Уторак, 19.10.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Изложба историје КПК први пут у музеју

Изложбена дворана историје Кинеске комунистичке партије налази се у Олимпијском парку у Пекингу који доминира величанственом централном осом ове древне престонице. Културни објекти на националном нивоу попут Кинеског музеја науке и технологије, Кинеског музеја уметности и Кинеске академије историје удружили су се како би остварили снажну културно-уметничку атмосферу. Уређење Велике народне дворане одрађено је пре више од 60 година од стране Пекиншког института за архитектонски дизајн и истраживање, а пројекат је званично започео 10. септембра 2018. године. Изградња је званично завршена 5. маја 2021. године. Гледајући са висине на ову величанствену изложбену салу, јасно се може видети да је у целини саграђена у облику „工”, указујући на Кинеску комунистичку партију као претходницу кинеске радничке класе, те претходницу кинеске нације. Спољашност усваја колонадну структуру која у потпуности наслеђује традиционалну срж кинеске архитектуре која је квадратна, једноставна и достојанствена.

На источној и западној страни павиљона налази се 28 стубова који симболизују 28 година пожртвоване борбе КПК за слободну Кину. Шест стубова са северне и јужне стране одражавају искрене жеље и наду у боље сутра, указујући на невероватни дух Комунистичке партије Кине који води кинески народ сигурним кораком до победе.

На тргу, на западној страни изложбене сале, свечано и величанствено стоји пет група скулптура под називима „Барјак”, „Вера”, „Велики узрок”, „Суочавање са изазовом” и „Потрага за сновима”. Пет група скулптура заједнички су створили Централна академија ликовних уметности, Кинеска академија уметности, Академија примењених уметности Универзитета Тсингхуа, Академија ликовних уметности Лу Сун, Национални уметнички музеј Кине и друге сродне институције високог образовања.

На средини северне стране трга, на платформи високој пет метара постављена је 8,1 метар висока скулптура под називом „Застава”. Скулптура представља огромну партијску заставу која вијори на ветру, импозантно, са блиставим амблемом партије. Основа „Заставе” је висока један метар, а део са заставом висок је 7,1 метар и дугачак 21 метар, симболизујући 1. јул 1921.

Скулптура „Вера” састоји се од четири паноа на четири стране, 71 представника различитих старосних доба, идентитета и временског периода, представљајући сцену свечане заклетве чланова Кинеске комунистичке партије. „Вера” симболизује КПК који херојским духом води припаднике свих етничких група ка заједничком препороду и коначној победи.

Поред тога, тематска пошта, посебно постављена у изложбеној сали, користиће специјални поштански број „100100” за пружање поштанских услуга посетиоцима и у образовне сврхе. На овај начин, не само да ће се забележити завршетак изложбе историје Кинеске комунистичке партије на стоту годишњицу оснивања странке, него се и имплицира да КПК храбрим кораком маршира ка прослави двестагодишњице.

 

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.