Петак, 22.10.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

НИС од 2009. године у еколошке пројекте уложио 120 милиона евра

(Фото НИС)

Компанија НИС је од 2009. године у еколошке пројекте уложила готово 120 милиона евра и спремна је да пружи пун допринос заустављању климатских промена, рекао је Михаил Рјазанов, HSE директор НИС-а, задужен за безбедност, здравље на раду и заштиту животне средине.

У интервјуу за Енергију Балкана поводом Светског дана заштите животне средине, који је обележен 5. јуна, Рјазанов је казао да је реч о пројектима који немају ефекте на финансије или пословање компаније, већ им је једини циљ био унапређење заштите животне средине. Поред тога, НИС је реализовао и бројне бизнис пројекте који су значајно допринели побољшању еколошке слике широм Србије.

„Сваки пројекат у производњи разматрамо и кроз еколошке ефекте. Једноставно, унапређујући своју производњу ми напредујемо и у заштити животне средине. Најбољи пример за то је пројекат „Дубока прерада“, који смо пустили у рад 2020. године, а који је вредан више од 300 милиона евра. Улагање у „Дубоку прераду“ ће, поред ефеката на саму производњу течних горива, имати велике еколошке бенефите кроз смањење емисија штетних гасова. Сам престанак производње мазута са високим садржајем сумпора значи да ће Рафинерија нафте Панчево смањити емисију сумпорних оксида за 98,8 одсто, а биће смањена и емисија прашкастих материја за 52,8 одсто, као и азотних оксида за 9,8 одсто”, рекао је Рјазанов.

Он је додао да је „зелена енергетика тренд на светском нивоу” и да НИС прати те трендове.

„Заштита животне средине један је од приоритета пословања НИС-а. Компанија је сада на прекретници. Без обзира што је бизнис стратегија НИС-а и раније обухватала ХСЕ, сада формулишемо један кровни документ – Стратегију заштите животне средине, која ће бити део бизнис стратегије НИС-а. У њој ће, практично, бити постављени циљеви у области смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште. Ова стратегија ће дефинитивно утицати на наше пословање. У наредном периоду доћи ће до интензивирања пројеката из области енергетске ефикасности, из области обновљивих извора енергије, малих електрана, утискивања СО2, развоја пилот пројеката – све је то нова фаза у развоју НИС-а”, рекао је Рјазанов.

Према његовим речима, основни циљеви НИС-а у области заштите животне средине усмерени су поштовање свих прописа који се односе на ваздух, воду и земљиште, а посебно на очување биодиверзитета у подручјима у којима компанија послује.

„НИС је реализовао низ пројеката са директним и индиректним еколошким ефектом. Најзначајнија и највећа улагања су била у Рафинерији нафте Панчево, али и у области промета, нафтних сервиса… Средњорочним планом улагања, од 2021. до 2023. године на нивоу целог НИС-а планирана су улагања у износу од 1,5 милиона евра. Напомињем да су то улагања само у пројекте са директним еколошким ефектом. Улагања у пројекте који се тако не дефинишу, а значајно утичу на стање животне средине, значајно су већа“, закључио је Рјазанов.

 

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.