Петак, 02.12.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Шенџоу-12 креће на пут у свемир

Симулација Шенџоу-12 (Извор: Пета академија за ваздухопловну науку и технологију)

Према информацијама које је објавила Кинеска канцеларија за свемирско инжењерство, у 9:22 часова, 17. јуна, астронаути Ние Хаишенг, Лиу Боминг и Танг Хонгбо повешће свемирску летелицу Шенџоу-12 (Божанска летелица) до основних модула свемирске станице Тианхе, где ће према плану боравити око 3 месеца. 

Останак око 3 месеца

Посаду Шенџоу-12 сачињавају Ние Хаишенг, Лиу Боминг и Танг Хонгбо са Ние Хаишенгом као предводником мисије. Ние Хаишенг, искусни астронаут, раније је учествовао у мисијама Шенџоу-6 и Шенџоу-10. Астронаут Лиу Боминг је учествовао у мисији са Шенџоу-7, док ће астронауту Танг Хонгбо-у ово бити први пут да лети у свемир.  Према плану, након уласка свемирске летелице Шенџоу-12 у орбиту, користиће се аутономни режим брзог сусрета и пристајања за повезивање са предњим прикључком кабине језгра Тианхе, формирајући комбинацију са кабином језгра Тианхе и теретном летелицом Тианџоу-2.

4 главна задатка

  • Према укупном плану мисије са Шенџоу-12, тројица астронаута ће углавном радити на комплетирању четири главна задатка током мисије, укључујући:
  • Свакодневно управљање у главној кабини летелице. То укључује и тестирање главне кабине у орбити, верификацију система за одржавање живота, обуку за рад и тестирање роботских руку, као и управљање материјалом и отпадом.
  • Извршавање операција и активности ван кабине: пренос у орбити, састављање и испитивање заштитних одела астронаута, те монтирање кутија са алатом за додатно возило, тестирање камере за панорамско снимање и инсталација продужене јединице за пумпу
  • Извођење свемирских научних и технолошких експеримената, монтажа и испитивање експерименталне опреме за имплементацију свемирске мисије,  извођење  експеримената (тестова) у областима свемирске примене и ваздухопловне медицине према процедури и сродне научно-образовне активности.
  • ​Здравствена сигурност је у рукама самих астронаута. Неопходно је свакодневно вежбање, рад на физичкој спремности те редовно праћење здравственог стања.

Живот у свемиру

Тиангонг-1 који је успешно лансиран у свемир 2011. године, тежак је око 8 тона са 15 кубних метара простора у кабини те може да задовољи потребе 3 астронаута који истовремено деле простор у орбити. Како би се „удобност“ свемирског живота астронаута подигла на већи ниво, Кина је 2021. године, када је почела да гради свемирску станицу, за астронауте резервисала релативно богато животно окружење у свемирској летелици. Простор за активности у кабини повећан је са 15 кубних метара на Тиангонг- 1 до 110 кубних метара за целу станицу.

Кинеска свемирска станица је истовремено раздвојила дневни и радни простор у складу са концептом дизајна „хуманизације“. Дневни део има одвојене просторе за спавање, вежбање и тоалет, као и просторну кухињу и трпезарију. У дизајну се у највећој мери узимају у обзир приватност и угодност, што у великој мери побољшава квалитет живота астронаута у свемиру.

Поред тога, астронаути ће уживати и у „слободи спавања“. Иако још увек морају да се „ставе у врећу за спавање", успели су да пређу са „стојећег спавања" у „лежање равно". Одвојено подручје за спавање омогућава астронаутима да се више опусте и уживају у релативно квалитетном сну.   

Иако у свемиру астронаути не могу уживати у истим купкама и туширањима као на земљи, сви могу да се умотају под тушем и са прскалицом постигну врло добру хигијену.     

Поред тога, непрекидним развојем кинеске бежичне комуникацији и технологије више од 10 година, дизајнери су надограђивали своје претходне целокупне шеме дизајна и усвојили потпуно нову информациону технологију како би кинеској свемирској станици пружили „мобилни ВајФај“ и „паметни животни простор”.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.