Недеља, 24.10.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
ИНТЕРВЈУ: АЛЕКСАНДАР ВУЛИН, министар унутрашњих послова

Знамо ко је наредио прислушкивање председника

Најважнији задатак ове генерације политичара јесте стварање српског света, све чешће се појављују гласови озбиљних интелектуалаца на Западу који кажу да се српско национално питање мора решити
(Фото лична архива)

У истом дану, прошлог уторка, имали смо пресуду Ратку Младићу, наступ председника Александра Вучића у Савету безбедности и нове оптужбе према Србији из региона, а свему томе заједнички именитељ је Хашки трибунал, оцењује у разговору за „Политику” министар унутрашњих послова Александар Вулин.

– Хашки трибунал је формиран одлуком СБ УН, а разлог је био трагање за истином и помирењем. А дошли смо до тога да истина није откривена, јер да јесте, ни Насер Орић, ни Рамуш Харадинај не би били на слободи. Хашки трибунал је додатно закрвио и посвађао све народе на простору бивше СФРЈ. Бојим се да помирење и није била намера, већ да се Срби прогласе геноцидним народом и да се људи на Балкану додатно посвађају и закрве – поручује Александар Вулин.

Србија се на седници Савета безбедности суочила с тешким оптужбама из региона.

Наш председник им је одржао лекцију из историје, људскости и достојанства. Било је мучно слушати како Хрватска, која се никада није покајала за Јасеновац, прича о потреби кажњавања ратних злочинаца. Било је бедно слушати човека који не представља БиХ, а представља себе као неког ко је наводно за грађанску Босну, али такву у којој су Срби народ нижег реда, народ геноцида, а Република Српска геноцидна творевина. Било је јадно слушати амбасадоре великих сила који су бомбардовали и Републику Српску и Србију – а никад за то нису одговарали – како причају о потреби да се поштује резолуција Савета безбедности. А напали су Србију, односно Југославију, без одлуке СБ. Видео сам атмосферу притиска на Србију какве дуго није било, и да је тако концентрисана. Све велике силе Запада, плус све земље из региона, сви су уједињени у томе да Србија мора бити осуђена.

Чињеница је да Србија сада има више пријатеља у свету, укључујући и тај исти СБ.

Ако сте слушали говоре Русије и Кине, чули сте да то нису говори протоколарних пријатеља, већ су то земље које препознају Србију као значајног савезника за кога се вреди заложити. Ми смо један од најзначајнијих партнера Кине у Иницијативи „Појас и пут”. Ми смо најсолиднији и најпоузданији партнер Руске Федерације у Европи. Председник Вучић је успео да створи заиста пријатељски однос и са Владимиром Путином и са Си Ђинпингом и то се, такође, примећује у нашој промењеној позицији.

Може ли Запад сада да призна да је погрешио и да му је Србија важнија него некакво Косово?

Не знам да ли они мисле да су погрешили или можда ипак мисле да нису спровели своје планове према нама. Сећам се једне мучне дискусије током преговора у Бриселу, где вас држе данима, исцрпљују, притискају не би ли вас тако сломили да потпишете нешто и да се то што пре заврши. А ви им објашњавате шта је по праву, а шта није, позивате се на резолуције. И онда је један од чланова европске делегације изгубио живце и рекао је: „Ви сте поражени у рату, ви сте капитулирали. Шта се ви уопште питате!” А онда сам му одговорио да нисмо капитулирали и да нисам видео у Београду те тенкове о којима говори и да ће, док их не видим, морати другачије да разговара. Е, то је њихова школа мишљења, они мисле да су ту погрешили, не могу да прежале што њихови тенкови нису дошли у Београд и што ми нисмо потписали безусловну капитулацију. Они су желели Србију која слуша и која се ни за шта не пита. Тако је била замишљена пре Александра Вучића. То сада није иста Србија.

Можемо говорити и о МУП-у пре и за време Александра Вулина. Почистили сте мафију, односно велики њен део – зашто то раније није нико урадио?

Ништа не почиње и не завршава се са једним човеком. Када је председник Вучић објавио рат мафији, било је пуно смеха на ту тему. Осмог децембра сам формирао оперативну обраду под именом „Отимач”, која је почела да ради на најорганизованијем и најсуровијем клану у Европи. Завршена је 4. фебруара, када смо их све похапсили. Тад се више нико није смејао. Председник је окупио све безбедносне ресурсе наше државе. МУП, БИА и Тужилаштво за организовани криминал (ТОК) никад нису сарађивали боље. Да нису осетили такву подршку државе и председника Вучића, оперативци који је требало да раде, знајући с ким имају посла и с ким се сукобљавају, могли су да кажу да нису спремни да се суоче и замерају таквим монструмима и ризикују себе и своју породицу.

Може ли најмонструознији клан у Европи да функционише без подршке спољних фактора?

Не може. Кокаин не успева у Србији, мора однекуд да дође. Морате да имате озбиљну логистику, озбиљне везе, озбиљну комуникацију, а то не може без великих служби. Не може никад без моћних служби. Овакве ствари се пројектују. Осим што служе за транспорт дроге и прикупљање тог прљавог, одвратног новца, оне служе за ликвидације и изазивање немира, дестабилизацију. Служе да, када не можете политичким, онда можете криминалним аргументима. Служе да корумпирају функционере у држави, да их после уцењујете.

Они, дакле, јесу део неке шире агенде?

Јесу и увек могу да буду искоришћени за било шта. Шта је за њих проблем да нападну неког функционера, да изазову сукобе на улицама, немир и неред. Али морам истаћи велику захвалност Европолу и регионалним полицијама.

А све је заправо почело од прислушкивања председника Вучића?

Што се тиче МУП-а, ми смо тај случај потпуно расветлили. Имате 26 лица за која се знало да имају бар повремену комуникацију са председником Александром Вучићем или члановима његове породице, и она су стављена, по закону, на обраду.

Чујемо примедбе из опозиције да ми не знамо ко су та лица, нити о чему су вођени ти разговори.

А зашто бисмо знали? Да ли ја знам с ким, рецимо, разговара Мирослав Алексић? Или Мариника Тепић? Откуд ми право да знам? И зашто би требало да се обелодане приватни разговори Александра или Данила Вучића? Сви ти разговори до којих смо дошли преслушани су у полицији, а затим су предати тужилаштву јер су у питању оперативне обраде – да тужилаштво послуша сваки од 1.882 разговора и утврди има ли елемената кривичног дела. А њих – нема. Ниједан од тих 26 људи није ни осумњичен, а камоли осуђен, а ви кажете да су то криминалци.

Да ли сте утврдили ко је из вашег министарства, на тај начин, ставио председника на мере?

Јесмо. Апсолутно. То је све достављено тужилаштву и очекујемо да оно да квалификацију дела.

Дакле, знате име и презиме појединца који је наредио да се прислушкује председник Републике Србије, макар и овим, посредним путем?

Да, апсолутно. Врло добро знамо коме су ношени извештаји и ко је то наредио. Постоји име човека који је развио систем прислушкивања Александра Вучића. И ми то име знамо.

Када ће то име бити познато јавности?

Када ТОК буде подигао оптужницу.

Ко је толико храбар да прислушкује председника?

Нисам сигуран да је то питање храбрости, али знам да је трајало годину и по дана, довољно дуг временски период. Било је довољно времена да се те мере експлоатишу и да се учини све што је требало.

Сада чујемо и од вас, и од премијерке Ане Брнабић и других људи блиских председнику све већу забринутост за његов живот. А знамо каква ужасна искуства имамо из прошлости у овој земљи.

Када се сукобљавате са мафијом, када се сукобљавате са великим силама у политичком смислу, ви увек морате да очекујете да ће њихов одговор бити тежак. А може да буде и фаталан. Ако „кавачки клан” располаже стотинама милиона евра, зашто мислите да се у одбрани тог новца неће потрошити још који милион да би се ликвидирао онај ко води читаву борбу против мафије? Пре него што је Србија разбила Беливуков клан и спровела истраге које су довеле и до Радоја Звицера, он је био човек који је одлично живео у Црној Гори, био угоститељ и уживао у свом богатству, заштићен у самој земљи и одлично повезан са структурама власти. А онда је Србија разбила овај клан и подигла оптужнице и Црна Гора је морала исто да уради, па је он сада човек који је у бекству и њему сав тај новац више не служи ничему. Осим за освету. Шта би друго могао он да тражи? И не само он него и други чије смо милијарде евра учинили несигурним и онемогућили их да даље зарађују. Наравно да ће ићи на оног ко је најодговорнији за то. Ако убијете Вучића, ви изазивате темељну политичку нестабилност унутар Србије, могућност политичких сукоба. А политичка нестабилност Србије је политичка нестабилност Балкана. Можете да га волите или не, али он је човек који окупља милионе гласача. У таквој ситуацији, зашто не инвестирати 10, 15 или сто милиона у то? Исплати се. Наш посао је да се то не деси.

Делује да је Вучић више забринут за безбедност своје породице која је стално на удару него за своју личну?

Председник Вучић је јако тежак човек за сарадњу када је у питању његова лична безбедност. Стално говори: „Нећете ме одвојити од мог народа, хоћу да идем у то село, да обиђем ову школу, хоћу да причам с људима.” Можете да замислите каква је то ноћна мора за безбедносне структуре око њега? Када је био његов чувени говор испред Споменика Стефану Немањи, имали смо оперативне информације да нешто може да се деси. Морао је без икакве заштите сам да прође неколико стотина метара, а около су високе зграде, велики број прозора... Као створено за снајперисту. Предлагали смо да се одложи, али није хтео да чује. Он је такав, не обазире се превише, навикао је да прима ударце и много више брине за породицу, као и сваки отац, брат, син. А они то знају, где га највише боли. Не раде они то због Александра Вучића, већ због политике стабилности чији је он носилац у Србији.

Када Србија има стабилност, може да помаже свом народу, али из региона чујемо гласове о хегемонији. Добро им је дошао термин „српски свет”, који сте ви пласирали, то желе да поистовете са „великом Србијом”?

Термин „велика Србија” стално се злоупотребљава и морамо стално да се извињавамо због нечега што никад није постојало. Као што је аустријска штампа измислила назив „Црна рука” за организацију која се звала „Уједињење или смрт”. Велике Србије, нажалост, никад није било, у супротном бисмо знали где живимо и који су наши етнички простори. И када се Југославија разбијала, ми бисмо се мирно повукли у „велику Србију”. Срби су једини народ који се борио за државу која чак није имала ни наше име. Када говоримо о српском свету, питам вас да ли Британија може да има свој Комонвелт?

Може и да се зове Велика Британија, нико се не љути...

Може и да одржава везе с читавим светом кроз свој Комонвелт. А ми, Срби, који сви живимо на домету не авионских већ аутобуских линија, не можемо да имамо свој српски свет? И не смемо да сарађујемо, не смемо да будемо повезани? Не смемо јер смо имали руководства која су то прихватала. У комунистичкој Југославији, ви сте од Благоја Нешковића, Александра Ранковића и Крцуна имали паузу до Слободана Милошевића, где нико није смео да каже да је Србин. Ми смо се тако понашали, док су се сви остали припремали, од Кардеља до Туђмана. Па Туђман каже у „Беспућима повијесне збиље” да је „НДХ била израз тежњи хрватског народа ка самосталној држави”. НДХ! Кардељ каже да је Југославија „последњи степеник у развоју словеначке државности”.

Бар су искрени, све је истина што су рекли.

И радили су у том правцу. Само Срби не смеју да се организују, да се повежу. Ако хоћете стабилност на Балкану, морате да решите национално питање најбројнијег народа, Срба. Када се Немачка уједињавала, нико није рекао: да ли сте сигурни да народ који је изазвао два светска рата треба да буде тако моћан и буде заједно? Како онда Немачка, или било ко, има право да каже да неће бити промена граница на Балкану, а они су нам 1999. и 2008. одредили где ће, по њиховом, бити Србија и колика ће бити? Претходна два пута када је Немачка говорила и одлучивала у име Европе, то се није добро завршило. А што се Срби не би ујединили? Хоћемо ли чути неки озбиљан аргумент, а да није аргумент мржње? Сигуран сам да ће се Срби ујединити. Ово је историјски процес и он се завршава када дође до свог краја. То тако мора и десиће се. Али сам сигуран да ће бити мирно. Александар Вучић је председник свих Срба и ако сте гледали последњу седницу СБ УН, могли сте да видите да он говори у име свих.

Није питао представнике великих сила да му дозволе да говори у име свих Срба?

То право нам нико неће дати, морамо да се изборимо. И изборићемо се. Сигурна и стабилна Србија и сигурни и стабилни Срби једини су гарант мира на Балкану. И једина брана „великој Албанији”. Где то Шиптари живе у мултиетничкој средини, тамо где се они питају, односно у Албанији и на Косову? „Велика Албанија” може да функционише само на простору који је у потпуности под доминацијом.

Зашто то не смета никоме на Западу? Зар тамо нико не види опасност од „велике Албаније”?

Зато што им смета Србија. Зато што је „велика Албанија” највећа сметња Србији. У последњим деценијама прве одсечене главе у име Алаха нису пале у Сирији и у Ираку, већ на планини Озрен у Републици Српској. Када је одред „Ел муџахедин” одсецао главе Србима, говорио је да одсеца не српске, већ хришћанске главе. Иначе, командант те бригаде, у оквиру које је био одред „Ел муџахедин”, данас је начелник Генералштаба ОС БиХ. И то није проблем.

Члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић био је начелник безбедности на том подручју и није за то знао?

То није проблем, то је све у реду. То су биле само српске главе.

Данас већ одсецају француске главе?

И то раде држављани БиХ. У свим терористичким актима, од Мадрида до Париза, био је неко са простора Балкана. И то баш са оних простора који су били жестоко подржани од стране Запада.

Има ли српски свет подршку и разумевање било кога на Западу? Има ли икога ко разуме да Србија није непријатељ ни Запада, ни Европе?

Све чешће се појављују гласови, и то озбиљних интелектуалаца, који кажу да се српско национално питање мора решити. Углавном су то безбедносне структуре. Људи који разумеју колико би у безбедносном смислу значило ако би се решио национални проблем Срба. И колико би Балкан био сигурнији и стабилнији. Балкан ће бити стабилан када Срби буду уједињени. Најважнији задатак ове генерације политичара је стварање српског света.

Значи, ради се на томе?

Ја верујем.

Коментари17
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

dusan1
I Musolini je svojevremeno prisluškivao samoga sebe pa znamo kako je završio .
Milica
Iz vasih usta u Bozije usi! Odavno nisam procitala tekst koji pise ono sto je istina i sto je vecini Srba poznato, da sam ostala u neverici da je i ovo moguce procitati...
Neveričić Dragoje
Da li Vi želite kasti da je večina tekstova i vesti obično smeče i laž ili se može biti loše tumači vaš komentar? Popijte kiselu ona pomaže da se čoek povrati.
Vagar
Da je neko iz opozicije,objavili biste odmah.Ovako nije zgodno,dok se ne odabere ko će biti žrtvovan
dejan
Najteze je kad vas drze u Briselu i pritiskaju da potpisete nesto...",pa sta to nije potpisano,objasnite da se i mi divimo.Medjutim sve je odavno obelodanjeno i vidimo da niko ne moze na tzv KiM,je li to uspeh.
vox ex populi
Znam i ja; jedan od vas.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.