Уторак, 19.10.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Србија ће тражити извештаје високог представника о ситуацији у БиХ

(Фото Танјуг)

Председник Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија, у складу са Дејтонским споразумом, убудуће редовно тражити извештаје високог представника у БиХ о политичкој ситуацији у тој земљи.

Вучић је, након састанка са представницима РС и парламентарних странака из Српске, поручио и да ће Србија увек помагати и подржавати Републику Српску.

„Рекао сам да ће по први пут, министар спољних послова Србије, Никола Селаковић, у складу са овлашћењима, тражити извештај од високог представника о стању у БиХ. Србија ће почети да се понаша како до сада није, али у складу са оним што је потписано”, рекао је Вучић у обраћању медијима.

То су, додао је, позитивне, важеће, правне норме и у складу са Анеском 10 Дејтонског споразу, високи представник је дужан да обавештава и заинтересоване стране, а то је и Србија.

„Тај анекс је потписао Милан Милутиновић и од сада има редовно да тражимо извештај високог представника. Уверено смо да ће високи представник, ако опстане, испуњавати ту обавезу”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

Додао је да разуме зашто људи у РС са зебњом гледају на непоштовање правних процедура, јер је високи представник требало да буде потврђен у СБ УН, али их је замолио да разумеју шта је реална политика, ма колико се суочавали са тешким последицама и ситуацијом.

„Замолио сам их да доносе закључке, али да воде рачуна и о тим односима. Србија ће морати да разговара са високим представником и тражићемо извештаје, исказивати ставове, мишљења и односе и слушати шта РС има да каже”, рекао је Вучић.

Он је поручио да је веома опасно играти се Бонским овлашћењима, на чему ће Србија да инсистира.

„Србија неће подржати спровођење у дело Бонских овлашћења којима би неко покушао да креира политичку ситуацију у РС. Знамо да смо мали и да не можемо да утичемо на белосветске моћнике, али колико можемо, у складу са међународним јавноправним нормама”, рекао је Вучић.

Додао је да је саслушао све госте, чуо идеје, и навео да је заједнички именитељ да сви добро разумеју, и власт и опозиција, тежину позиције РС и српског народа.

Србија ће увек бити уз РС, поштујући интергитет БиХ, али и РС, додао је Вучић.

Додао је да је било речи и о економским пројектима, те изразио уверење да ће Србија моћи да осим четири општине, помогне још две општине, и указао на значај изградње аеродрома у Требињу.

Одлуку о високом представнику доноси СБ УН
Председник Србије Александар Вучић рекао је да није Србија та која доноси одлуку о високом представнику међународне заједнице у БиХ, већ Савет безбедности УН.

Вучић је, тако одговорио на питање да ли је именовање Кристијана Шмита прихватљиво за Србију и додао да одлука о његовом именовању треба да оде на седницу Савета безбедности УН, јавља Танјуг.

„Да ли ћу се срести с њим, свакако, али именовање нема везе са нама”, поручио је он.

Са Шмитом коректни односи, али процедуре морају да се поштују

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да са Кристијаном Шмитом, који је именован 27. маја за новог високог представника у БиХ а дужност треба да преузме 1. августа, има коректне личне односе, али да то нема везе са процедурама које морају да се поштују, нити са коришћењем Бонских овлашћења.

Председник је тако одговорио на питање новинара да ли је данас на састанку дошло до приближавања ставова између њега и Милорада Додика, с обзиром на афирмативан став који он, Вучић, има према Шмиту.

Вучић је рекао да је Шмит веома озбиљан и искусан полтиичар, да би претерао када би рекао да су пријатељи, али да може да каже да су веома добри познаници.

Вучић додаје да су се он и Шмит неретко добро разумевали, иако нису увек исто мислили по појединим питањима.

„Али, то нема везе са процедурама и коришћењем Бонских овлашћења. Свакако ћу разговарати са Шмитом и у име Србије тражићу извештај од високог представника и уверен сам да ћемо га и добити. Морамо да разговарамо о свему. Не можете да доносите одлуке на уштрб једне стране, а у корист других страна”, поручио је Вучић, јавља Танјуг.

Председник Србије додаје да су једно лични односи и то што Шмита изузетно поштује јер је веома способан, образован и интелигентан човек који припада сестринској партији ЦДУ-а из Бајерна и долази из најснажније европске земље, а принципи друго.

Ако Курти неће о ЗСО, не мора ни да долази у Брисел

Ако Аљбин Курти мисли да неће морати да се разговара о Заједници српских општина, већ само о томе да ми кажемо да је „Република Косово” нешто што прихватамо и признајемо, не мора ни да долази у Брисел, а ако неко од мене то очекује, не мора ни да ме зове, поручио је данас председник Србије Алексаднар Вучић.

Вучић је упитан имају ли разговори са представницима ЕУ и САД смисла, имајући у виду Куртијеве уцене да неће формирати ЗСО, те да ли ће, уколико оде у Брисел средином јуна на наставак дијалога, пред њега можда бити стављен ултиматум, рекао да никакав ултиматум не очекује.

„Не мислим да ће бити било каквог ултиматума, нити било чега сличног. Када сам био у Белој кући, па то нисам потписао, а да ни од кога овде нисам имао подршку... Људи не морају да брину за такве ствари”, истакао је председник Србије, јавља Танјуг.

Вучић је навео и да је на Београду да разговара и да увек буде отворен за дијалог.

Каже и да би сада имао питање за све који су говорили да нам долази спас са Куртијем, Вјосом Османи...

Поновио је да је на недавном скупу у Љубљани било немогуће слушати њихове аргументе, јер то заправо и нису аргументи, већ само „вика и дрека” и рафал оптужби на рачун Србије – како су Срби силоватељи, како треба да платимо ратну одштету, да одговарамо за геноцид...

„Онда видите да код њих нема жеље да се разговара... Ако Курти мисли да неће да се разговара о ЗСО, него о томе да ми кажемо да је „Република Косово” нешто што прихватамо и признајемо – не мора да долази. Ако неко то од мене очекује, не мора ни да ме зове. Да разговарамо о несталима, то можемо”, рекао је Вучић.

Није лако, нико не долази са лепом понудом за Србију

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас се сви разговори који се воде и све што се тражи од Србије на крају своди на то да Србија призна Косово.

Вучић је, на питање о притисцима који се очекују на нас, приметио у делу страних медија, али и наших, како каже, једну врсту кампање о томе како се ништа посебно не дешава.

„Наводи се да Грчка има своју канцеларију на Косову већ годинама, има али сада са промењеним мандатом. Нико не прави драму, али предстоје тешки дани”, објаснио је он.

Додао је да из дијалога Београда и Приштине држава гледа да извуче највише за Србију и свој народ.

„Али САД и западне силе траже да Србија призна Косово овако или онако. Више чак и не траже да то буде увијено у некој форми, већ директно, уз помињање међусобног признања. Не можете ни замислити колико ми чезнемо за признањем Куртија, јер ћемо после тога сигурно процветати”, рекао је Вучић у ироничном тону, преноси Танјуг.

Нагласио је да ситуација није лака ни лепа, и да нико не долази с колачима и јабукама, ни са једном лепом понудом за Србију.

„Тешки дани за земљу, али не жалим се. Прошли смо много тешких дана, спремни смо поново. Ако хоћете да чујете став Србије, добро, а ако нећете промените власт у Београду и доведите стручњаке који ће поново да опљачкају земљу, униште све фабрике, па ко зна поново шта може да се деси као што су били одвајање Црне Горе и отцепљење Косова”, поручио је Вучић.

Наша реакција на непоштовање споразума биће снажна

Наша реакција биће снажна и оштра по питању непоштовања споразума који су потписани под међународним и окриљем ЕУ, најавио је данас председник Србије Александар Вучић, реагујући на изјаву највиших представника Приштине, попут Аљбина Куртија који се, како је рекао у лице ругају говорећи да неће да формирају ЗСО, коју су потписали.

Вучић је рекао да је представнике РС упознао данас са ситуацијом на КиМ и чињеницом да је изгледа дозвољено било шта рећи портив Србије и српског народа а да то не наизлази на било какву рекацију.

Он је казао да га данас после подне очекују разговори са Метјуом Палмером, помоћником државног секретара САД, као и са Мирославом Лајчаком, специјалним изаслаником ЕУ за дијалог.

„Тим поводом могу да кажем да ће наша реакција бити веома снажна и оштра по питању непоштовања споразума који су потписани под међународним и ЕУ окриљем”, објаснио је он, јавља Танјуг.

Казао је да, када некога сатерате у зид, без обзира да се дође до компромисног решења, морате да покажете оштрину и снагу и кажете да то „не иде”.

„Да Курти уцењује како се са њим разговара и како га третирамо, унапред могу да му кажем да ћу га третирати као и сваког представника привремених институција. Може да покуша да уради нешто, али не би му то саветовао”, закључио је Вучић.

У петак ћу грађанима показати где је будућност Србије

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће се у петак обратити грађанима Србије и показати где је будућност Србије и шта је то прошлост.

Вучић је, након састанска са представницима РС, рекао да неће данас да одговара на домаће теме, већ да ће се обратити народу у Србији у петак.

„Нећу данас да одговарам на нападе оних који су земљу уништили, већ ћу у петак са свим папирима показати где је будућност Србије и шта је прошлост, као о како не смемо да дозволимо да се прошлост врати”, рекао је он.

Вучић је објаснио да ће се у петак обратити, када му прођу сви састанци о КиМ.

Додик: Наишли смо на разумевање и подршку Србије

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Београду да су у разговору са председником Александром Вучићем наишли на велико разумевање и подршку Србије, упркос проблема које сама има, за стање у Републици Српској и покушаје да се, мимо процедуре, именује високи представник, што је противно интересима Српске и српског народа.

„Ми мислимо да треба затворити канцеларију високог председника, о томе су донесени закаључци... Ми смо против његове рехабилитације, спремни смо да кажемо и да то одбијамо, а трагамо и за нашим политичким јединством у Републици Српској и разумевањем Србије”, рекао је Додик, јавља Танјуг.

Ми, истакао, желимо примену Уставу и поштовање међународног права и Устава БиХ који је кршен од високог представника.

Одакле год долазио високи председник он мора бити потврђен Резолуцијом СБ УН јер у противном он за нас неће имати легитимитет.

„Замолили смо председника Вучића да нам помогне у разумевање ове ситуације и позицију Србија која има своје проблеме, а они су наши заједнички, то је Косово и Метохија...”, рекао је Додик на конференцији за новинаре.

Додик је поручио да је потребно јединство и да се преброди овај још један налет који је, како је рекао, веома важан за Републику Српску и српски народ.

Додик је рекао да Канцеларију високог представника у БиХ треба затворити, као и да власти РС нису против антидејтонска страна у БиХ.

„Експеримент међународне заједнице према БиХ и покушаји именовања новог високог представника морају се прекинути – порука је коју је делегација Српске пренела руководству Србије”, рекао је Додик.

Да би жртве Јасеновца биле упамћене, морамо да поштујемо сребреничке

Да би наше јасеновачке жртве остале упамћене ми морамо да поштујемо сребреничке жртве, поручио је данас председник Србије Александар Вучић и истакао да зато треба да будемо другачији од оних који се не сећају јасеновачких жртава и којима не пада им напамет да их помену.

Вучић је, на питање новинара из БиХ шта очекује од 8. јуна када је изрицање пресуде Ратку Младићу и за геноцид у Сребреници и да ли та пресуда може да утиче на промену перцепције у друштву у Српској и Србији да коначно без увијања кажу да се у Сребреници десио геноцид, рекао да се увек трудио да на сваком месту покаже највећи могући пијетет према бошњачким жрвама.

„Да никада чак и не одговарам политички на теме које постају искључиво политика, а не емоционални и ствари однос према жртвама”, навео је Вучић, преноси Танјуг.

Додаје да стално слуша ту причу о геноциду и пита да ли је неспорно да је у Јасеновцу између 1941. и 1945. године убијено многоструко више Срба.

„Јесте ли покренули некад питање геноцида у Јасеновцу, пошто је тамо било и много бошњачких жртава” рекао је Вучић.

„Да ли сте питали то било ког политичара из БиХ и било где другде? Биће да нисте”, рекао је Вучић.

Вучић каже да је то оно што се Србима догађа, али да ту морамо да покажемо разлику а не да терамо инат.

„Морамо да покажемо поштовање према бошњачким жртвама, и да покажемо да смо другачији од оних који се не сећају јасеновачких жртава и не пада им напамет да их помену. Да би наше јасеновачке жртве остале упамћене, ми морамо да поштујемо сребреничке жртве. А по питању правне терминологије и свега другог не мислим ни да је ни место ни време да у тако нешто улазим. Када ствари поставите на овакав начин онда видите да о принципима, моралним и правним, говоримо углавном ми. То је као са причом како Косово може да буде независно, а Републику Српску ћемо на тракторима да избацимо напоље ако помисле исто, навео је Вучић.

А, ми кажемо „не треба независна Република Српска и не треба независно Косово”, поручио је Вучић у одговору новинару из БиХ и додао да на то добијамо одговор „ви Срби сте криви и Косово мора да буде независно”.

„Један принцип ми покажите и жељу и вољу да направимо боље односе, а да нису засновани на понижавању Срба и тиме да Срби морају да добију по носу да би сви били задовољни. Неће Срби више да добијају по носу, неће више да се туку, већ хоће, како се каже у народу, лепо да живе са свима другима. Али, нећемо да дозволимо да Србија буде унижавана”, поручио је Вучић.

Коментари10
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

češnjak
Aneks 10; Član V: Konačna nadležnost za interpretaciju "Visoki predstavnik ima ovlaštenje za konačnu interpretacije ovoga Sporazuma o civilnoj provedbi mirovnoga rješenja." Ako se nekome ne sviđa šta je Milutinović potpisao, a potpisao je da se o radu Visokog predstavnika ništa ne pita niko od potpisnika ako on to ne želi sam
Славиша Гавриловић
Ta тзв. међународна заједница у БиХ се претворила у узурпатора. Па то је скоро пресликана ситуација као са Аустроугарском анексијом. Република Српска нема избора, борба и отпор. Иначе Срби у БиХ ће доћи у исти положај као и Срби у Хрватској и на Косову и Метохији. Од Србије довољно је и макар само разумијевање. Уосталом док Република Српска контролише Подриње, тај дио границе није за Србију проблематичан.
Luis
Aneks 10 ima još neke zanimljive detaljime: "Strane će u potpunosti surađivati s Visokim povjerenikom te njegovim osobljem..." ili "Visoki povjerenik ima ovlaštenje za konačnu interpretacije ovoga Sporazuma..." Dakle, ako Srbija misli da ima pravo na nešto od VP onda mora znati da ima i obaveze.
Demos Cratein
Ако је Србија уз Р. Српску онда Србија не треба признати нелегално именовање новог Високог представника у БиХ (па и ако је он наш пријатељ Немац) које Р. Српска и Русија не признају. Ако ће се наводна реална политика прихватати онда РС треба прихватити да буде укинута и да КиМ нису у саставу Србије. Замислите да Додик замоли Вучића да прихвати реалну политику у вези КиМ? То би Срби у Србији схватили као издају и били би у праву потпуно јер би то и била издаја.
Борис М. Бања Лука
Шта су чекали до сада??

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.