недеља, 20.06.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Палмер: Радујем се печењу код таште

Имаћу сутра ујутру још неколико састанака и поподне ручак са таштом, где се надам печењу и дугачком српском ручку, каже амерички дипломата
Метју Палмер (Танјуг - З. Жестић)

Заменик помоћника секретара САД и специјални представник за Балкан Метју Палмер изјавио је данас за Танјуг да ће у суботу имати још неколико састанака у Београду, а да у недељу лети за САД.

„Имаћу сутра ујутру још неколико састанака и поподне ручак са таштом, где се надам печењу и дугачком српском ручку. У недељу летим за САД. Београд је један од мојих омиљених градова у Европи и атмосфера ми изгледа веома животна. Град ми изгледа веома позитивно”, истакао је Палмер.

За САД и ЕУ веома је важно да се интереси Српске православне цркве на КиМ заштите, а пре свега имовина, каже за Танјуг заменик помоћника секретара и специјални представник за Балкан Метју Палмер.

На наше питање да ли је патријарху Порфирију дао гаранције да ће српско културно наслеђе на КиМ бити заштићено, Палмер каже да је први пут после дужег времена посетио манастир Високи Дечани и да је на свим састанцима које је имао у Приштини истакао очекивања САД да ће се власти у Приштини руководити владавином права, регистровати имовину цркве кроз процес у катастру и обезбедити да манастири имају уредно потраживање на парцеле које су њихова имовина.

„То је важно за очување културног наслеђа, али и за питање владавине права. Моји састанци са (Мирославом) Лајчаком и патријархом Порфиријем дали су нам прилику да разговарамо и да кроз дијалог са лидерима цркве истакнемо и обезбедимо да се брига о имовини цркве рефлектује и кроз процес дијалога”, нагласио је Палмер, преноси Танјуг.

 

Коментари25
00ef1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

damjan
Srpski narod nece da prizna nezavisnu laznu drzavu jer je to nasa teritorija koju vi hocete da otmete.I vase otimanje tudjeg je od kad je veka i sveta uvek bilo neko vase pravo sile.A sad mislim da ni vlast to nece jer bi to bio kraj nase drzave.
Стално против СПЦ
Како тек обичан Србин може да дође до своје од силника узурпиране земље, када светски признат манастир Дечани не може да дође до 24 хектара, враћених 1997. год. Подсетимо да су 1946. комунистичке власти конфисковале овом манастиру 700 хектара земље на којој данас живе искључиво Албанци. По бројним имањима у власништву СПЦ Метохија је и добила назив. Наиме грчком речју метох се означава манастирска земља. Зато су је комунист. српско-албанске власти 1968. избациле из назива Косово и Метохија.
dr Slobodan Devic
Kad nas "rod rodjeni" tako tretira sta ocekivati od svih onih koji to nisu ...
Божидар Анђелковић
Метју би у тазбини да постане Србин, али то је дуготрајан процес.
Muradin Rebronja
Sramota za naše ugoatiteljstvo koje ne može svojim gostima, Amerikancima, da ponudu njihovo omiljeni pečenje od junetine, prvih sedam rebara. Pečena junetina, pečen krompir i američka pita od jabuka su zaštitni znak američkog ugostiteljstvsa. Imamo odlično junece meso. Prave hladan roast beef, ali to nije to. Od onog što se ne proda, prave sendviče. U redu, imamo odlično jagnjece i telece pečenje. Ali rozbif, odležao, sočan i mekan koji se topi u ustima je šlag na torti. Hrana za cara i sultana.
Muradin Rebronja
Hvala Srdjane! Drago mi je da ima dobrih primera kako treba raditi. Ali, vala da "skoknem" do Herceg Novog zbog dobre pastrmke ne mogu makar da mi je, ne daj Bože lek. A inače se zalažem da restorani imaju bazene sa živim ribama te da to bude atrakcija. Mada, lično, ja cu raditi sa junecim steikovima, vakuum upakovanim porcijašima jagnjeceg i pileceg pečenja. Po porudžbini, kad god treba i koliko god treba. Nema kaliranja (na ražnju 50% u pecnici 40%). Ni bolje, ni jeftinije ni profitabilnije.
Srdjan Loncar
Muradine, govoreci o 'Americkom kulinarskom otisku' na Balkanu, skokni do Herceg Novog i potrazi na rivi jedinstven restoran sa staklenom bastom. Vlasnik stoji docekuje goste! To je vec retkost za CG. Onda trazi ako je moguce, da ti spreme pastrmku iz Tare, na 'cajun style'. Pastrmka iz hladne reke (jedinstven, prepoznatljiv ukus), crno Crmnicko vino, odsjaj svetla u ocima tvoje izabranice na drugoj strani stola...to bi bila lista mojih zahteva, jednog dana, u - raju.
Прикажи још одговора

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља