Понедељак, 20.09.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Приштинска страна дошла с намером да натера Србију да изађе из дијалога

(Фото Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да му је, после преспаване ноћи, јасно да је приштинска страна на јучерашњи наставак дијалога Београда и Приштине у Бриселу дошла с намером да натера Србију да из дијалога изађе, односно да дијалога нема.

Вучић је, обраћајући се медијима, рекао да је сазвао конференцију како би грађанима поднео извештај о јучерашњој седници и најавио да ће 22. јуна бити одржана седница Народне скупштине Србије на којој ће говорити подробно, детаљно, темељно о апсолутно сваком питању од кључног значаја за ситуацију на КиМ, плановима и идејама Србије, али и објективном ситуацијом са којом се суочавамо у међународној заједници.

„Јуче је настављен дијалог између Београда и Приштине под покровитељством ЕУ. То је била до сада најчуднија фаза. После преспаване ноћи могу да потврдим да са извесношћу, готово потпуном сигурношћу, да су они који су дошли с приштинске стране желели да нас наведу да напустимо, односно да дијалога не буде. Све што су радили, тражили, говорили је значило „желимо да избегнемо дијалог, разговор””, објаснио је он, јавља Танјуг.

Вучић је истакао да је на озбиљан начин разговарано само на једну тему, и то кратко, а то су нестала лица.

„Желимо да постигнемо сваку врсту договора око овог питања, да покажемо људима да не желимо никога да сакријемо, а истовремено успемо да се изборимо да приштинска страна нама и међународним институцијама омогући прилаз одређеним местима на КиМ како бисмо могли да узвршимо одређена ископавања”, рекао је он.

Неће ископавање да не буде да су Албанци чинили злочине

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је албанска страна одбила у Бриселу тему несталих на КиМ и ископавање локација која желимо да претражимо да не би, како су рекли, испало да су Албанци чинили злочине.

Шеф њиховог преговарачког тима за то питање је рекао да неће да дозволе ископавање, јер ће то да буде главна вести, па би неко могао да помисли да су Албанци чинили злочине, рекао је Вучић и додао да су се сви јуче у Бриселу чудили на ту констатацију.

Вучић је рекао да Србија не жели ништа да крије и да је са своје стране изашла у сусрет и претражила 21 локацију до сада, које су тражили Албанци.

„Ми не желимо да штитимо никога ко је чинио злочине”, поручио је Вучић и додао да Београд није ништа крио и да је о свему обавештавао међународну заједницу, преноси Танјуг.

Каже да је су на од 21 локације на четири места пронађена тела за која се претпоставља да су били Албанци, а да је Приштина до сада дозволила ископавање само на једној локацији на КиМ од укупно 11 које ми желимо да претражимо.

На последњој локацији Кижевак је пронађено 11 остатака два тела за које је утврђено да су Албанци, на основу ДНК анализе.

Навео је да наша страна тражи да се претражи локација Кошаре, Лапушник код Глоговца, Дојнице код Призрена, Јавор код Суве Реке, Југово код Истока, Будисавци и Баљевац код Клине, Ливачко језеро код Гњилана и Меја Ђаковице.

Ни за једну од ових локација још нисмо добили одговор од приштинске стране, додао је Вучић.

Вучић је казао да је Приштина дозволила само да се претражи локација Бункер код Ђаковице где је пронађено седам тела српских жртава, из породице Шутаковић и Петковић.

Председник је нагласио да је решавање питање несталих веома важно за мир и стабилност и веће поверење Срба и Албанаца.

Ипак, њихов кључни аргумент је био да то није суштина већ да се смени Вељко Одаловић у нашој комисији за нестале, рекао је Вучић и додао да је реаговао преооштро када је Курти назвао Одаловића Герингом и Гебелсом и тражио да га склонимо.

„Просто сам био изненађен да неко може да користи такав речник и да се тако односи према једној сувереној и независној земље, што све Косово није”, додао је Вучић.

Куртијеви предлози показују да неће дијалог већ признање

Председник Србије Александар Вучић указао је данас на неозбиљност албанске стране током јучерашњих разговора у Бриселу и у том смислу обавестио грађане наше земље о ономе што су представници тражили од београдске делегације.

Вучић каже да су четири питања поставили, а да је прво било да траже признање Косова од Србије.

„Понављао је – када, када, када, када и на то је добио само једном чврст и јасан одговор – никада”, казао је Вучић и навео да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти мислио да Србија мора да прихвати оно што они кажу и то посебно јер се 10 пута позивао на америчког председника Џоа Бајдена који је то у писму написао.

Вучић истиче да је казао да је Србија независна земља и да има другачија став према Косову у односу на САД и да тај став не мења по питању јужне српске покрајине.

„Тада је Куртијева реакција била још жешћа и говорили су како се ми наоружавамо због њих, што нисам имао потребе чак ни да демантујем, иако је бесмислено то што прича”, казао је председник, преноси Танјуг.

Каже, рекао је да Србија има права да се наоружава, ојачава и да штити и одвраћа евентуалног непријатеља.

„Рекли су и да купујемо од Руса и хоћете са њима да нападате, ја сам рекао да овога пута купујемо од Француза, па нешто и од Шпанаца и нису знали шта да кажу, не знају шта ће са собом”, казао је председник.

Вучић каже да се на тај начин дошло и до другог питања, а то је предлог декларације о миру, коју могу само да направе суверене и независне државе.

„На сваки начин су покушали да употребе реч мир, на чему смо ми инсистирали, а да прогурају причу о независности, што је било јасно и европским представницима који су коректно реаговали”, казао је.

Председник каже и да су испоручили захтев да ЦЕФТА више не буде ЦЕФТА, већ СЕФТА и објаснио да су желели нови договор у који би Косово било укључено као призната држава и од стране Србије, а не да иду под споразумом који имамо где је Косово са звездицом.

„Опет иста прича, на мала врата да покушају да издејствују независност”, каже председник.

Као невероватно оцењује то то што су одбијали константно да испуне оно што је већ договорено и формирање Заједнице српских општина.

Курти је то одбијао и говорио о 14. фебруару, односно о изборима када је Курти победио на изборима.

„Не постоји важнији датум од тог фебруара јер од када је он победио на изборио, све претходне њихове владе су биле нелегитимне и непостојеће и он неће да прихвати то, већ ће да види шта ће да ради у будућности”, наводи председник.

Додаје да је тада Курти изашао са предлогом на који су се сви насмејали, а то је да и на Косову буде формиран национални савет за Србе по узору на националне савете у Србији.

„Ту ништа не можете да урадите, сем да се насмејете. Али, то говори о немогућој атмосфери у којој се види да неко не жели дијалог”, закључио је Вучић.

Додаје да не сматра да је недостатак разговора добар за нас јер се плаши да таква врста неодговорности и неозбиљности може да доведе до ескалације сукоба на Косову и Метохији.

Дијалог у немогућој атмосфери

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је поносан на то како се српска делегација борила у Бриселу у, како је рекао, немогућој атмосфери у којој неко не жели дијалог.

Он је у обраћању јавности истакао да неодговрност и неозбиљност коју је показала приштинска страна није добра за нас, јер може да доведе до ескалације ситуације на КиМ, и изазову друге неодговорне људе који могу да направе инциденте.

Вучић је рекао да је међународној заједници упутио апел и молбу да воде рачуна да нам се не догоде инциденти и било шта што би могло да угрози мир и стабилност у региону.

„Када сам упутио апел за стабилност и мир, онда су рекли да не буде провокција са ваше стране. Знате која је провокација са наше стране, то је држање литургија у српским црквама које су, како тврде, добиле земљиште током владавине Слободана Милошевића. Литургија у цркви у Приштини је провокација”, пренео је Вучић и додао да је после тога остао нем 30 секунди, преноси Танјуг.

Провокација нису графити, ни што мокре поред црква, „ништа није провокација већ верски обред у СПЦ”, приметио је Вучић указујући да после тога разумете о чему је реч.

Најавио је да ће у наредних седам дана бити организовани састанци са представницима народа на КиМ, о свим питањима.

Напомиње да су у Бриселу желели да покрену питање енергетике, али да се то није десило, јер нико није желео да разговара о тим питањима, као што је трафостаница Валич.

Истиче да је важно да се разговарали на било који начин и да је Србија показала да је одлучна за дијалог.

„Србија ће увек бити за разговор, али за то је потребно да на другој страни буду рационални саговорници”, указао је он.

„Желим да верујем да је то могуће”, казао је.

Поносан је каже на српску делегацију која је имала припремљено све до детаља, укључујући документацију свих гробаља на КиМ која су уништена, све цркве и манастири који су оштећени.

Каже да се приштинска страна о несталима позивала на информације из тв емисије са Чанком и Душаном Михаиловићем, а да тзв. ОВК никада није имала архиву да се не би ушло у траг њиховим злочинима.

Најавио је да ће у скупштини у наредном периоду показати све детаље, а да ће са политичким странкама које желе извештај од свог председника разговарати 21. јуна.

Војна вежба на Пештеру 27. јуна

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће се 27. јуна на Пештеру одржати велика војна вежба, за коју каже да је до сада најзначајнија презентација моћи и снаге Војске Србије.

Вучић је обраћајући се грађанима позвао и све Крагујевчане да на национални празник – Видовдан дођу на стадион у Шумарицама где ће бити одржан највећи тактичко-технички збор икада који је приказан.

„Показаћемо све наше најмодерније хеликоптере, укључујући и МИ 35 и моћи ће да поред свег нашег оруђа, виде и српски панцир који смо купили од Руске Федерације”, казао је Вучић, јавља Танјуг.

Додаје да ће као врховни командант Војске Србије замолити да грађани могу да виде и како изгледа лоцирање и гађање објеката у ваздуху наводећи да постоји могућност да добије и негативан одговор.

„Али, дођите, то ће бити леп дан – Видовдован, моћи ћете да видите и дронове. Ми смо наручили и нове дронове који могу да носе и 500 килограма”, казао је Вучић.

Протерали 250.000 Срба са КиМ, а оптужују нас за геноцид

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Приштина нас оптужује за геноцид иако су Албанци са КиМ протерали 250.000 Срба и етнички скоро очистили српска места.

Вучић је, одговарајући на питање новинара какав је на то одговор Приштине и Брисела, рекао да албанска страна на то одговара да смо ми фашисти и хитлеровци су учинили геноцид, преноси Танјуг.

„А, то што ће да поднесу тужбу за геноцид... Па, то није тужба која има везе са Србијом, већ је то њихова унутрашња одлука како би се наводно дошло до правде и свега другог”, навео је Вучић.

Ако не могу да мењам стратегију, могу тактику

Поводом спекулација да је променио протокол разговора у Бриселу и да је непланирано том догађају присуствовао министар спољних послова Никола Селаковић, председник Србије Александар Вучић је рекао да је лично водио дијалог, јер се он одвијао на највишем нивоу.

На опаску Н1 тв да је поред директора Канцеларије за КиМ јуче у Бриселу, Селаковић био формално шеф делегације, Вучић је рекао да је лично одлучио да члан делегације буде и министар спољних послова.

„Био ми је потребан због одређених података, односа са Борелом и то је био мој тактички приступ. Ја сам водио дијалог јер то је био разговор на највишем нивоу, а председник је изнад министра спољних послова”, рекао је Вучић и додао:

„Немојте да се играте и правите логичке заврзламе да бисте рекли нешто за шта се залажете”, преноси Танјуг.

Истакао је да ће о делегацији у дијалогу са Приштином одлучивати Србија.

„Немамо намеру да признамо Косово, имамо намеру да разговрамо и чврсто ћемо бранити наше интересе”, поручио је председник.

Говорећи о свом искуству у бриселском дијалогу, Вучић је истакао да нико не зна боље од њега ситуације и да, ако, како је рекао, не може да мења стратегију, може да мења тактику.

„Тактику мењам у складу са интересима Србија и нашег народа на Косову и Метохији”, поручио је Вучић.

Коментари23
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

srb
Pitanje je "da li da se natera Srbija da izadje iz dijaloga", ili je za Albance-Šiptare Brisel. sporazum finaliziran - završena priča (dobili su svoju vladu, skupštinu, institucije, integrisanu granicu, Srbi ugasili svoje institucije) kako su stalno izjavljivali. Sada hoće priznanje Kosova države - čitaj "potpisivanje obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma" kao "kompromis" za učlanjenje u OUN! Vrši se zamena teza: nije bitno da li će AV i Srbija da "ne priznaje" Kosovo - nego da li će ga predati
geras
ko zna u kom smeru bi pošao "dijalog" da ih ovaj preskromni čovek nije detonirao već posle prve rečenice .
darko011
Gomila opravdanja...
Mladjo
Prištinski pokrovitelji su NJEMAČKA I USA I sve rade po njihovom nalogu, tako da ne vidim smisla u bilo kakvim "pregovorima" sa Prištinom. Stay Srbije treba da bude; KiM je sastavni dio Republike Srbije a o pravima Albanaca kao nekim većim ovlaštenjima na Kosovu I Metohiji možemo pregovarati sa pokroviteljima istih jer sa Albancima ne vredi pričati.
Znak pitanja
Zašto od 2000.g. do danas nije predat zahtev državama KFOR-a čije su vojske bile u sastavu KFOR-a kada je potpisan Kumanovski sporazum - da izvrše svoju obavezu iz Kumanovskog sporazuma povratak odabranog srpskog osoblja na Kosmet na državnu granicvu i druge zadatke po Rezoluciji 1244?! Ivan [email protected] Savet bezbedbosti nije jači od ugovora! neprihvatljivo je da jedna strana ispuni ugovor a druga ne. Očekujem od Države Srbije da ovih dana preda zahteve državama KFOR-a (ne moraju biti u NATO savezu)

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.