Уторак, 26.10.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Преминуо Јуан Лонгпинг – отац хибридног пиринча

Професори и студенти положили су 22. маја цвеће око скулптуре Јуана Лонгпинга постављене на Универзитету Чангша

Дана 22. маја, у 13.07 часова, у граду Чангша провинције Хунан, у 91. години, преминуо је Јуан Лонгпинг, отац хибридног пиринча и члан Кинеске инжењерске академије.

Јуан Лонгпинг је за живота често говорио: „Људи су као семена, морају бити добри да би се развили добро.” Као пионир истраживања и развоја хибридног пиринча, он је први научник који је успео да искористи хетерозу пиринча. Јуан Лонгпинг посветио је свој живот истраживању, примени и промоцији технологије хибридног пиринча. Његов допринос кинеској прехрамбеној сигурности, пољопривредном и научном развоју те светској опскрби храном је изванредан. Добитник је најпрестижније Награде за науку и технологију у Кини, Унеско награде за научни допринос као и Светске награде за храну. Године 2018. почаствован је титулом пионира реформе, а Медаљу Републике добио је 2019. године.

Његово прво занимање било је учитељ. Након што је дипломирао на Синан пољопривредном универзитету 1953. године, Јуан Лонгпинг почео је да предаје у пољопривредној школи у граду Анђанг у Хунану, а са собом је носио своју тек купљену виолину. Водио је своје студенте на експериментална калемљења у настојању да произведе нови усев с високим приносом. Када је утврђено да чињенице нису у складу са тадашњим популарним теоријама, схватио је да је гледао у погрешном правцу дуги низ година. Ова промена у теоријским смерницама поставила је јак темељ за његово опсесивно истраживање нових напредних усева.

Јуан Лонгпинг је заједно с тимом стручњака спроводио истраживања суперхибридног пиринча, непрестано остварујући резултате током више од 50 година истраживања. Сваке године одлазио је у базу Санја Нанфан и радио три до четири месеца. До кад га је здравље служило, свакодневно је одлазио на поља пиринча и проверавао број класова, величину зрна и број празних љуски.

У децембру 2020. године, Јуан Лонгпинг је напунио 90 година. Иако су породица и пријатељи бринули због његовог здравља, то га није спречило да и даље посећује Санја Нанфан како би, као и обично, обавио своја научна истраживања на хибридном пиринчу. Овог пута, због бола у стопалима није био у могућности да проводи пуно времена на пољима па је већину времена посветио проучавању хибридног семена пиринча треће генерације под микроскопом, правећи детаљне записе о својим запажањима. Колеге га се сећају као човека који је живео од јутра до мрака проучавајући хибридни пиринач.Током година, делом од свог бонуса, основао је Јуан Лонгпинг награду за пољопривредну науку и технологију. Индијски стручњак Иши Кумар један је од добитника ове почасти. Пре више од 30 година, Иши Кумар дошао је у Хунан како би учествовао у обуци о технологији хибридног пиринча на часовима Јуана Лонгпинга. Касније су његове нове сорте хибридног пиринча чиниле 50 процената укупне површине хибридног пиринча у Индији. Индија је постала друга земља по величини у узгоју хибридног пиринча.

Тренутно се кинески хибридни пиринач узгаја у Индији, Бангладешу, Вијетнаму, Филипинима, САД, Бразилу, Мадагаскару и многим другим земљама. Годишња површина усева је 8 милиона хектара, а просечан принос по хектару је око 2 тоне виши од оних код локалних финих сорти.

Кенет Квин, почасни председавајући Светске фондације за храну, познавао је Јуана Лонгпинга више од 20 година. „После смрти професора Јуана Лонгпинга, Кина и свет изгубили су једног од највећих научника у пољопривреди на нашој планети, а ја сам изгубио и великог пријатеља”, изјавио је Кенет.

Мислим да су његова достигнућа толико важна да ће људи у Кини и широм света и након 100 година и даље причати о Јуану Лонгпингу.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.