемо солидном брзином пругом Београд-Бар”, нагласио је он.

На крају је честитао Прибојцима што је њихов град међу најбољима у Србији по вакцинацији са више од 50 одсто вакцинисаних.

Расте број вакцинисаних, али потребно да се тај процес убрза

ПРИБОЈ – Председник Александар Вучић поново је данас апеловао на грађане да се вакцинишу против коронавируса и изразио наду да ће Србија у наредних 20-ак дана успети да достигне цифру од 50 одсто вакцинисаних макар првом дозом.

„Не могу да кажем да вакцинација данас иде лоше, ја бих волео да иде и брже, али није лоше... Вакцине су спас, вакцине нам дају живот, доносе фабрике, доносе новац и спасавају од свега”, рекао је Вучић у Прибоју, након што је присуствовао отварању нове фабрике, јавља Бета.

Он је рекао да је вакцинација данас знатно боља него пре недељу дана и да ствари „иду у добром смеру”.

„Наравно, апелујем на све да буду и даље пажљиви, нарочито они који нису вакцинисани”, рекао је Вучић.

Никада се нећемо одрећи подршке нашем народу

ПРИБОЈ – Председник Александар Вучић истакао је данас да Србија жели најближе односе са Црном Гором и да се никада неће одрећи подршке свом народу у тој земљи.

Вучић је, упитан за изјаву председника Црне Горе Мила Ђукановића, поводом 15-те годишњице осамостаљења, да та земља мора да се одупре „великој државној клеронационалисточкој агресији нашег негирања” и да је том одлуком исправљена неправда, казао да је оно што се догодило пре 15 година било право грађана Црне Горе да је донесу, као и да никога не треба терати да остане са неким ако то не жели.

„Међутим, да ли сам у то време волео и да ли бих данас волео да је одлука другачија, да волео бих да смо сачували заједницу Србије и Црне Горе, али поштујем право грађана Црне Горе који су донели другачију одлуку и поштујемо независност Црне Горе”, објаснио је он, јавља Танјуг.

То, како каже, говори о неспособности политичара у то време, једној вишедеценијској антисрпској политици која је вођена против нашег народа у Црној Гори и државне заједнице.

„Данас имају независну државу, желимо најближе односе, али не морају да измишљају непријатеље тамо где их нема и да не говоре нашем народу у Црној Гори да не смеју бити припадници српског народа, јер ако јесу немају права. Нас занима да имамо најближе односе са Црном Гором, али и да пружамо подршку српском народу у Црној Гори, поштујући независност Црне Горе”, објаснио је он.

Вучић је истакао да се Србија никада неће одрећи подршке српском народу, и да ништа не ради против Устава Црне Горе, или супротно европским правилима, међународног јавног права.

„Само када погледате положај Албанаца у Северној Македонији и поредите са Србима у Црној Гори, а Срба у Црној Гори је процентуално значајно више, биће свима све јасно”, рекао је Вучић.

ФАП ће опстати, за бивше раднике наћи друго решење

ПРИБОЈ – ФАП ће да опстане, али морамо да унапређујемо технологију, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић додајући да је до сада и опстао управо због наруџбинана које су стизале из Војске Србије.

Вучић је новинарима у Прибоју, одговарајући на питање да ли је могуће пословима са Војском Србије обезбедити сигурније запослење у ФАП-у, казао да у тој фабрици тренутно ради 250 радника.

„ФАП и постоји управо захваљујући наруџбинама које су стизале до скора из Војске Србије, сада верујем да ће долазити из МУП-а и из Војске Србије. Морамо да гледамо како да модернизујемо производњу”, казао је председник.

Како наводи, осим модернизације потребно је и усвајање нових технологија и прављење конкуренције за шта је веома важна фабрика која је данас отворена у Прибоју, јавља Танјуг.

Одговарајући на питање да ли ће педесетак радника који су 2015. године напустили ФАП, а у међувремену су пензионисани, бити ослобођени плаћања пенала, Вучић је казао да је то велики проблем за који се мора пронаћи неко друго решење.

„То нам је велики проблем, јер би то отворило Пандорину кутију, морамо да нађемо друго решење и да погледамо како то да урадимо”, казао је Вучић.

Наводи да ако би ти људи били ослобођени плаћања пенала, онда би имали 500.000 људи који би дошли са истим захтевом.

„Таман да одмах банкротирамо и да плаћамо грешке и деведесетих и двехиљадитих када су све фабрике позатварали”, казао је Вучић.

Држава помаже пољопривреди, не може да уређује тржиште

ПРИБОЈ – Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да држава великим субвенцијама помаже пољопривредницима, али да не може да уређује тржиште, нити да откупљује све тржишне вишкове.

Вучић је тако одговорио у Прибоју на новинарско питање да ли држава може да обећа пољопривредницима да ће њихови производи имати предност у односу на увозне на тржишту.

„Уз сву најбољу намеру, држава не може да уређује тржиште. Ми ове године имамо одличну цену кукуруза, имали смо одличну цену малине, али то није вест за медије и нигде се не чује. Наша је навика да будемо увек ти који ћемо да кукамо и да се жалимо, а када нам је добро, онда ћемо да прећутимо. То није у нашем коду да кажемо да је било нешто добро и поштено”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

Додаје да држава обезбеђује 50 одсто средстава за набавку новог трактора, а да су те субвенције 2017. и 2018. године износиле и до 65 одсто.

У којој то земљи постоје толике субвенције, запитао је Вучић.

„Не можемо да гарантујемо да ћемо ми да откупљујемо све тржишне вишкове, ко год да вам то каже – лагао би вас, није моје да се додворавам било коме. Наше је да субвенцијама подстичемо развој, пре свега, сточарства, али и воћарства и повртарства. Ратарство не морате да подстичете толико. То је наш посао, а ми да одредимо цену на светском тржишту у зависности од тога да ли је било кише или сунца у Украјини, Кини или Америци, није реално”, казао је Вучић.

Нагласио је да држава увек помаже пољопривреди, али и да та помоћ државе никад није довољна.

Председник истиче да у Србији сваке године расте пољопривредна производња, да све веће површине наводњавају, да су све више заштићене специјалним мрежама у воћарству, затим да се све више употребљавају најсвременије агротехничке мере...

Али, да обећам оно што није у домену државе – не могу, а да помажемо хоћемо, поручио је Вучић.

На питање да ли може да буде већа пољопривредна пензија пошто сада износи 11.800 динара, председник је истакао да њу добијају само они који нису уплаћивали порезе и доприносе, и да је то нека врста социјалне помоћи.

Додао је да би волео да пољопривредне пензије буду веће и да се и зато отварају нове фабрике, путеви и друго.

Пут Прибој-Чемерно биће урађен

ПРИБОЈ – Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће пут Прибој-Чемерно ка граници са Црном Гором бити изграђен, а да је питање тренутка да ли ће то бити урађено у наредних шест месеци или годину дана.

Вучић је новинарима у Прибоју казао да не може у овом тренутку да обећа пут Прибој-Чемерно, али да ће сагледати све финансијске конструкције и друго.

„Не обећавамо ништа, погледаћемо и финансијске конструкције и све друо, али питање је тренутка када ће то бити урађено, да ли у наредних шест, седам месеци, или у наредних годину и два месеца. Мислим да ће пре бити у другом делу, али свеједно урадићемо свих тих 30 километара”, казао је Вучић, јавља Танјуг.

Поновио је да ће осам милиона евра бити уложено у пут од 27 километара дужине.

Коментари12
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Леон Давидович
Оно некад је била права индустрија макар и да је радила и по лиценцама страних предузећа, али је производила готов производ, Како је било тако препознатљиво провидно уништење домаће привреде ( како је целу источну Европу саветовала Сорошова фондација)да би праву индустрију која је завршила у рушевинама заменила индустрија полупроизвода и сличних производа у претворила привреду у потпуно зависну од страних компанија. Врхунска победа људског егоизма.
Sloba Novski
Samo napred Srbijo!
Dragan Stankovic
A kolike su plate?
Sloba Novski
16,5 miliona dinara nedeljno. Mislis li da je to dovljno?
Мали Ђокица
Какве делове за аутомобиле ми правимо за странце, па још за све светске марке? Да ли неко зна да каже да правимо водене или бош пумпе, можда диференцијале или мењаче? Можда моторе најбоље на свету? У задњих 6-7 година сам чуо само за предење жице. То раде углавном девојке. Боље им је да преду жицу него вуну.
Slobodan Tašin
Меи та у Обреновцу ради кућишта за турбо пуњаче, БМТС у Новом Саду треба да производи комплет турбо пуњаче, плус развој. Континентал у Новом Саду треба да ради електронику за аутомобиле...
Dusan T
Problem sa FAPom je bio to sto pravio gotove proizvode sa maksimalnom dodatom vrednoscu, pa je bio konkurencija svima ovde navedenim dobrociniteljima. Zato ga je trebalo satrti sankcijama, kao i druge gigante srpske industrije, da bi nam posle dobrocinitelji, uz blagoslov politicara koji se sa njima slikaju, dozvolili da za njih, a za kikiriki, pravimo delove. Od necega se mora ziveti, ali pamti pa vrati.
Мали Ђокица
Још пре пола века ФАП је имао рекламу коју ниједна фабрика на свету није имала, колико је мени познато. Камион у пуној брзини на крају пута пада са неколико метара и наставља даље да иде. Досманлије су добиле задатак да све униште и за 2 године уништено је 22.000 фабрика, радионица, пољопривредних добара и све што претставља конкуренцију. Једино што су се странци преварили у рачуну. Земља је толико осиромашила да не може да купи ни неколико стотина машина, трактора, тенкова, авиона, пумпи...

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.