Уторак, 28.09.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
ЕКСКЛУЗИВНО: РАЗГОВОР НЕДЕЉЕ – СРЂАН ЂОКОВИЋ

За Нолета је цео свет један тим

Срђан Ђоковић у својој канцеларији: чувар највећег српског спортског блага (Фото А. Апостоловски)

Пре разговора Срђан Ђоковић ме је позвао да му правим друштво јер је отишао да се подшиша. Фризерска радња је скромна. Отац Новака Ђоковића са фризером је разговарао као касније са мном, па сам могао и тада да укључим диктафон. Оно што Срђан прича за медије говори свакоме, отворено и у лице, без икаквог калкулисања. Такав је само човек који никоме ништа не дугује.

Седим у његовој канцеларији у ресторану „Новак” на Новом Београду. Налазим се у највреднијем трезору светског спорта. У стакленим витринама изложено је 19 оригиналних пехара са гренд слемова које је освојио Ноле. Срђан узима трофеј са Ролан Гароса, који је Ноле зграбио у спектакуларном финалу против Грка Циципаса, после полуфинала са Надалом, када је одиграо вероватно најбољи меч у историји гренд слемова.

Сваки од тих пехара крије епску причу о броју један светског тениса.

Шездесетогодишњи Срђан је чувар највећег српског спортског блага. Коме ће другом Новак оставити своје гренд слемове на чување ако не свом оцу, који га је створио, не само биолошки већ и тениски, када је једини веровао да ће његов син постати то што сада јесте.

Иако на први поглед хода на ивици политичке коректности, он је и даље Новаков заштитни оклоп, који све ударце прима на себе.

Отишли сте у Париз са супругом Дијаном пред четвртфинале. Зашто не раније?

Било је превише стресно да будемо све време у Паризу, две недеље на турниру. Ја то не могу више ни психички ни здравствено да издржим, па смо отишли на чевртфинале, полуфинале и финале. Новак је испунио очекивања. Он је провиђење такозваног Трећег света, како су га назвали, под знацима навода, ти западњаци који мисле да су створили свет и мисле да су изнад нас осталих. А нису. Ми смо део светске цивилизације, као и они. Сви ми, и на истоку Европе, и у Азији, и у Африци, и у Јужној Америци. Новак је својим примером показао да ништа није немогуће ако се стварно жели.

Критиковали сте и резолуцију Скупштине Црне Горе о Сребреници.

Зашто увек боље пролазе они који су били на погрешним странама од нас који смо увек били на правој? Увек смо бранили слободарски дух свих народа на свету. То је Новак својим понашањем према свима и свакоме показао. Мој отац је пореклом из једног села поред Никшића. Из тог крша и камена потекао је Новак. Зато је тако стамен и јак, непробојан и непобедив.

Говорите да је вашег сина сам Бог послао на земљу да промени слику о Србима.

У најгоре време за Србију и српски народ – појавио се Новак. Као да га је сам Бог послао да покаже како ми нисмо такви каквима нас представљају. Упорно хоће да нам набаце колективну кривицу како је цео народ крив за тај проклети рат у Босни, у Хрватској, на Косову. Али није тако. Колико смо ми криви, толико су криве и једна и друга и трећа страна. Ни мање, ни више. Сви смо кривци за тај братоубилачки рат, за хаос који је настао у читавом региону без и једног јединог разлога. Нас су посвађали људи са стране, опет тај западни свет, зато што смо имали најлепшу земљу на свету, коју смо звали Југославија. Ми нисмо морали да останемо у том уређењу, могли смо да имамо неку економску унију, неку лабаву унију као што је сада ЕУ, да су хтели.

Многи вам замерају што причате о политици, али сте више пута говорили да сте осећали како ни на највећим турнирима публика не навија за Новаковог противника, него против Новака. И у Аустралији и у Паризу било је тако.

Новак не даје никакав разлог за тако нешто. Он је сјајан у сваком погледу. Пре свега као човек, а онда као спортиста. За њега нема подела. За њега су цела Европа и цео свет један народ, један тим. Једно село, један град, једна река, једна планина. Тако се и понаша према свима. Кад је била епидемија короне прошле године, а у Италији био велики проблем, он је помогао једној болници у Бергаму, па се после тога јавило на хиљаде италијанских спортиста и јавних личности како би помогли свом народу. Новак је исто урадио и у својој земљи јер се његова прелепа Србија нашла у тешкој ситуацији. Тако сви треба да се понашамо. Мој пријатељ каже да је Ноле пример свој деци. Ја тврдим да је он пример и за нас маторе. Ретко ово говорим, али он је узор и мени, његовом оцу. И не само он већ и средњи син Марко и најмлађи син Ђорђе. У животу сваког нормалног човека највећи је успех да те деца превазиђу у сваком погледу, а то су моја деца учинила давно.

О томе исто мисли и Никола Пилић, хрватски легендарни тенисер и тренер. Био сам ту кад сте о томе причали с њим. Уосталом, Нолетову судбину поверили сте Пилићу у руке.

Ниједне секунде нисам посумњао да ће се нешто лоше због тога догодити. И Никола и његова супруга били су фантастични према Новаку када је он одрастао и мислим да је то права ствар и да ми, овако разједињени, појединачно немамо никакву перспективу. Нико нас не уважава на прави начин. Једино уједињени у неку врсту економске, какве год уније, можемо да постанемо озбиљни играчи којима ће се са поштовањем обраћати цео свет.

Како после свих ратова и проблема који не престају?

Свако носи свој крст. Нека сви појединачно стану пред огледало, погледају се и кажу себи у очи: „Ја сам то урадио и кајем се због тога.” Али да после 30 година ратова и лудила и даље једни друге гледамо непријатељски нема више смисла.

У чему је тајна толике Новакове менталне стабилности? Понекад помислим да он то ради намерно и да се забавља с нама.

Било би лепо да је тако, али није. Он на својој психофизичкој снази предано ради од шесте године, а то није ни најмање лако. Бити у језеру пуном крокодила толике године и издржавати све напоре страшно је тешко.

Ви сте у једном тренутку одустали од гледања његових мечева. Говорили сте ми да вам више пријају ливаде и њиве око Вимблдона него да сте у боксу на централном терену.

Чињеница је да је то веома стресно и напорно за нас родитеље, али и за читаву нацију и слободарски свет. Гледао сам неколико клипова када су хрватске породице, у хрватским мајицама, гледале Нолета и навијале за њега као да им је из куће најрођенији. За мене не постоји лепша слика. То је будућност, то је оно што Новак пропагира. Јединство свих. Он својим примером показује да је цео свет једно глобално село. Доста је више разлика, проблема, лудила међу народима и верама. Нека свако чува и поштује своју веру. Кажу – па ви сте патриоте. Да, патриоте јесмо, али то не значи да смо шовинисти, да мрзимо друге. Ни случајно! Волимо свој народ највише на свету, али поштујемо и ценимо све остале народе, све вере на свету.

Да ли је истина да сте хтели да унесете велике „маршалове” звучнике на Ролан Гарос?

Нисам хтео, него сам унео. Али не велике, него један мали. Тамо смо пуштали песму „Једна земља, један тим”, слушали српску националну химну и певали заједно с Новаком. Усред Париза орила се српска химна и дизала српска застава. Не знам да ли постоји нешто лепше, слађе и боље од тога што смо доживели у Паризу. Новак је јуначки издржао те две недеље на терену и сви су видели како се понашао при интонирању српске химне и дизању наше заставе. А то какав је човек показао је када је поклонио рекет оном сјајном малом дечаку који га је све време бодрио у финалу.

Да ли сте ви то приметили током меча?

Не, причао ми је после Новак. Клинац је све време био уз њега када је губио два сета против Циципаса.

Новак га је заиста све време слушао на терену?

Јесте, пошто Новак вапи за подршком јер је нема баш на претек. Без иједног разлога, али је тако. Новак је наше провиђење, показатељ да нисмо најгори, да смо нормалан народ и да немамо чега да се стидимо. А то што подржавамо своју земљу и свој народ, па то је природно и нормално. Сви нормални припадници сваког народа на овом свету треба то да раде.

У свету као да се заборавља да је Новак у последњој деценији освојио више гренд слемова од Надала и Федерера заједно, мастерса такође, и све време се говори да је то ера њих тројице.

Да није било друге двојице, онај трећи не би био на оваквом нивоу. За свакога од њих тројице то мислим. Федерер и Надал су допринели да Новак буде бољи него што би био иначе. Али резултат је мерило свега, а он је у свим могућим категоријама апсолутно на Нолетовој страни.

Шта очекујете на Вимблдону?

А шта ви очекујете?

Још један Новаков гренд слем.

Онда спремајте дочек. То ће бити 20, а у Њујорку, почетком септембра, 21. Новакова гренд слем титула коју су му неправедно одузели прошле године.

Поменули сте ми да је боље да су га тада пустили да освоји Ју-Ес опен.

Јесте, мање би их болело. Не подржавам то што је Новак урадио. Учинио је то у афекту, а лоптица је ударила жену судију. Иако су то ситуације које су се ко зна колико пута дешавале у каријерама огромног броја играча, нико никада није кажњен драстично као он. Могли су да га казне новчано, али да га искључе с турнира...

Новак носи обичне патике, обичне фармерке, обичну кошуљу, вози обичан ауто. Он је окренут искључиво такмичењу и победама. Никада не помиње новац.

Његов живот није сложен. Његов однос према материјалним стварима не постоји, али према духовним вредностима, људима, породици и народу свеобухватан је и фантастичан. Не смем ни да кажем које је све спонзорске уговоре одбио, с којом количином новца јер мисли да није примерено спортистима да рекламирају све и свашта. Тога ће се Новак увек придржавати.

Мало људи зна да је Новак посетио покојног патријарха Павла на ВМА. Од тог сусрета он није престао да побеђује.

Ушли смо у његову собу. Покојни патријарх Павле, тада живи светац, седео је у једној фотељи са стране, у стању полусна. Моја супруга Дијана, Марко, Ђорђе и ја сели смо на ивицу кревета, а Новак је сео поред њега. Ђакон је говорио: „Оче, стигао је Новак, благосиљајте га.” Патријарх Павле је отворио очи, окренуо се ка Новаку и рекао му: „Сине, Бог те благословио.” Спустио је своју руку на Новакову. Од тог момента Ноле је имао 43 победе за редом.

Да ли је ваша супруга Дијана психолошки јача од вас јер успева да одгледа Нолетове мечеве до краја?

Жене су јаче од нас мушкараца. Колико год ми говорили о њима као о слабијем полу, то апсолутно није тачно. Оне су јачи пол у сваком погледу. Кроз какве се све невоље и недаће сусрећу кроз цео живот: порођај, кућа, брига, запослење. И све то издржавају.

Дијана је једном рекла да жена која одгаја четири мушкарца, а ту је мислила и на вас, мора да буде жена-змај.

Чак је рекла и пет, пошто сам тежак за двојицу. Ми смо једна породица – један тим. Једино је тако могао да се направи овакав огроман успех. Не знам да ли су људи свесни колико је он значајан. Просто је невероватно шта ради тај дечко. Вероватно ће бити још свеснији кад престане да игра и кад престане интонирање наше химне на Ролан Гаросу.

Неки замерају Новаку што понекад „искаче” током меча, виче, баца рекет.

Он није фолирант, није научен да се фолира – да једно мисли, друго каже, а треће ради. Оно што мисли то и ради. Зато што је потекао из обичног народа. Зашто он игра најбоље у Кини, у Азији, у Јужној Америци? Зато што тамо осећа љубав. Тамо га људи воле, осећају као свог.

Зато што је показао да тенисер из мале земље може да постане највећи свих времена?

Сада најуспешнији тенисери и тенисерке долазе из Источне Европе и Азије. И ми смо поносни на то. Али када најбољи играчи поново буду били са Запада, ми нећемо бити љубоморни, већ поносни. Не треба правити било какве поделе. Само је разлика у начину гледања, у углу гледања. Ти који имају искривљене углове, жао ми је, али њима то највише штети.

Коментари21
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ж
Новак све ради на само њему познатој фреквенцији, некој вишој која тресе и дрма а понекад само мало голица и где Ноле ногом стане ту трава не расте. Игру контролише УМ а лоптица слуша и одскаче као да је програмирана, ништа чудно не би било да једног дана оде на висине остане тамо.
Коста
Причам ти причу. Толико воли "његову прелепу Србију", а живи у Монте Kарлу и на Ибизи. Мука ми је да читам како мултимилонери с роза научарима продају "братсво и јединство" из својих чардака, где с небеске висине, све изгледа мирно, чисто и уредно. Стварни свет уопште није такав. Сви они то раде како се не би осећали и сувише кривима, па су велики дародавци, али и ти дарови које богаи прилажу се одбијају од пореза (што је много важније дародавцу), па вук сит и козе на броју.
Srdjan Loncar
Najbolji nacin da bi razumeo sta Nole znaci za nas Srbe, zamisli da si i ti Srbin u US ili Nemackoj i sl. U vremenu narocito posled bombardovanja, decak Nole uz devojcice Anu i Jecu su cinili novo lepo lice SR, po kome su i tebe u Svetu identifikovali. Pa recimo i da je Musliman-Katolik, on je etalon PERFEKCIJE u bilo kom poslu da si. Lepo je otac Srdjan rekao, Nole je i njemu uzor. Ehh sad ima svake sorte, koji zakeraju te ne zivi na Chuburi, te ne placa im porez.Ne treba obracat paznju na glup
Jovo
Novak je najbolji teniser na svetu, dobar je covek, svaka mu cast, kao i celoj porodici. To ne znaci i da je Novak najpametniji na svetu, da je najbolji covek na svetu, namudriji etc. Treba prestati sa tim primitivnim preterivanjem, to nije dobro ni za Novaka ali ni za nas.
Вера
Тек сам сад прочитала овај интервју и ваш коментар на који је најбољи одговор: зар вам није познато да се то ради и у свим другим државама? или вам је тешко славити свој род и бити захвалан неком ко на диван начин уздиже сваког ко цени изузетну лепоту.
Srdjan Loncar
Jovo, ne obracaj paznju na te gluposti (najmudriji, najpametniji, najbolji covek...). Obrati samo paznju na brojke-cinjenice: Nole jos nije zavrsio misiju. Sad je 327 nedelja na #1. Ima sanse da predje 350! sa preko 20 GS. Kalendar GS! OI! Vrlo verovatno takav TENISER SE NECE RODITI ZA SLEDECIH 50 G.Ne obracaj paznju na one tvoje gluposti. Divi se najvecem teniseru u istoriji, kome si savremenik. Za nas Srbe samo to je nemerljivo. Ko si da si pricaces unucima da si ziveo u vreme Noleta Djokovica
Милан Панић
Ако г-дин Ђоковић у оквиру гесла да је цео свет једно "велико село" подразумева то да ми овде треба са све 4 стране света да прихватимо позитивне токове, идеје и решења (до сада је нажалост било сасвим супротно) уз евентуално прилагођавање (не и извртање наопако) "домаћем терену",онда је то разуман и разложан приступ. Нпр. мислим да "профили" какви се деценијама уназад појављују на САД председничким изборима тј ултрабогаташи са самофинансирањем својих кампања могу бити и "рецепт" и за Србију.
Djekna
Ne mogu da čitam ovo što izjavljuje gospodin Djokovic. Koliko demagogije na jednom mestu! Neverovatno je koliko mrzi taj Zapad. Ako ne zna, Amerika je na početku bila protiv raspada Jugoslavije. Toliko o tome. Srbija jeste slobodarska kada se bori za svoju slobodu, a kada je treba dati drugome (recimo LGBT osobama) onda smo daleko od slobodarskog. Ne budimo licemeri. Novaku želim sreću i da još dugo osvaja titule, a Srdjanu da ćuti
Brat Kinez
Vi biste da ućutkujete svakoga čije mišljenje Vam ne odgovara?
svet
Mora se matici Rusiji dodvoriti. Ako se njima zameri nema nista n8 od Novakovih pobeda i tenisa. A bogami i novca od tenisa i drugih poslova.
Прикажи још одговора

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.