Уторак, 19.10.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Огроман успех прве кинеске мисије на Марсу

Симулација успешног слетања „Тианвен-1” на Марс

У 7.18 часова, 15. маја, беспилотна кинеска летелица „Тианвен-1” слетела је на унапред одабрано подручје за слетање у јужној равници Марса, под називом Утопија планитија. Тиме је успешно остварена прва истраживачка мисија на Марсу.

Од свог првог успешног лансирања 23. јула 2020. године, летелица „Тианвен-1”  током фазе преноса испаљивања са земље извршила је један маневар дубоког свемира и 4 корекције на пола пута, те је успешно извршила заузимање Марса 10. фебруара 2021. године. Уласком у велику елиптичну орбиту Марса, сонда је постала први Марсов сателит кинеске производње. „Тианвен-1” сонда је 24. фебруара успешно извршила треће успоравање делимично улазећи у гравитационо поље Марса (МОИ). Након пристајања у орбити Црвене планете, у периоду од два Марс дана, извршено је глобално даљинско истраживање Марса и детаљно је описано унапред одабрано подручје за слетање (топографија, геоморфологија и временски услови с песком и прашином).

Највећи изазов ове мисије јесте само слетање на Марс. Замислите лоптицу коју са голф терена у Паризу ударите толико јако и прецизно да она улети у рупицу на голф терену у Токију. Због тога је овај процес слетања као најопаснији и најузбудљивији познат још и као „девет минута ужаса”. Тренутна стопа успешности људских мисија на Марсу је око 50 процената, а већина њих је у фази уласка/спуштања/ слетања (ЕДЛ).

Иако је Кина раније имала искуства са слетањем на Месец, мисија „меког” слетања на Марс још је већи изазов. С једне стране, на површини Марса постоји атмосфера (густина атмосфере Марса је око један проценат земљине атмосфере), па Марс има компликованије окружење од месечеве површине; с друге стране, Марс је даље од земље, а кашњење у комуникацији достиже око 20 минута. Стога је читав поступак слетања предалеко од површине земље да би могао било шта да уради, а може га довршити само „Тианвен-1”.

Истраживање Марса није само пробој у историји у смислу инжењерских мисија, већ представља и највећи корак у историји на пољу планетарне науке. Истраживачка мисија Марса састоји се од 5 главних мисија, које углавном укључују истраживање свемирског окружења Марса, површинску морфологију и структуру површине тла итд., што ће Кини омогућити прве информације о Марсу. Један од истраживачких пројеката укључује истраживање климатских услова као што су атмосферски подаци о температури, притиску, брзини и правцу ветра, те истраживање магнетних и гравитационих поља Марса, што ће у великој мери дати одговоре на многа питања широке јавности о томе каква је клима на Марсу.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.