Понедељак, 26.07.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Нова технологија у служби слуха

(Фото: Neuroth)

Слушни апарат је мали електронски уређај који се носи у уву или иза ува. Он појачава слушне вибрације које улазе у уво, а неоштећене слушне ћелије унутрашњег ува реагују на те веће вибрације, претварају их у неуронске сигнале који се преносе до слушног подручја у мозгу. Што је веће оштећење слушних ћелија, губитак слуха је озбиљнији и потребно је веће појачање слушног апарата. Напредак електронике у области слушне акустике пружио је могућност корекције чак и веома тешких оштећења слуха и пријатност слушања. Данас су готово сви слушни апарати дигитални. Дигитална помагала претварају звучне таласе у нумеричке кодове, сличне бинарном коду рачунара, пре него што их појачају. Такође се могу програмирати како би се фокусирали на звукове који долазе из одређеног правца што даје посебне предности у пријатности слушања и комуникацији. Савремене слушне апарате карактерише врхунска обрада звука и фреквенцијски одзив. Када звук стигне у слушни апарат, мора се делити на опсеге звука, тзв. канале и дигитализовати пре него што се појачају. Што је бољи слушни апарат, то има веćу флексибилност да појачава појединачне звукове што је специфично и различито за сваки губитак слуха. Bluetooth компатибилност је, такође, значајна функција слушних апарата у времену у коме су мобилни телефони постали део свакодневног живота. Она нам омогуćава да слушне апарате повежемо с мобилним телефонима ради обављања разговора или подешавања слушних апарата.

Бежична технологија омогуćава да два слушна апарата раде заједно као један комплетан систем тако што се улаз звука у оба слушна апарата дели. Савремени слушни апарати поседују могућност дигиталног смањења шума. Они анализирају сигнал како би утврдили да ли садржи нежељену буку и смањили је.

Савремене технологије слушних апарата можемо да представимо једном свакодневном ситуацијом. Замислите да седите у типичном ужурбаном ресторану и вечерате с пријатељима. Звукови се чују из свих праваца, попут звецкања посуђа, људи који разговарају и смеју се за другим столовима. Носите нови слушни апарат и слушате пријатеља који седи преко пута вас за столом. Ваши слушни апарати истовремено смањују импулсне звукове попут прибора за јело који звецка о тањир (смањење импулсног шума), смањују зујање вентилационог система (дигитално смањење буке), потискују гласове људи за столовима иза вас (систем усмереног микрофона). Све ово раде аутоматски док појачавају и обликују говорни сигнал вашег пријатеља, а ви се  можете  опустити и уживати у пријатности слушања, комуникације и дружења.

Технолошки напредак на пољу слушних апарата омогућава живот без ограничења. Да не бисте осећали несигурност због избора одговарајућег слушног апарата, неопходно је да прво остварите контакт са стручњаком за слух – аудиологом, како бисте добили информације о оштећењу слуха и савете о слушној рехабилитацији, а други корак је свакако тестирање слуха које можете обавити бесплатно у слушној кући „Neuroth уз претходно заказивање.

Промотивни текст

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.