Недеља, 24.10.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Ангажовање агенција за селидбу тренд у свету – да ли се исто може рећи и за Србију?

Људи који носе кутије за селидбу и сами се селе јер нису још чули за могућност ангажовања агенција за селидбу (Фото Пекселс)

Разлога за селидбу има на прегршт. Било да сте приморани да напустите центар града због непланских градњи или из неког другог разлога, чињеница је да не постоји универзални рецепт за идеалан процес селидбе и некима је неопходна помоћ са стране. Познато је да је ангажовање агенција за селидбу постао тренд у свету. Људи се више не усуђују да ризикују успех селидбе у замену за готово неосетне тарифе стручних агенција. Међутим, да ли се исто може рећи и за Србију? Колико се овај тренд одомаћио и да ли је галама која се дигла око њега оправдана?

Српско тржиште – да ли постоји пристојан избор агенција за селидбу?

Уколико вам је ова тема у потпуности непозната, вероватно ћете се запитати да ли овако нешто уопште постоји код нас? Противно претпоставци већине, овакве компаније се могу наћи у Србији. Штавише, с обзиром на чињеницу да имају много тога да докажу, њихов квалитет и услуга су нешто што на овим просторима не бисмо ни очекивали. Иако их нема сијасет, оне компаније за селидбу које можете унајмити нуде сигурну и брзу селидбу уз минимално ангажовање клијента. Разговарали смо са оснивачима Моја Селидба како бисмо стекли што јаснији увид у понуду и потражњу као и основне принципе пословања оваквог типа компанија.

Колико Србија иде у корак са временом када је реч о ангажовању агенција за селидбу?

Иако је избор квалификованих агенција за селидбу присутан, постоји нешто што још увек спречава наше суграђане да начине овај корак. Статистички гледано, ангажовање оваквих услуга је, у односу на потребу, још увек на ниском нивоу. Премда је општепозната чињеница да се кроз селидбу не пролази лако и да нам овај процес најчешће одузме више новца и времена него што смо очекивали, људи у Србији се махом пре одлучују на „уради сам” приступ него на ангажовање агенција. Због чега се људи који осећају незадовољство због мањка времена и вештине током селидбеног процеса не опредељују на овај корак?

Неинформисаност

Један од највећих разлога за неангажовање агенција за селидбу јесте управо мањак знања и информација које поседујемо. Постоји много начина путем којих можемо научити више о овој теми уз само неколико кликова. Ево како да без имало муке сазнате о ангажовању агенције за селидбу у Србији као и да проверите валидност услуге за коју сте заинтересовани:

 • Рекламе на онлајн платформама
  Како се платформа са телевизије преселила на онлајн, све је више реклама на интернету. Иако смо учени да рекламама не треба веровати будући да за циљ имају манипулацију и повећање профита, то није у потпуности тачно. Мада су рекламе испуњене оваквим елементима, оне су ту и да нас обавесте и упознају са неоткривеним производима и услугама које су нам можда потребне. Управо из овог разлога не би било лоше пречешљати рекламе о ангажовању агенција за селидбу које вам делују занимљиво.
 • Погледајте рецензије на интернету
  Најлакши начин да зађете дубље у свет ангажовања агенција за селидбу јесте да погледате коментаре које су људи остављали на њиховим сајтовима. Овај корак најбоље је учинити након што сте донекле истражили агенције које су вам деловале занимљиво. Када избор сузите на неколико компанија, ишчитавање њихових рецензија је најобјективнији начин да проверите колико су поуздани. Приликом овог истраживања, тражите агенције које имају мноштво разноликих, али претежно позитивних оцена, него оне које имају савршен просек са само неколико задовољних муштерија.
 • Распитајте се у свом окружењу
  Увек се можете вратити добром старом приступу: распитајте се код пријатеља, родбине и у пословном окружењу. Шансе да је неко ангажовао агенцију за селидбу или да зна некога које јесте нису мале. Ово је уједно и најпоузданији приступ.

Тренд ангажовања агенција за селидбу каска за светом

Још један валидан разлог за то што људи, како у Србији тако и у региону, још увек немају изграђену навику ангажовања агенција за селидбу јесте чињеница да је овај тренд на наше просторе дошао тек недавно. Сходно томе, много људи је још увек неодлучно и несигурно. Како налаже природа ствари, сви чекамо да неко други начини први корак и јави нам да је све у реду, па ћемо се онда и ми усудити. Међутим, овакав вид селидбе распрострањен је у Београду што вероватно има везе са тим да је то главни град у коме је стопа селидби највећа. Иако је ово почетак, очекује се да ће Београд поставити тренд за остале градове. Као резултат, ова резервисаност људи у остатку државе би временом требало да опада.

Предрасуде о трошковима

Многи такође сматрају да им се овај вид селидбе неће исплатити, што је у потпуности разумљиво. На ангажовање агенција за селидбу се код нас гледа као на само још један трошак који је све само не неопходан. Међутим, у земљама где се овај вид селидбе распространио и присутан је већ деценијама, статистике говоре другачије. Уместо да посматрају ангажовање ових агенција као додатни трошак, људи на ово гледају као на начин да смање трошкове до којих ће неминовно доћи уколико одлуче да се селе на своју руку. Уз то, већина професионалних агенција нуди и селидбе са гаранцијом, што може врло добро доћи будући да селидба није нимало хомоген процес.

Међутим, трошкови током селидбе нису стриктно везани само за селидбени процес. Људи који се селе у неко друго место морају често да путују тамо и назад, што није нимало јефтино. Уколико вам се допада овакав приступ који за циљ има превенцију додатних трошкова, допашће вам се и опција изнајмљивања стан на дан у Београду. Изнајмљивањем стана на одређени временски период не само да бисте знатно уштедели новац већ и време.

Да ли је ангажовање агенција за селидбу вредно прашине коју диже за собом?

Постоји предрасуда да су агенције за селидбу које ангажујете ту да ваше ствари преселе и да ту њихове услуге престају. Међутим, људи који имају искуства са провереним и поузданим агенцијама тврде супротно. Хајде да бацимо поглед на шта све још агенције за селидбу могу да нам олакшају током овог процеса.

 • Паковање и отпакивање
  Ако сте икада прошли кроз селидбени процес, знате да је најозлоглашенији део управо паковање и отпакивање. Уколико је ово нешто са чиме не желите да се носите, ангажовање оваквих агенција је права одлука.
 • Монтаже и демонтаже
  Монтажа и демонтажа намештаја је физички напоран посао. Ако се одлучите да га препустите искусним професионалцима, ово неће више бити ваша брига.
 • Набављање опреме потребне за селидбу
  Селидбене агенције ће такође својим ангажовањем преузети обавезу проналаска потребне опреме на себе.

Оно што је вредно помена јесте да муштерије увек могу да бирају која од ових услуга је њима потребна. Ангажовање агенција за селидбу није нешто што ће вам понудити само један избор на који морате или пристати или не. Добре агенције ће вам понудити више опција и бити флексибилни према вашим потребама.

Мета: Уколико је ангажовање агенција за селидбу у Србији нешто о чему још не знате довољно, време је да начините први корак.

Промотивни текст

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.